hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [旱天雷系列] 觀塘區區域性巴士重組
開啟左側

[問題] [旱天雷系列] 觀塘區區域性巴士重組

EX-TL 發表於 2015-6-6 23:09 | 顯示全部樓層

以前條樂華.牛頭角街市紅小捱左十幾年先放手, 76B開線時係做翠屏道又有無人記得呢,
翠屏有一半行出地鐵站, 一半行去協和街, 大把車搭, 區內係多老人, 89系搭一兩個站落車
出街市.市中心的人比比皆是, 但係講到去區內其他地方又真係唔算多, 邨內老人家除左出
觀塘覆診.買餸, 就係去秀茂坪老家行吓, 探吓舊鄰舍, 樂華.四順.藍田.油塘都唔係佢地杯茶,
開線去呢啲地方, 小巴都嫌大, 47維到皮唔係靠翠屏, 只係去地鐵站路經翠屏道, 真正需要
靠47來往翠屏和四順的翠屏邨居民, 一班車有八個已經俾多左.

若果要開線去九龍灣, 我就情願改11B入去, 都好過28B無端端整班車落嚟, 入得翠屏道,
最後要由茶果嶺道出番嚟, 再上埋裕民坊原線, 我係呢班車常客搭過一次的話, 寧願等下班
行原線的28B好過, 根本放學時間係撞正工業區塞車高峰時段, 有客都唔會咁搭.

翠屏邨幾十年嚟冇變, 出觀塘至啟業邨沿線見11B 11C是但一架就上, 唔會睇價錢, 有左
兩蚊優惠更加連89C都照殺, 對面89 89B 89X係去和樂邨.裕民坊同牛頭角道, 去觀塘道
唔會專登等89B 89X, 所以你將11B過創紀之城後改行啟福道出九展, 然後屈番入啟祥道,
再跟5D去土瓜灣就得, 時間上唔會差太遠, 至多5D改由浙江街/新柳街出入下路, 減少重疊,
不過九巴肯唔肯將觀塘至九展一段減$2.4咁多, 翠屏一般乘客硬食$5.8 11C, 同埋6D 2A
轉車往返牛頭角少左車就係後話.

翠屏要區內線, 仲有邊個位置係需求大到要俾條小巴線佢呢, 真係諗唔到.
Ariel 發表於 2015-6-7 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2015-6-5 23:00 發表
上屆佢贏百幾票, 今年一定唔可以俾佢贏
佢從來唔做野, 後知後覺又扮爭取, 交通議題完全係垃圾

上屆仲有邊個選?我都唔係太記得了。我同屋企人都唔係投佢(姓潘果位)

gu9434@24 發表於 2015-6-7 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Ariel 於 2015-6-7 00:34 發表

上屆仲有邊個選?我都唔係太記得了。我同屋企人都唔係投佢(姓潘果位)

上屆係公民黨畢東尼..今屆佢都會有份選

[/離題] 人地已經出左橫額插係觀塘海濱公園 用成5千萬既音樂噴泉   [/離題]
dennis28a 發表於 2015-6-7 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-6-6 23:09 發表
以前條樂華.牛頭角街市紅小捱左十幾年先放手, 76B開線時係做翠屏道又有無人記得呢,
翠屏有一半行出地鐵站, 一半行去協和街, 大把車搭, 區內係多老人, 89系搭一兩個站落車
出街市.市中心的人比比皆是, 但係講到去區內其他地方又真係唔算多, 邨內老人家除左出
觀塘覆診.買餸, 就係去秀茂坪老家行吓, 探吓舊鄰舍, 樂華.四順.藍田.油塘都唔係佢地杯茶,
開線去呢啲地方, 小巴都嫌大, 47維到皮唔係靠翠屏, 只係去地鐵站路經翠屏道, 真正需要
靠47來往翠屏和四順的翠屏邨居民, 一班車有八個已經俾多左.

全中,所以翠屏根本無市場可言。
唔好忘記,南邨仲有唔少人係法院同警署上落車,北邨大部份距離地鐵站又唔遠,
學生客又有幾多?三間中學得 3000 幾人,加埋無定向 IVE 番放學時間,
仲要唔一定係翠屏上,有 1/3 人係曉光街落番去,如果學生有客,紅小做放學時段就唔會做到無命,
佢地仲要問晒幾間學校拎時間表同放假日期,下繁都食唔到放學客,吉車落山載人返夜晚果班 IVE 學生。

可況,部 28B 山長水遠開去翠屏,班車又唔知幾時到,
我等得部車黎,我個人都行左過去地鐵站或者和樂邨。
惡意回復是不道德的行為。
cong 發表於 2015-6-7 09:02 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2015-6-7 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-6-7 01:14 發表

上屆係公民黨畢東尼..今屆佢都會有份選

[/離題] 人地已經出左橫額插係觀塘海濱公園 用成5千萬既音樂噴泉   [/離題]
上年係公民黨陳梓杰, 今年公民黨換左人
潘生呢排D交通議題真係獲獲新鮮獲獲金, 先有224X減班唔知唔覺再後知後覺
跟住28B又成功爭取唔拉長, 小巴又成功加價, 俾佢繼續做落去真係麗晶居民嘅福氣
238X 發表於 2015-6-7 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 7/6/2015 10:04 發表

上年係公民黨陳梓杰, 今年公民黨換左人

泛民最唔好就係呢樣嘢...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kay 發表於 2015-6-7 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-6-7 11:55 發表

泛民最唔好就係呢樣嘢...
上屆公民袋係麗晶剩係輸百幾票

睇返個時報道,陳生講明輸左就唔可以全職服務居民要同屋企人交代

不過咁,如果班居民真係支持公民袋,而公民袋又搵到個同陳生一樣有heart既人落區
無論派邊個都一樣會咁多票

而麗晶擺到明係有得打既區

當然,如果可以好似利東羅健熙捱多四年,陳生應該今年勝算好高
世界很簡單 人類很複雜
6516 發表於 2015-6-7 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-6-7 13:53 發表
上屆公民袋係麗晶剩係輸百幾票

睇返個時報道,陳生講明輸左就唔可以全職服務居民要同屋企人交代

不過咁,如果班居民真係支持公民袋,而公民袋又搵到個同陳生一樣有heart既人落區
無論派邊個都一樣會咁多票

而麗晶擺到明 ...
其實上年輸係因為菲傭單野拖累左, 真係不幸
今年果個都好關心個區, 之前仲入埋業委會添
而呀潘生咁o既政績, 都係得班左派人士同埋蛇齋餅粽受惠人投佢票架jei
只要公民黨唔好呢排做錯事, 睇怕潘生都可以畢業架喇
新果個好唔好? 我唔知道, 但我一定唔想見到潘生繼續留係度

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 我一定唔想見到潘生繼續留係度+1 同埋交低 ...

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2015-6-8 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2015-6-7 21:08 發表
其實上年輸係因為菲傭單野拖累左, 真係不幸
今年果個都好關心個區, 之前仲入埋業委會添
而呀潘生咁o既政績, 都係得班左派人士同埋蛇齋餅粽受惠人投佢票架jei
只要公民黨唔好呢排做錯事, 睇怕潘生都可以畢業架喇
新果 ...

其實今年都會有政改問題..政府睇個勢會把否決責任推哂去泛民到
對畢生參選既影響真係好難講

但以潘生今屆咁既政績  算把啦