hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [旱天雷系列] 觀塘區區域性巴士重組
開啟左側

[問題] [旱天雷系列] 觀塘區區域性巴士重組

238X 發表於 2015-6-5 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 5/6/2015 13:19 發表
佢自己咪係民建聯
唔會一黨派兩個人咁威啩

咁就無問題了
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkl 發表於 2015-6-5 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-6-3 22:04 發表
翠屏邨對上一次貼橫額.海報講巴士服務應該係70X取消後, 總站吉坑有無路線進駐,
呢兩日開始見有關於6P的海報.橫額, 要求設雙向服務.

個人認為唔係冇得諗嘅, 問題係條線由6D抽車, 就要行番彩虹道, 係咁觀塘客坐13P 29 ...

應該咁講,自從明哥同甲由哥(一個轉左區,一個選唔到)既情況下,翠屏出九龍市區既服務已經少左好多啦

13B因為碼頭需求少左,13E因為偉業街需求少左,係2000年代初已經cut左
70X因為被重組都唔緊要
而家提出6P計劃 < - 明顯係市中心哥跟本唔明白翠屏對外既要求係D咩,有左6P,11B班次有機會被減

1) 翠屏係一個中年及老人區域。原本既爸爸媽媽已變左係爺爺麻麻級既長輩。小朋友既一代而家已經出哂去做野
,區內大批老人家需出入醫療設施,現時翠屏區需要既係全日而頻密既區內線及小量早下繁經翠屏中心區域前往商業區班次
2) 翠屏中心區1km範圍內有 一間IVE,一間VTC, 5間中學,2間小學,1間特殊學校(輕/中度智力稍遜),區內非常多學生通勤
而家巴士服務可以話係有缺憾,翠屏其實要求都唔係太多,但係而家果位議員真係愈攪愈離譜

要求只係好少,就係做返好少少11C既班次(4 bph), 11B就推哂出去做轉乘及上落車拍卡,
11B加返觀塘市入翠屏分段同埋繁忙時間每個鐘分返一兩班601經翠屏出去已經幫到好多

而家11B翠屏/觀塘段無人坐係因為佢收費太高,比地鐵足足貴左21%(收緊$5.1, 地鐵$4.2)

我地呢輩要出去返工,過海巴士基本上一離開和樂邨(601),觀塘市(619)就已經無哂位(係閘長位都無),
繁忙時間每個鐘分返一兩班601係觀瑪/地利亞路口轉入翠屏接一接翠屏/藍田站上唔哂既客都好過係地鐵站/泳池呆企都上唔到車既客先,
而家地鐵上繁跟本上係油塘要等3班車先可以勉強逼到上車....

28B係學校繁忙時間都可以放返一班/兩班車係轉入翠屏放緊D學生上落,翠屏道出觀塘道應該比係協和街出觀塘道少車的

下繁入返翠屏,11B市中心加返分段,等上秀茂坪條Van仔隊短返少少,1A/11C/13M可以減輕返少少壓力,去秀茂坪既就可以易少少上到車

翠屏求既唔係全日既過海或跨區線,只係想要好少少既區內接駁同埋一班半班過海特車。至於話要荃灣/旺角/尖沙咀直車,跟本上係唔需要,行出去觀塘法院大把快車坐
有位既14x, 密到吹走頭髮又快既215x又有, 你要站站停既14/15/16都有 (16行去地鐵站),又有40加快版,去青衣又係42c, 大西及大西北線你地仲熟過我,但係區內接駁就真係唔多掂

cut左條綠van 47,做返好條23/26系已經幫到翠屏好多,而唔係要條嘟嘟P囉

利申,已住翠屏29年
見證住區議員由明哥 -> 甲由哥 -> 市中心哥
已請家人下一屆唔好再投比市中心哥
sor for 1999 (改錯字 Edited)

6516 發表於 2015-6-5 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-6-5 12:31 發表
由40提速唔開會嗰陣叫麗港城快手放條40改快
到141揸唔緊提速機會
然後5M又唔了解
啟德乜鬼都走去ban
然後又扮成功爭取108

