hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線2X減班(11/5生效)
開啟左側

[服務調整] 新巴路線2X減班(11/5生效)

FBI2 發表於 2015-5-11 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-5-11 11:43 發表

好老實丫。。新巴要keep 住條18X 全日位位八蚊就係咁架啦。。最慘係班客唔賣帳姐。。
不過話時話,既然18減左車出黎,咁點解2X 要同8P一齊減班黎滿足2號一條線加到三個字一班。。
條數好似計來計去都唔啱咁既。。
如 ...

新巴嚴重唔夠車長,今次只係將車隊數目減少已減輕車長荒,城巴也是這樣.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 公司細咗,理應減少埋高層人數

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kmb71k 發表於 2015-5-11 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-11 15:43 發表

新巴嚴重唔夠車長,今次只係將車隊數目減少已減輕車長荒,城巴也是這樣.

呢句唔知對果D成日叫新城取代九巴路線或者投標九龍路線既新城fans有咩反應
以上回應,是否可行?是否合適?
neoplan720p 發表於 2015-5-11 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 11-5-2015 10:24 發表

你當灣仔街市 北海中心往柴灣班客不存在?

789 疏過8p, 仲要行內街, 點等?
先講西行,而家大部分柴灣去灣仔既客,都會揀坐788、789,係灣仔警署落車再行返入內街,
所以8P 西行,係灣仔落車既人數真係唔多。

至於東行,其實係睇你想保銅記定灣仔客既啫。
789係疏啲,但佢唔駛經銅鑼灣(特別係興發街),其實係有一定吸引力。
再講,由軒尼詩道行入去灣仔道,真係唔遠。

再唔係既,如果堅持8P 做埋灣仔,咁咪西行軒尼詩道,去到菲林明道左轉,入返莊士敦道u-turn返去柴灣都得。

但繼續將所有車塞哂入灣碼,只會係新巴特快線末日既一天。
DC3938 發表於 2015-5-11 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-5-11 17:35 發表

呢句唔知對果D成日叫新城取代九巴路線或者投標九龍路線既新城fans有咩反應

東區走廊同軒尼詩道成日塞,有無班次都沒有分別?下星期改總站可能仲要疏d添!
tommy11529 發表於 2015-5-11 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-5-11 18:07 發表
先講西行,而家大部分柴灣去灣仔既客,都會揀坐788、789,係灣仔警署落車再行返入內街,
所以8P 西行,係灣仔落車既人數真係唔多。

至於東行,其實係睇你想保銅記定灣仔客既啫。
789係疏啲,但佢唔駛經銅鑼灣(特別係 ...

西行789唔到樂軒臺 環翠的,請不要說d人坐788,789(的確小西灣人會坐788,789而唔坐8P,原因係平姐)
tommy11529 發表於 2015-5-11 19:40 | 顯示全部樓層
其實我覺得用新總站,改改行車方法就會好過現有的
因為現在d車塞去總站同總站出車都花好多時間

其實現在8P過鐘係灣碼都唔會有車調比佢用,所以其實同循環線冇分別
咁不如將8P改成循環線,西行照舊行到新灣碼後,直行馬師道天橋,左轉駱克道,右轉波斯富街,再左轉返舊路去ISR,咁就可以比現時仲快(當然咁行就要係馬師道天橋偷位出,直至路政署改路(若TD批咁行,要路政署改路唔難))
東行冇左的個幾個站可以去對面坐8P或更平的789
neoplan720p 發表於 2015-5-11 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 11-5-2015 19:24 發表

西行789唔到樂軒臺 環翠的,請不要說d人坐788,789(的確小西灣人會坐788,789而唔坐8P,原因係平姐)

岩岩上google map 計過條數 ~
假設8P 係跟我既建議,係天樂里擺街,咁由天樂里行返去而家北海中心果個站,其實只係200m 內(2-3分鐘)既事。
咁都行唔到?

至於軒尼詩果個站,更加不值一提。
而家每架車過左北海中心之後,基本上已經無哂人架啦。
點解?因為8P 要兜永興街同銅鑼灣,塞起上黎,啲人寧願揀要兜柴斜兼疏啲(但定點)既780好過 。
*順便sell 下建議先:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-903982-1-1.html

hk20020062 發表於 2015-5-11 23:43 | 顯示全部樓層
好學唔學學九巴以前啲弱智嘢
tommy11529 發表於 2015-5-11 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-5-11 20:03 發表

岩岩上google map 計過條數 ~
假設8P 係跟我既建議,係天樂里擺街,咁由天樂里行返去而家北海中心果個站,其實只係200m 內(2-3分鐘)既事。
咁都行唔到?

至於軒尼詩果個站,更加不值一提。
而家每架車過左北海中心之後,基本 ...

先不要說區議員會點講先。
1.想問問係咪做循環?唔係的話,天樂里應該就做唔到BT,係都要係堅拿道,堅拿道行返去而家北海中心個站就真係3~5分鐘的....但大部分人唔係去北海中心返工(當然有人行返後,但唔少係去集成後面的大廈)。計到站後行就係10分鐘的事了
2.下繁堅拿道轉出去天樂里同灣碼冇分別,到時都係唔掂
castanopsis 發表於 2015-5-12 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 2015-5-11 23:59 發表
先不要說區議員會點講先。
1.想問問係咪做循環?唔係的話,天樂里應該就做唔到BT,係都要係堅拿道,堅拿道行返去而家北海中心個站就真係3~5分鐘的....但大部分人唔係去北海中心返工(當然有人行返後,但唔少係去集成後面的大 ...

講真,無論係搵天樂里定堅拿道去做總站
都一定會導致班次不穩
我覺得係一個取捨既問題
搵條街去泊,點都好過塞入灣碼累死埋720/788/780等路線