hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 市民就港島巴士重組提司法覆核
開啟左側

[問題] 市民就港島巴士重組提司法覆核

hadboy5 發表於 2015-5-24 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-5-24 14:03 發表
南區起碼衰多兩劑

南港島線東段同西段通左,都唔知會剩低乜野巴士路線..

不過今日借西港島線黎搞南區跨區巴士其實一開始已經講唔通

西區無巴士仲有地鐵,南區無巴士就無得揀

你話地鐵通左入黎南區,cut線都可以傾下,但 ...
你不如插新城,plan係佢出,想cut之餘又樂意積極配合,所以我話呢份野的過份之處在於此就係咁解,與其司法覆蓋不如爭取43a再度加密好過,三線只支持cut 46x其餘應該保留

1320 發表於 2015-5-24 14:17 | 顯示全部樓層
對住呢個無恥的 港共政權, 相信做咩都無咩用.......宜家係特權的年代, 普通市民, 你地等左幾班地鐵吧~
再唔係......11號巴士吧~
The Designer
238X 發表於 2015-5-24 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 1320 於 24/5/2015 14:17 發表
對住呢個無恥的 港共政權, 相信做咩都無咩用...

殺哂啲左仔應該有用,爭在有無人有咁嘅能力

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 你呢個反政府份子講野駛唔駛負責任? ...

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
1320 發表於 2015-5-24 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2015-5-23 12:43 發表
打官司用埋納稅人錢,養埋D咁嘅高官真係悲哀
(Ref Case: HKTV)
點解而家連italk都咁多五毛...

講返正題
區議會只係諮詢機構
即係政府可以意見接受態度照舊
睇怕都幾難羸 ...
宜家 hkitalk 就快做左5毛專區,
再係咁, 成個香港想發表對交通意見都比5毛整死

支持向無理既交通取消說不!!!!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 唔鍾意異見的請離開italk,呢度唔歡迎你. ...

查看全部評分

The Designer
typhoon_york 發表於 2015-5-24 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-5-23 20:14 發表
你又知唔知政府其實都想下放權力比區議會?

你睇下政府批一億比各區區議會自己決定起咩就知
只不過個別政府部門唔配合

同埋政府曾經講過兩樣野

明明係運輸署自己其身不正,仲反過黎話班該員搞搞震,唔怪得假普選都 ...

諮詢區議會(dc)方面。如果區議會條例只要求運吉consult and seek dc advice,法庭就會視運吉有權唔跟dc(一如行會有權不採納通信局意見)。英式法律一般不認為政府有義務解釋政策。即只要運吉有諮詢過區會,而其結果唔係不合理到任何理性既人都唔會咁做(wednesbury unreasonableness),法庭就不會干預

至於合理替代路線。法庭會從一般人既理解演繹政策。即只要有車費不高既替代方法(包括轉乘),法庭應不會預。至於替代路線是否多人用,法庭不會考慮。法庭只管政府有冇依程序施政,而唔會管政策成效。
hk20020062 發表於 2015-5-25 00:33 | 顯示全部樓層
西區開鐵反而搞南區,又係抵打
唔該啲所謂運輸主任好好反省
仲有老運唔好安排啲唔識交通嘅人做運主

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +11 收起 理由
Sita1004-1017 + 1 絕對支持,取消43X完全不合理! ...
hn8024 + 1 + 10 反省完,下次再去盡啲?
hadboy5 + 1 同意

查看全部評分