hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 5 月 18 日,212 修改班次
開啟左側

[服務調整] 5 月 18 日,212 修改班次

HR845 發表於 2015-5-17 09:28 | 顯示全部樓層

無記錯212到弼街之前
其實得奶路臣街一個站係較近地鐵站

始終距離通車仲有年幾左右,可以做下測試,直達女拔
一開始早繁仍然到深水埗,服務班學生
早繁後就學過海線特車咁只到弼街

等班客知道有選擇,可以比較下

真係唔得,可以退到早繁單向,再唔係先至完全離場
始終地鐵一故障,咁樣既走線始終可以留俾乘客一個保障?

不過九記會否積極,我唸會以何文田站啟用後對附近路線既影響作評估再決定

雖然取消既機會係99%,但以我觀察,如果直達女拔應該唔會好似西區線咁戰況慘烈
HC 2110
AVD1 發表於 2015-5-17 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR845 於 2015-5-16 23:30 發表

212 會唔會拜拜,就睇下九巴了

如果有心鬥,以頭站經常上40-50人,我覺得可以將212改為特快,第一站就係拔萃女書院

點對點式服務始終比港鐵優勝,應該仲有一定吸引力 ...

有時有 D 野,就算九巴想都唔到佢想,
運輸署始終都仲有權 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2015-5-17 10:56 | 顯示全部樓層
不止是212,連6F,41/45(是但一條),109也快將上榜
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
neoplan720p 發表於 2015-5-17 11:21 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

上榜 = 減班?
拾顓豭 發表於 2015-5-17 11:28 | 顯示全部樓層
老老實實當年 2 仔 + 8A/8P 的方案其實應該要實行, 行唔到都係因為當年 RDP 反對過唔到

紅隧塞車一日唔改善, 30x / 212 班次永遠都唔會穩定, 開到 15/20 都係假,
此兩綫觀塘綫延綫通車後, 最多二留其一, 冇可能兩條留哂,
加上黃埔搭鐵兩三個站最多收你 $5 左右, 車程又穩定咁多, 同鐵路係冇得鬥
面對現實罷了

另個人認為 30x 本身都要轉營, 不過係改變荃灣區內路綫, 同埋睇睇市區段有冇得玩半直通

Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-17 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HR845 於 2015-5-17 09:28 發表
無記錯212到弼街之前
其實得奶路臣街一個站係較近地鐵站

始終距離通車仲有年幾左右,可以做下測試,直達女拔
一開始早繁仍然到深水埗,服務班學生
早繁後就學過海線特車咁只到弼街

等班客知道有選擇,可以比較下

真係唔得 ...
直達DG係可以快過而家既走線既
不過對比起經地下走都係冇得打
塞車塞得勁少少既都灌返上條橋
入黃埔又要睇紅隧塞成點
212除左安心上路外好似冇咩其他特別既方法...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
969 發表於 2015-5-17 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2015-5-17 11:21 發表
上榜 = 減班?

Cut左條線

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FBI2 + 1 you are right

查看全部評分

30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
969 發表於 2015-5-17 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 拾顓豭 於 2015-5-17 11:28 發表
老老實實當年 2 仔 + 8A/8P 的方案其實應該要實行, 行唔到都係因為當年 RDP 反對過唔到

紅隧塞車一日唔改善, 30x / 212 班次永遠都唔會穩定, 開到 15/20 都係假,
此兩綫觀塘綫延綫通車後, 最多二留其一, 冇可能兩條 ...

其實可以順水推舟拉左條30X做特快

黃埔 - 尖沙咀特快往荃灣都可能有得做既

再唔係拉埋234X落水 不過就要睇田二少又想點
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
3ASV174 發表於 2015-5-17 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-17 02:34 發表

我又覺得垂死掙扎下無妨
正如98A山下無晒班觀塘轉鐵客,仲可以玩下流水keep住山下段
212大膽改或者有新客既...反正試幾個月成本又唔高,堆車又未有著落
(雖然去到最後99%都係取消) ...
212 同 98A 唔同,98A 下山去寶琳路、寶達秀茂坪始終都係獨市,而且客量亦唔係好低,
維持住都無可厚非,再加上佢夾住山上落觀塘一段爆到九彩,九巴根本唔想搞佢。

但 212 將會全條線都同鐵路重疊,除非真係行公主道,但又唔見得深水埗會有幾多客,再者本身都仲有條 30X o係度,只留一條佢都留 30x 啦,
而如果不停站落油麻地,其實係無用,因為慢唔係因為有站,係因為加士居道塞到核爆,除非學 E23 咁行紅磡繞道唔做觀音街o個邊,但都唔見得完全唔使塞車。

講真 212 段路咁易塞,但搭地鐵只係非常短途,仲要頭站,坐到太子都唔使轉車,去埋深水埗都係轉一次車搭 5 個站,15 分鐘都已經到,任你特極快得個打和都係晒氣(仲要都未必打到和),去海皮依家班客都上晒紅磡站搭東西線啦,8 分鐘已經南昌落車,212 連漆咸道都唔知出到未,
再加上觀塘線 8 卡車返黃埔多人極有限,實有位坐,呢o的路程,巴士根本無得鬥,垂死掙扎只係浪費資源。

Snoopy@FB8617 發表於 2015-5-17 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 969 於 2015-5-17 12:07 發表

其實可以順水推舟拉左條30X做特快

黃埔 - 尖沙咀特快往荃灣都可能有得做既

再唔係拉埋234X落水 不過就要睇田二少又想點
反而我覺得30X最後會食左212專心做流水
同時間直出大涌道加快返荃灣區既車程當上左半條西廊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過