hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴E22線客量
開啟左側

[問題] 城巴E22線客量

neosan 發表於 2015-5-14 00:08 | 顯示全部樓層

不如將沙田大埔北區拎返出黎投標
等龍運放返D資源出黎仲好喇
(E41/E42 收咁平, LWB應該都想放手, A41P/A43咁少班次, 對營利都無乜幫助)
dennis28a 發表於 2015-5-14 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-13 18:15 發表

直車變轉車
尾站變成要兜橫頭磡
就算有796S個轉乘,將南著數喺邊?
我唔係將南人,但我覺得將南居民同區議員反對逆走,絕對係合理

E/A線上山,點都要跟290A個走線(無理由叫順利班人行出去搭車)
我上次搭290A,彩虹-->坑口用咗八 ...

隔離 Post 仲未話完,又黎講行山?
E22A 全線逆走去行山我係「絕烈反對」,原因唔關行山事,而係無必要咁改。
290A 就話要做秀將流水客,E22A 好心唔好搞咁多野,將隧出就算吧。

根本係要重開 E22B 做翠林至觀塘山,再將 E22A 縮去寶林,同時加密 20 分鐘一班,
A29 觀塘加停大站同加密班次 20 分鐘,A22 藍田經麗港城直上繞道,減車同時拉去油塘。
最後因應 E22B 出現,最好來回入聯合道,而 E22 去反而飛走聯合道;
又或者 E22A 回程更加唔應該停觀塘,補償兜將南而浪費時間。

咁係城巴自己唔肯咁做,你同佢講 E22 同 A22 A29 加車?
咁樣最少要嘔幾突幾部車出黎,理你都傻。

惡意回復是不道德的行為。
neosan 發表於 2015-5-14 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-14 00:43 發表

E22A 全線逆走去行山我係「絕烈反對」,原因唔關行山事,而係無必要咁改。
290A 就話要做秀將流水客,E22A 好心唔好搞咁多野,將隧出就算吧。

根本係要重開 E22B 做翠林至觀塘山,再將 E22A  ...

A22 而家經常性每小時開少一班, 應該已經用少左2-3架車
dennis28a 發表於 2015-5-14 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2015-5-14 00:56 發表

A22 而家經常性每小時開少一班, 應該已經用少左2-3架車

A22 最好就立即離開觀塘,車直接加比 A29 當補償。
我都唔知係佢太慢,定係 A29 太快,淨計車程時間,A22 慢 20-30 分鐘到機場。

就算 A29 返將軍澳停埋站,都最少快 A22 15 分鐘到觀塘,
有時我係機場去觀塘,我寧願上 A29 都唔上 A22,又唔知 A22 幾時塞車。
惡意回復是不道德的行為。
martin2000 發表於 2015-5-14 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 14-5-2015 00:08 發表
不如將沙田大埔北區拎返出黎投標
等龍運放返D資源出黎仲好喇
(E41/E42 收咁平, LWB應該都想放手, A41P/A43咁少班次, 對營利都無乜幫助)

咪傻啦, A43咁大條水喉點會咁易放手, E41又真係太平, 但開得咁疏又唔會好傷嘅
反而E42其實都唔係特別平, 比E32過多條隧道就收多3蚊都算正常
另外A41P唔會大賺既主因唔係疏, 係因為沙田區內路線太迂迴, 全程最少有一半時間用喺馬鞍山遊花園
castanopsis 發表於 2015-5-14 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-5-14 00:43 發表

根本係要重開 E22B 做翠林至觀塘山,再將 E22A  ...

你係唔係回錯咗post?
我上面正正就係話E22A/A29唔應該行山,應該開新康翠觀塘山機場線(E22B全日)...
neosan 發表於 2015-5-15 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2015-5-14 01:06 發表

A22 最好就立即離開觀塘,車直接加比 A29 當補償。
我都唔知係佢太慢,定係 A29 太快,淨計車程時間,A22 慢 20-30 分鐘到機場。

就算 A29 返將軍澳停埋站,都最少快 A22 15 分鐘到觀塘,
有時我係機場去觀塘,我寧願上 A29 都 ...

只要A29唔係班班頂閘, 城巴都唔會再幫呢堆線加班

明眼人一睇就知A29快過A22 到觀塘
但30分鐘一班.. 真係等得黎, 就同A22差唔多時間

PS: 千祈唔好信城巴個到站時間...
10次總有2-3次係唔準...
neosan 發表於 2015-5-15 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2015-5-14 01:09 發表
咪傻啦, A43咁大條水喉點會咁易放手, E41又真係太平, 但開得咁疏又唔會好傷嘅
反而E42其實都唔係特別平, 比E32過多條隧道就收多3蚊都算正常
另外A41P唔會大賺既主因唔係疏, 係因為沙田區內路線太迂迴, 全程最少有一半時間用喺馬鞍山遊花園.

E42同E22路線長度相若, 但E22收緊18蚊, E42加完價都係收13.9
不如交俾城巴做, 可以即刻加價, 等大家唔使再搭龍運D頂腳車

A41P又疏又兜, 除非撞正開車, 如果唔係A41係沙田再轉車好過
martin2000 發表於 2015-5-15 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 15-5-2015 16:25 發表

E42同E22路線長度相若, 但E22收緊18蚊, E42加完價都係收13.9
不如交俾城巴做, 可以即刻加價, 等大家唔使再搭龍運D頂腳車

A41P又疏又兜, 除非撞正開車, 如果唔係A41係沙田再轉車好過 ...

如果E42好似E22咁有E42X特班, 唔洗兜後勤區,東涌, 收18蚊都濟得過
不過......如果E42都收18蚊, 但A41都只係收多4蚊, 又好似怪怪地喎
A41P簡直係極品, 區內段同將軍澳既E22A有得揮, 搭馬鐵去博康/秦石轉E42都快過佢
不過最極品應該係N42, 可以將E42,A41,A41P既站都塞哂落去