一次兩次做錯決定可以理解
但我直情覺得佢根本唔適合做議員
我寧願叫屋企人投第二個
好過再 ...
上屆佢贏百幾票, 今年一定唔可以俾佢贏
佢從來唔做野, 後知後覺又扮爭取, 交通議題完全係垃圾
GW4866 發表於 2015-6-5 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-6-3 22:04 發表
多年前翠屏區議員做的調查顯示居民想要一條荃灣路線, 邨口有條上繁線40P唔放入去,
之後連下繁都開埋, 假如當時就入埋翠屏道, 至少叫做順應民意, 睇形勢6P唔會有雙向,
翠屏道個位咁就嘥左, 希望區議員可以ban呢條6P擺翠屏道總站, 反建議40P擺入去.
40P都去唔到荃灣市中心,未必岩當區居民胃口喎
打開門,行出去,去遠啲!
S3BL100 發表於 2015-6-5 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkl 於 2015-6-5 22:49 發表

28B係學校繁忙時間都可以放返一班/兩班車係轉入翠屏放緊D學生上落,翠屏道出觀塘道應該比係協和街出觀塘道少車的

我諗 28B 同是但一條區內線的問題
係兜入翠屏會好唔順路。以 28B 為例,
彩福方向兜入翠屏後,一係就原路上返協和街,
一係就要跟 11B/11C/89C 出到去容鳳書調頭,再塞迴旋處,先入得返裕民坊同牛頭角道,
either way 都會花多唔少時間,而且會飛走左和樂村客倉。

做翠屏生意的線,只能夠以翠屏做總站(89 89B 89X 只係單向唔計),或者經翠屏道連接觀塘道同秀茂坪。

反而我覺得翠屏係可以擺多一兩條有用的跨區線落去,來往油尖旺、九龍西或荃葵。

原帖由 6516 於 2015-6-5 23:00 發表
上屆佢贏百幾票, 今年一定唔可以俾佢贏
佢從來唔做野, 後知後覺又扮爭取, 交通議題完全係垃圾

但今年又會唔會有好次上次咁有本事的對手?
fb.com/scientisthk2usa/
peterkl 發表於 2015-6-5 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-6-5 23:31 發表

我諗 28B 同是但一條區內線的問題
係兜入翠屏會好唔順路。以 28B 為例,
彩福方向兜入翠屏後,一係就原路上返協和街,
一係就要跟 11B/11C/89C 出到去容鳳書調頭,再塞迴旋處,先入得返裕民坊同牛頭角道,
either way 都會花多 ...

其實唔係全日轉,而係單向搵一班兩班兜入去,其他時間係行返原線,大約係0730, 0745之間搵一班半班特車兜一兜入去(祥和苑 -> 翠屏總站 -> 翠梓樓 -> 容鳳書 -> 地鐵站 ->  裕民坊返牛頭角道原線),彩福去樂華不變
1545, 1615之間搵一班半班特車兜一兜入去(觀塘道 -> 翠柏樓 -> 祥和苑 -> 聯合返樂華原線),樂華去彩福不變
翠屏開對外線情況都係一樣,就算有條好juicy既線,好似係出旺角既/去荃灣既,運吉都唔會比巴士開,觀塘法院咁多車又有位,點解唔上...會以觀塘道Quota為理由而唔比佢開

咁樣做法,唔會令原線帶來太大影響,但同時對市中心既擠窒情況,尤其係樂華/秀茂坪果幾條紅綠Van排隊排到亂哂籠既情況都起碼有幫助

dennis28a 發表於 2015-6-6 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkl 於 2015-6-5 22:49 發表

原帖由 peterkl 於 2015-6-5 23:39 發表

其實唔係全日轉,而係單向搵一班兩班兜入去,其他時間係行返原線,大約係0730, 0745之間搵一班半班特車兜一兜入去(祥和苑 -> 翠屏總站 -> 翠梓樓 -> 容鳳書 -> 地鐵站 ->  裕民坊返牛頭角道原線),彩福去樂華不變
1545, 161 ...

