hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 市民就港島巴士重組提司法覆核
開啟左側

[問題] 市民就港島巴士重組提司法覆核

kay 發表於 2015-5-23 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-5-23 19:36 發表

宜家規定政府一定要聽區議會話? 真係邊個莊閒都分唔到。
你又知唔知政府其實都想下放權力比區議會?

你睇下政府批一億比各區區議會自己決定起咩就知
只不過個別政府部門唔配合

同埋政府曾經講過兩樣野
1. 邱誠武於2010年在立法會表明,重組要願及地區意願的「合理期望」;
2. 2015年立法會文件說明重組指引,必須有替代路線,以及車費必須較低。

明明係運輸署自己其身不正,仲反過黎話班該員搞搞震,唔怪得假普選都可以係真普選
但,唔好當我地巿民係傻瓜先啦
世界很簡單 人類很複雜
sam0904 發表於 2015-5-23 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2015-5-23 16:01 發表

呢條友同之前被 bam 0既著名輕鐵之友 505 一樣咁煩,次次都俾佢 D 偉論激到嘔血。

http: ...
只要無視就根本不需要嘔血。

原帖由 kay 於 2015-5-23 16:17 發表
其實就算司法覆核衰左,仲有關要搞

就係申訴專員公署,個邊都有類似投訴做緊

我覺得今鋪白鴿唔係玩野,有少少黎真

再唔係,將個責任推去民政署度
民政署係做橋樑比政府部門同巿民溝通,但今次呢壇野,呢個中間人似乎唔覺做 ...
講真

就算運吉肯讓步 新城都應該唔制
世界の色の夢を見ている
pklaw 發表於 2015-5-23 23:33 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 nwfb1601 於 2015-5-23 16:01 發表

呢條友同之前被 bam 0既著名輕鐵之友 505 一樣咁煩,次次都俾佢 D 偉論激到嘔血。

你越理佢、佢就越離地、呢啲非正常人就係咁、你理得幾多個?
Gary_B 發表於 2015-5-24 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 pklaw 於 2015-5-23 23:33 發表
[quote]原帖由 nwfb1601 於 2015-5-23 16:01 發表

呢條友同之前被 bam 0既著名輕鐵之友 505 一樣咁煩,次次都俾佢 D 偉論激到嘔血。 http://img.photobucket ...

最正確既做法就係無視佢,等佢五毛都無得賺,等餓死。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
nwfb1601 + 5 等佢五毛都無得賺

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2015-5-24 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-5-23 08:48 發表

唔好開會直接執行根本係最好,諮詢議會又晒時間又晒錢,
只不過區議會係法定諮詢組織一定要做程序,
但運吉已經做足程序,加上議會從來只係諮詢角色政府有最終決定權,
一贏的不如以後唔重組罷了,民主黨陰謀反政府的計劃又成功 ...

你覺得系好事黎架?北韓果種獨裁法,系資訊極度封閉的情況下先能夠穩定到班人民...

香港呢d資訊咁開放咁流通的地方,行北韓果種制度,系會暴動的,咁身處/居住系香港的權貴同財閥都會有難架...

區議會理論上代表人民,區議會的聲音點都要有的,等老運可以做參考...

完全問都唔問,靠班office老同accountant對住盤數(利潤),系度出埋晒d火星方案,離晒地,嚴重影響『衣食住行』中的行的方面,咁死得啦...

老運同巴士公司就系靠呢d聲音去淋唔會過份離地的屎忽數,從而將人民『行』果方面壓低到一個水平但又唔會遠低過可接受程度,以免引發各種型式的暴動...

出重組方案什至去到施政都系一樣,要靠呢d區議會的聲音去獨摸人民底線,從而fine tune個方案...

遠低於接受程度,會引起人民反彈,但太高又唔得喎,因為人民都識屎忽ge,你比得太好佢的話,佢只會乘機得寸進尺...

淋屎忽數都要聽區議會聲音架,完全沒殺系唔得架...

tune唔好d方案,即系tune唔好班人民,個個變成暴民,唔肯打工,唔肯為GDP獻身,香港個經濟價值維持唔到,令香港呢座城市呢盤大生意化為烏有,後果仲大煲呀...

當然,只系交通呢環做得差就未必會咁大獲,但各方面都用你果種思維,各方面都玩到離晒地,去晒火星就玩蛋啦!

五毛系低級兼廉價的維穩勞工,令到果個地方的大部份人民的『衣食住行』方面都達到合理水平,先系真正的維穩方法!
238X 發表於 2015-5-24 03:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 24/5/2015 01:09 發表

你覺得系好事黎架?北韓果種獨裁法,系資訊極度封閉的情況下先能夠穩定到班人民...

香港呢d資訊咁開放咁流通的地方,行北韓果種制度,系會暴動的,咁身處/居住系香港的權貴同財閥都會有難架...

區議會理論上代表人民,區議會 ...

衰啲講句,就算真係暴動都郁唔到佢一條毛,
佢講呢啲嘢激死哂我哋根本零風險,
除非有人叻到可以起佢底之後搵人買起佢嘅啫。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 仲惡過共產黨, 收皮啦你.

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FBI2 發表於 2015-5-24 09:03 | 顯示全部樓層

與其做老運0.5,不如設計多D利民而又減輕巴士公司虧蝕既重組啦.
冇人唔俾你取消5,18,43X,46X,不過配套上唔該整好D,唔係求其坐OFFICE嘆冷氣睇巴士公司做數就算.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
9032~HW1045 發表於 2015-5-24 09:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-5-24 09:03 發表
與其做老運0.5,不如設計多D利民而又減輕巴士公司虧蝕既重組啦.
冇人唔俾你取消5,18,43X,46X,不過配套上唔該整好D,唔係求其坐OFFICE嘆冷氣睇巴士公司做數就算. ...
呢句真話.......
hadboy5 發表於 2015-5-24 13:02 | 顯示全部樓層
我都得應該支持,等我可以入紙司法覆核返要求68同68a回復深水埗的服務,順便再要求返51重新提供錦上路至荃灣西站,理由係剝削錦上路居民往來荃灣的巴士服務,50m復活等唔好剝削青公沿線往來葵芳的服務先,等66,70,263m同268b復活全日服務,仲有龍運專業權俾哂新城做 我都認同呢次重組係差,但係大家覺得開左先例覺得會係好事咩 每件事終會有人得益總會有人損失啦,係在乎影響多數人定少數人姐,與其司法覆核不如向新城施壓好過啦 施壓係本土派的強項,居民可以搵佢地幫手,因為佢地好成功
呢度有人係係度出言恐嚇,真係恐怖,唔啱聽的說話就招致殺身之禍,真係香港之福,北韓有望了

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 咁你入咗紙未呀? 369

查看全部評分

kay 發表於 2015-5-24 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-5-24 13:02 發表
我都得應該支持,等我可以入紙司法覆核返要求68同68a回復深水埗的服務,順便再要求返51重新提供錦上路至荃灣西站,理由係剝削錦上路居民往來荃灣的巴士服務,50m復活等唔好剝削青公沿線往來葵芳的服務先,等66,70,263m同2 ...
南區起碼衰多兩劑

南港島線東段同西段通左,都唔知會剩低乜野巴士路線..

不過今日借西港島線黎搞南區跨區巴士其實一開始已經講唔通

西區無巴士仲有地鐵,南區無巴士就無得揀

你話地鐵通左入黎南區,cut線都可以傾下,但無鐵路又要cut線改線,根本唔會有人有心機同你傾

企硬,take野衰硬嘛
世界很簡單 人類很複雜