hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 以區域性模式檢視深水埗區巴士服務及調整巴士路線建議 ...
開啟左側

[問題] 以區域性模式檢視深水埗區巴士服務及調整巴士路線建議

Gary_B 發表於 2015-5-26 02:47 | 顯示全部樓層

原帖由 KU6051@93k 於 2015-5-25 21:54 發表
我意思係歐化至馬頭圍嘅一段上路,宜家巴士只有93K去油麻地旺角。6C改行上路的話,就可以保翻93K縮去九龍城嘅位

浙江街落返下路,唯一加站行返上去都抆水

出旺角真係搵鬼行去「維他奶」對落
stevechau 發表於 2015-5-26 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2015-5-23 01:23 發表

即係6P有幾多架車? N+4?
多一條全日線, 但6D/6P 都有唔少地方重疊(青山道, 石硤尾, 九龍城, 牛頭角), 6D點睇都唔似CUT一架咁少

長遠嚟講:
2X全日變新2A, 微調美孚開經長沙灣道>青山道>興華街>荔枝角道>原線
6P全日 ...

2X果度...青山道>興華街>荔枝角道??
點解要咁做?? 淨做工廠區就諗住夠??
如果2X只係諗住玩繁時...咁做都仲得, 全日就麻煩用返東京街吧~

用296C補位又有個問題...貴過用6D拉入觀塘, 但係時間又爭唔到幾多~
stevechau 發表於 2015-5-26 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2015-5-23 19:10 發表

1)
樂華方向: 太子道東後跟606(經彩霞道班次)至牛頭角總站>原路線
美孚方向: 牛頭角總站後>彩霞道>天橋>觀塘道
講真, 蘇屋/李鄭屋冇人會等2A去美孚, 多數都會落元州街搭6,6C,86
如果一定要經淘大門口, 那6P就唯有 ...

你唔好話無...數字上未必多...
但實際係有堆人會用, 只係2A既班次比起當年SOUK未拆之前要好左...
反而客唔使點等就上到車, 儲唔到條龍比你睇JE~
實際上果頭上車去美孚既客唔少得過6仔幾多...
更何況...本身李鄭屋同SOUK都係落客多過上客既站...
我諗你都唔會睇59X係龍門居上客去碼頭有幾多客而去睇使唔使飛起龍門居掛??(我知個例子唔多好, 但一下子求其諗個出黎...將就下吧)

stevechau 發表於 2015-5-26 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 ykh 於 2015-5-23 21:50 發表

所以咪有2,2A,6,6C,13P實行補差價轉乘,等青山道客有車上左先,到旺角/油麻地再轉,如果唔啱,再加埋30X/41/45去轉乘,而且2A/6C其中一條可以避左大南西街個段路,對美孚人其實仲慳時間,而且沙紅線一通6F/212都係要死,點解唔比6F/ ...

其實個問題係著眼點同埋企果個位唔同...所以睇既野就唔同~
你睇既方法係, 美孚要有客上, 要快...所以中間有車比D客上出到去任得佢轉車自生自源塞得住D客把口就得~
但係就忽略左其實2A6C多客上車既位原來係大南西打後...
stevechau 發表於 2015-5-26 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-24 09:07 發表

1/ 6C九巴除左有意改行土瓜灣上路外,根本沒打算修改長沙灣一帶走線.
2/ 6F和212基本上有紅磡延線就說再見,41也是.
3/ 回應早前我提及6P全日,荔枝角站真空問題,這就是九巴想拉296C去長沙灣總站的主因.當然,最終6P能 ...

1/如果要改行上路...咁不如搵6F搞...而家6C係果度真係抽唔郁~

3/拉過去唔係問題, 反而收費係問題~

4/好似都要睇兩邊DC點過...單係一個SKDC, 搞唔到人地SSP~
stevechau 發表於 2015-5-26 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KU6051@93k 於 2015-5-25 21:54 發表
我意思係歐化至馬頭圍嘅一段上路,宜家巴士只有93K去油麻地旺角。6C改行上路的話,就可以保翻93K縮去九龍城嘅位

咁要睇僚鐵通左之後...
到底係下路多人上車去MK定係上路...
現階段6C上上路完全無好處...
Ravenclaw 發表於 2015-5-26 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-5-26 02:44 發表

一睇就知你唔係街坊啦

上路一站打爆既梗係紅蘋果啦

紅蘋果 - 街坊一定識

咁我的確唔系果頭街坊黎,咁紅蘋果應該系指土瓜灣街市吧?

Sorry,沒考慮到旺角方向

不過,一聽你咁講,我又似乎即刻觸摸到點解會想踢6C上上路...

但系,何文田同黃埔2個站到底吸唔吸走到家維邨、紅磡廣場、獲嘉道呢3個下路大站的客,唔知...

特別系佢唔想做6F的時候...
hon_son_wilson 發表於 2015-5-30 16:00 | 顯示全部樓層
深水埗區議會星期四(28/5)討論過「區域性模式」建議文件
除6P外,運吉+9巴臨時新增2E加班建議,非繁班次15分鐘加密至12分鐘一班,但無講確實時段。

深水埗區議會討論概括如下:
  • 是次「區域性模式」建議文件未有全盤審視,亦未能滿足深水埗區議會過去所有要求。(議員所謂"鱷魚頭老襯底")
  • 作為2年前重組失去觀深直線後補償的6P,除建議中的星期一至五3班早繁去程外,區議會要求同時加開晚繁回程班次以測試客量,方可支持建議(最好有埋星期六)。區議員擔心運吉+9巴開咗早上3班去程就當了事,並認為應該有去有回。
  • 要求補回2E非繁加班建議的介紹文件。
  • 區議會認為優化車站設施及資訊設備方向正確,但對選址及車站排隊空間有保留。

個人意見:可惜議員未有探討6P開出時間,以及繞經彩虹道往返觀塘的問題。
hadboy5 發表於 2015-5-30 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-5-30 16:00 發表
除6P外,運吉+9巴臨時新增2E加班建議,非繁班次15分鐘加密至12分鐘一班,但無講確實時段。

是次「區域性模式」建議文件未有全盤審視 ...
加密班次同重組有咩關係?同埋點解唔直接執行?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 點解唔直接執行? 開運吉+9巴 v~v ...

查看全部評分

wing 發表於 2015-5-31 09:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-5-30 16:00 發表

是次「區域性模式」建議文件未有全盤審視 ...

就快到選舉, 有咩要求快快同議員們爭取下, 依家佢地最落力