hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴E22線客量
開啟左側

[問題] 城巴E22線客量

3ASV174 發表於 2015-5-8 21:01 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-5-8 18:52 發表

E22/A彩虹可以飛橋
已經塞少其他新界線好多
比起A22既佐敦九龍城,彩虹濕濕碎啦
E22/A 行橋仲塞過唔行,
西行既話 E22A 行條橋直情比 E22 行條 U 型橋更塞。
 樓主| KMBCTB 發表於 2015-5-8 22:14 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2015-5-9 01:24 | 顯示全部樓層
A22 其實除左佐敦往藍田一段流水客之外
來往機場的乘客量係咪好差?
唔知點解呢條線同E22,E23,A29重疊得好緊要
S315E 發表於 2015-5-9 02:35 | 顯示全部樓層

原帖由 KMBCTB 於 2015-5-8 19:28 發表
其實A22應該考慮下放棄藍田
縮到去九龍城或者慈雲山
又或者可以放棄九龍城佐敦
比E23做埋去
再取消E22X

呢個首先要A29加停觀塘道去機場,如果唔係觀塘道會無咗機場巴士A車入機場
理論上E個行李限掣制大過A,其次E車並非直達大堂,搬行李上上落落。
S315E 發表於 2015-5-9 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2015-5-9 01:24 發表
A22 其實除左佐敦往藍田一段流水客之外
來往機場的乘客量係咪好差?
唔知點解呢條線同E22,E23,A29重疊得好緊要

其實應該調番轉,係三條線同A22重疊得好緊要。
最初重疊嘅只係得E23叫多少少,E22當時得九龍城一段重疊A22。
E23同A22重疊係想俾多個選擇沿線居民揀。
但機場線重組之後,A22就疊完E23再疊E22。
之後A29出現,去東九一帶比A22快同直接,所以有唔少出東九嘅機場人員會比貴幾蚊坐快啲。

但客量仍然存有一定水準,至少機場方向無咁多選擇。
3ASV174 發表於 2015-5-9 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 KMBCTB 於 2015-5-8 19:28 發表
其實A22應該考慮下放棄藍田
縮到去九龍城或者慈雲山
又或者可以放棄九龍城佐敦
比E23做埋去
再取消E22X
其實 A 線係有存在價值,因為的確有唔少人搭飛機係唔會揀 E 車,
即使 E 車快o的都係一樣。
情況尤如明知 290 依家咁行快過行隧道觀繞九龍灣,都一樣有人死不心息想條線行隧道一樣,
分別只係開 A 車巴士公司賺多o的,後者兜路油錢都蝕埋。

同埋藍田主要係匯景花園多中產客,即係多飛機客,A22 係值得繼續去藍田,反而上慈雲山就應該係 E 線做,
其實麗港城都應該係派條 A 線俾佢,而唔係俾條 E 線,同樣黃埔花園都應該係派條 A 線入去,而唔係 E 線,所以依家成件事係錯晒。
AP149 發表於 2015-5-9 03:29 | 顯示全部樓層

原帖由 KMBCTB 於 2015-5-8 18:17 發表

E22線脫班既情況都好嚴重下
試過有一次下繁喺觀塘等E22線返東涌
原本15分鐘一班既車程
脫到30分鐘一班
再加上藍田開去嗰到淨係得10個站
就脫得咁勁
真係唔焮唔得 ...

E22行車時間太忟先係令到藍田失班率咁高o既原因

條路冇事冇幹上到藍田都係得幾分抖,條路有些小唔通(唔洗塞車,比巴士頂住埋站已經足夠)已經過鐘,咁點準時呀
低級趣味扮高級:369
AP149 發表於 2015-5-9 03:33 | 顯示全部樓層
原帖由 S315E 於 2015-5-9 02:45 發表

其實應該調番轉,係三條線同A22重疊得好緊要。
最初重疊嘅只係得E23叫多少少,E22當時得九龍城一段重疊A22。
E23同A22重疊係想俾多個選擇沿線居民揀。
但機場線重組之後,A22就疊完E23再疊E22。
之後A29出現,去東九一帶比A ...

對於一個機場員工黎講,A22同A29都係27蚊,貴幾蚊係對E22A適用,但有一部份人見A29冇位坐會走番去坐A22
低級趣味扮高級:369
 樓主| KMBCTB 發表於 2015-5-9 07:52 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2015-5-9 12:03 | 顯示全部樓層

某程度上龍運係醒既, 一區一線, 避免左A同E線重疊專心做一條線, 屯門當年A33/E33已經證實AE並存D人都只會搭E線

其實我都唔明點解城巴唔重組東九龍既AE線...
E23 就最多獨市位.. 但唔明點解唔上埋慈北..
A22一早應該放棄觀塘道, 留俾A29, 但一縮短就可能唔夠客