坦白論,依個建議係完全「無得做」。

翠屏果批學生,主要係來自曉明街三間中學同 IVE。
就算部 28B 點兜,都要係山腳行番上山(或者係曉光街行番落山)。

28B 一邊係啟業、花園大廈,另一邊係四彩、安基苑、樂華。

如果係安基苑、樂華,本身有小巴出入翠屏,番學唔想等?求其上部 13X 係曉光街行番落去又得。
如果係花園大廈、彩盈,根本坐巴士直接去翠屏上山,
番學果陣有咁密 89C,又可以等番 11B、11C,睇唔出有咩需要上 28B。

其次,一早有小巴係塘福道上曉明街,又有小巴係裕民中心去曉明街,
唔想行,大把人一早地鐵轉小巴去到學校門口,翠屏距離地鐵站又唔係遠,無人會咁傻坐 28B 兩個站就落車再行上山。

另一個問題,係曉明街番學既人係非常習慣行去和樂邨搭車,和樂邨大把選擇,點解要等 28B 特車?
(如果識行,10 分鐘點都行到去月華街口,去市中心上小巴仲密車)

所以兜 28B 做學校客係零需求,
尤其係當紅小曾經做過中學放學時段,係正門口都儲唔到客,可況係 28B 特車?

惡意回復是不道德的行為。
peterkl 發表於 2015-6-6 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-6-6 00:45 發表

坦白論,依個建議係完全「無得做」。

翠屏果批學生,主要係來自曉明街三間中學同 IVE。
就算部 28B 點兜,都要係山腳行番上山(或者係曉光街行番落山)。

28B 一邊係啟業、花園大廈,另一邊係四彩、安基苑、樂華。

如果係 ...

安基同樂華無左小巴入翠屏都有超過3-4年時間了,如果真係無得做,返學時間和樂客倉有幾多人落車去翠屏?最少四分一車
不過我同意花園大廈/淘大可以直接係牛地/九龍灣地等89C/11B/11C,但四彩樂華我就好有懷疑係唔係全部落哂觀塘道上11B/11C/89C
和樂/地鐵站行去曉明山最少都要15分鐘,佢入一入翠屏就已經行少一半路程,而家絕大多數用巴士既學生都係係翠柏樓落車行上去的,紅Van唔係無人排,但我亦見係紅Van隊排到去廁所門口既時候有唔少既學生改截的士上去喎

分一班半班過去無影響主班次既,唔怕試下喎

我又純粹問下,有無方法減輕到去樂華/四彩經市中心去曉明山既需求而比條好D既方法學生?
市中心而家既情況係...根本太混亂了
加上重建工程即將開始,市中心都要減減壓力

弱問一句,dennis兄係翠屏或觀塘住左幾耐?

dennis28a 發表於 2015-6-6 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkl 於 2015-6-6 01:11 發表

安基同樂華無左小巴入翠屏都有超過3-4年時間了,如果真係無得做,返學時間和樂客倉有幾多人落車去翠屏?最少四分一車
不過我同意花園大廈/淘大可以直接係牛地/九龍灣地等89C/11B/11C,但四彩樂華我就好有懷疑係唔係全部落哂觀塘道上11B/11C/89C
和樂/地鐵站行去曉明山最少都要15分鐘,佢入一入翠屏就已經行少一半路程,而家絕大多數用巴士既學生都係係翠柏樓落車行上去的,紅Van唔係無人排,但我亦見係紅Van隊排到去廁所門口既時候有唔少既學生改截的士上去喎

首先,證明宜家班後生唔識上果部小巴,如果去到遲到前 15 分鐘都上唔到車,就一定要行上山,前面部車開左,你係第 17 個,仲唔行?
如果你擺明遲番,比著我就唔上小巴,我寧願行,你估小巴唔會塞車咩。

