hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從西港島線通車對巴士的影響去分析南港島線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 從西港島線通車對巴士的影響去分析南港島線

reason 發表於 2015-5-5 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 YY487 於 2015-5-5 12:11 發表

遊客人流方向同居民通勤方向係相反
遊客對居民嘅影響根本係好低

星期六日唔洗出街?
ksmbh 發表於 2015-5-5 12:36 | 顯示全部樓層
星期六日黃昏先出街
否則都系同遊客反方向。
金鐘轉車朝早北行要企但完全唔逼
尖嘴後有位坐添
我睇171會冇一半客
如果都會票用得
平過171
南區隧巴更大獲
noodlesfred 發表於 2015-5-5 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-5-5 11:17 發表
如果做重組, 我會建議這樣:
A: 97/97A/75 三合一, 97延長到鴨脷洲大街, 75改繁時, 其他時段97入深灣 (若大街允許的話, 可以不延長)
B: 90/590/590 非繁三合一, 90延長至海怡, 590只開繁時, 取消590A (或90縮到金鐘, 590不變或, 來回不停黃竹坑)
C: 91改工半, 做佔中版590
D: 77健康邨以西上東廊, 拉長到柴灣東 (柴灣想有南區車), 38繞經田灣
E: 171北行不停銅鑼灣
F: 71縮到石塘咀創業, 跟43X入西環及加經田灣, 華富, 做西段先導巴士

A, 97入深灣仲有人搭?
B, 贊成, 不過如果90入海怡 睇新城個死樣應該會攬590A而取消90
C, 佔中版590快過地鐵? 不過會益咗香港仔
D, 唔贊成, 置富得38出銅記, 唔會比你兜田灣, 更何況南區<>柴灣嘅需求夠唔夠SUPPORT一條巴士線 (搭去銅鑼灣轉車仲快)
E, 早晚繁堅拿道天橋都幾塞吓...
F, 無意見.
kay 發表於 2015-5-5 13:19 | 顯示全部樓層

其實唔好剩係講d線點重組
新創建係咪要考慮下黎緊路向

港島區無運行,又無其他新區玩

除左交返個牌迫政府比甜頭,真係唔知有咩方法

九巴近排睇落好似狀態大勇,但觀塘延線沙中線影響都唔細

不過九巴感覺上誠意好過新創建少少,BBI都真係似下樣,依家又好多路線有到站預報
新創建除左咁多年無加價,真係無咩優勢,而收得平對佢自己都無好處

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 不過九巴感覺上誠意好過新創建少少 --&gt; 的 ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
HW8373 發表於 2015-5-5 13:51 | 顯示全部樓層

其實西港島線對巴士既影響
(或者居民由巴士轉去鐵路一去不回頭既比率)
理論上唔會大得過南港島線

西區線少左客
我覺得係因為路線未轉型
重係停留係 70-80 年代思維
(例如 5x 呢類,根本就係東區版 20/21/22/80/88)

諗下而家由銅鑼灣搭西區 vs 南區線已經見
人地搭 38 42 77 72/a 96 592 甚至 76
上車半個鐘內已經大部分人都落左車或者見到目的地
西區呢?個 d 5 5b 5x 仍然係半途塞緊
只有搭去金鐘中環既流水客落左 (呢班人其實一定有其他替代,唔一定要流水線)
大部分甚至所有西區人都未落得車
諗下銅鑼灣入西環既小巴收 $8-12
以前都搶到咁多 5 5b 5x 客
根本巴士公司就好應該檢討下

西區短期內巴士一定會有部分時段比以前蝕好多
但如果巴士公司肯轉型
(開返 d 地鐵難鬥既特快,例如 1x、10x)
個形勢唔會話逆轉唔返
始終西區來回港島北岸其他地方
衰極都係幾條大直路
就算中西區 d 路點樣避唔過塞車
搭巴士衰衰地都叫做睇得通前面條路
塞車都可以認著邊個時段塞到邊個位,下次就識得遷就
正如大家有眼見東廊出維園個位塞成點
好似 2x 112 呢 d
愈多客既時段通常亦愈塞車、愈慢過地鐵
但都有得做