我太耐無係放學時間入翠屏啦,但我可以答你,翠柏樓落車行上去係佔山上三間中學 1/3 左右,基本上同曉光街碌番落山情況差唔多,
其實係有得好多人係物華街行番去曉明街同埋地鐵站行番上去,我當年由康寧道近物華街行上去,識過紅綠燈,15 分鐘已經行完,
而和樂邨同地鐵站上山,都係講緊 10 分鐘鬆完成。

樂華客有唔少人一係上 22M 去物華街再行,原因係勝在夠密,28B 15 分鐘真係太疏,走左 7 點 30 果班點算?
7 點 45 彩福開?如果八點三計遲到,去到翠屏落車已經係要跑上山(八點果間已經遲緊到)。

如果唔想觀塘行番上去,一早上左 13X 行長命樓梯落,
長命樓梯係難頂,但勝在夠快,唔係 93A 客仔都咁落山,遲下起完公屋又有升降機落。
四彩同樂華要開,都應該開線經曉光街上安達臣,而唔係落翠屏。

原帖由 peterkl 於 2015-6-6 01:11 發表

我又純粹問下,有無方法減輕到去樂華/四彩經市中心去曉明山既需求而比條好D既方法學生?
市中心而家既情況係...根本太混亂了
加上重建工程即將開始,市中心都要減減壓力

市中心問題根本唔係曉明街學生事,區區一個樂華、四彩有幾多學生塞爆?
更可況十個有七個要補課/補習,放學比部巴士佢地都唔會多學生上。

市中心最亂時間,反而係放工,22M、34M、34S 排隊人流,
講左幾十年,係運輸署無遠見取消 28A,而唔係開裕民城定點特車,個個要選擇綠小。

坦白講,宜家市中心情況已經係最唔亂時期,如果你有幸見過綠 VAN 阻街,引致塞車塞到和樂邨,
你就會清楚問題根本裕民坊小巴清唔到客,又阻住巴士做生意。

當市中心真係重建,所以車改行物華街落康寧道,依個至係問題。

惡意回復是不道德的行為。
tsoikc 發表於 2015-6-6 09:09 | 顯示全部樓層

應該咁講,自從明哥同甲由哥(一個轉左區,一個選唔到)既情況下,翠屏出九龍市區既服務已經少左好多啦

13B因為碼頭需求少左,13E因為偉業街需求少左,係2000年代初已經cut左
70X因為被重組都唔緊要
而家提出6P計劃 < - 明顯 ...

翠屏根本就係比人慢慢陰乾, 只係睇下翠屏做總站個兩條線就知. 我自己認同翠屏需要係區內線.
好似我一陣要去藍田匯景, 你叫我坐601又好似貴得滯, 行去觀塘站坐地鐵又唔係, 如果坐地鐵我
行得出地鐵站, 禁唔差在行埋過去.....

翠屏個區議員我真係唔知做緊麥, 我自己寶樂個邊情況都好唔到去邊, 上次係有人出來, 但係佢唔可以
令我放心選佢(唔理佢背景先), 因為事前見唔到佢地區工作, 叫我點投. 事前我家人都話唔係好想投佢,
因為覺得佢唔得. 禁多年只係話爭取到係翠屏道出口加建升降機. 至於巴士服務唔覺佢有提過. 無計,
再對上個次佢直頭係自動當選. 又睇下今次會唔會又係禁.

11B係觀塘市中心係絕對需要加返個分段, 人地13M收4.3, 11C收4.5, 仲要上埋秀茂坪你就收人5.1, 貴左
一大截會唔會有點兒那過.

至於28B, 身為常客, 個人覺得佢需要雙層車同加多部車落去, 皆因彩福方向好多時去到MEGABOX已經頂曬閘(用車AVC/ASC);
有時出AA, ASB, AAU情況就更差.

綠VAN 47, VS 九巴23, 26M的問題都係算了吧, 大家都係度鬥少車.
用電時請注意安全!