呢個世界總有一大班人既天性係懶得行
對呢班人黎講
呢一刻巴士兜成咁當然無謂同時間作對  
但如果巴士可以轉型,兜少幾度
就算將來搭巴士仍然塞車
大不了都仍然可以忍到架車去到埋到站既地方即刻落車轉地鐵
(最多心裡面爆著粗口呻笨)
當愈黎愈多西區人掌握到各種交通模式 實際 方便程度
慢慢就會有班人浮返上地面
認著邊 d 鐘數搭巴士、邊 d 鐘數搭地鐵

南區有鐵路之後
就真係大部分香隧線客量跌一半咁濟都唔奇
(返入南區塞極有限,未必跌得太多,但出去個程真係渣都無)
個條香港仔隧道入左去塞到停低度唔知幾耐先出到去
個感覺係恐怖好多
完全係無路走既感覺
唔似其他地區就算遇到突發塞車都可以要求司機停埋一邊放客俾人落車轉地鐵

例如睇下平時信德一帶已經知,平時遇到大塞車
無論薄扶林線、西隧線都係遠遠未到站已經可以停埋路邊落客
遠至城巴泊車場個位已經幾百人落車行幾百米去上環地鐵站
除左薄扶林個堆線之外
其餘西隧線都無邊條係屋企附近無鐵路

(西鐵又係轉車行幾百米,巴士又係轉車行幾百米
巴士轉地鐵又無轉乘,咪一樣照搭)

如果巴士可以容許到班人可以搏一鋪照上車
唔算塞到郁唔到既話只係慢過鐵路 10 分鐘左右
見大塞車先中途轉地鐵
根本大把人就係搭返巴士

而家南區線睇落好做過西區線
最主要應該係南區線塞極通常唔會出入一齊塞
成堆 $4.7 南區線正常黎講大部分都係 半個鐘 - 9 個字一單,回車快
(西區呢 d 例如星期六中午時份,都唔知 5 5x 個半鐘做唔做得完一單,來回都塞......)
同埋南區 d 樓夠晒高
西區現時 d 樓咁矮

但正因為西區有地鐵
其實遲早西區都會逐步重建起返幾十棟高樓
幾年之後港島北岸路面交通應該已經比現時改善好多
(但就唔見得幾年後香港仔隧道塞車情況會改善得去邊)
西區巴士遲早可以做返起
南區巴士點計都慘過西區

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 總有人會搭返巴士
neoplan720p + 1 detailed analysis

查看全部評分

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
siusiupeople 發表於 2015-5-5 13:56 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-5-5 13:59 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2015-5-5 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-5-5 13:59 發表

3卡車但班次極密,629 想唔死都難,
作為旅客,我搭1個站4分鐘的鐵就到海公,又唔駛打蛇餅搭巴士,
搭你629 貪塞車好過癮?
錯!真係遊客,個個都揸住本書仔去旅行。一有鐵,你估旅遊書仲會唔會叫班遊客去629?
去過既客,只會發現有鐵而搭鐵,無去過既客,直程連629係乜都唔知
睇下R8,就知629下場會係點
kay 發表於 2015-5-5 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-5-5 13:56 發表

九巴又唔係狀態大勇,上年都有尐重組未落實,

今年RDP 取消的線唔多,改動極少,咪又係死係班議員手。
你又唔好唔記得九巴近年盤數有賺,早年做落既已經有成績係度

今年佢都唔急做,仲話見到區議會選舉,唔想做野住,成個五區重組都可以延期
同早幾年好心急想做晒幾個區個陣完全兩個風格

九巴依家未搞既轉車站,有美孚、大圍、黃大仙、九龍城(旺角唔知有無,但個時搞203C個款似係有計劃)

未有配套既就係將軍澳隧道
已經存在既就觀塘道,但唔知佢有無其他盤算

不過美孚、大圍、黃大仙、九龍城真係開轉車站,來年RDP D巴士數量應該都係減多過加
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-5 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-5-5 13:19 發表
其實唔好剩係講d線點重組
新創建係咪要考慮下黎緊路向

港島區無運行,又無其他新區玩

除左交返個牌迫政府比甜頭,真係唔知有咩方法

九巴近排睇落好似狀態大勇,但觀塘延線沙中線影響都唔細

不過九巴感覺上誠意好過新創 ...
安達臣新城應該真係要出到最大力
如果唔係情況真係唔太樂觀

再下一個大計劃而新城有份玩既要到港珠澳(仲要唔知有冇得玩)
日出康城全面落城有五萬幾人口
仲有唔知幾時有既東北發展

老九反而唔使太驚
洪水橋/水泉澳/皇后山
仲有觀塘起動都有排玩
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過