hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運N30最新重組方案及N42A增加上水特車建議 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 龍運N30最新重組方案及N42A增加上水特車建議

HJ7480 發表於 2015-5-24 17:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 23-5-2015 14:24 發表
但不會比日間線貴成倍
N11/E11 $21/$31相距48%
N21/E21 $14/$23相距64%
962/N962 $18.8/$28.3相距50%
967/969/N969 $21.4/$32.2相距50%
N72/72 $7.1(銅鑼灣分段)/$4.7相距51%

而龍運大部分都係double
N31/E31/2 $10.8 ...

N23 N26 N29 反而有SO BO

N23 VS E23 $23/$18 相距28%
N26 VS E22 $23/$18 相距28%
N29 VS E22A $24/$24 相距0%

最抵就係 N29
neosan 發表於 2015-5-24 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2015-5-23 21:15 發表

比較不能單以日間線加幅來計算就話係唔係貴,應以行車里數比較

全程收費  行車里數  每公里收費    E11  $21.0  49.9  0.42     N11  $31.0  50.1  0.62     E21  $14.0  42.3  0.33     N21  $23.0  45. ...

你唔知龍運收得平, 係龍運既錯咩?
SSBT 發表於 2015-5-24 18:44 | 顯示全部樓層
N42A原有班次開04:00
上水特班開04:15
咁咪即係去到上水變拖卡?
=0=
dogdog002 發表於 2015-5-24 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2015-5-23 21:15 發表

比較不能單以日間線加幅來計算就話係唔係貴,應以行車里數比較

全程收費  行車里數  每公里收費    E11  $21.0  49.9  0.42     N11  $31.0  50.1  0.62     E21  $14.0  42.3  0.33     N21  $23.0  45. ...

重點唔係貴唔貴

龍運好明顯N車係收緊A車價

而家明明想縮短到屯門,

就唔該乖乖地收番A33價

仲係度扮特車收去到元朗既價錢

咁以後唔洗開新綫啦, 開到ABCDEFG

學埋44B1呀笨
TP人 發表於 2015-5-24 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-5-24 19:22 發表

重點唔係貴唔貴

而家明明想縮短到屯門,

學埋44B1呀笨 ...

你覺得由 $28.0 減至 $27.7 有好大分別?
創出自己一片天空  重新領回自我國度
bestwishes706 發表於 2015-5-24 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-5-24 19:22 發表

重點唔係貴唔貴

而家明明想縮短到屯門,

學埋44B1呀笨 ...

根據龍運車費等級表

其實A33 本身個價錢計到好盡,唔過40公里,最高可收$18.9;唔過53公里就$27.7,

E33係屯市開,A33係屯鐵開,A33就多左超過200米,得出40.2公里,所以$27.7,如果屯市開就只可以收$18.9

亦都因為係咁,$27.7既A33就長期吉車,都係佢自己造成

而係N30服務方面

N30 67.3公里 N30P 40.2公里 N30超過60公里(60-80)係可以收$51,當然收咁貴D人唔會搭你;
而N30P如果>>唔<<超過40公里,最多只可以收$21,咁都好「幸運」地,又超過左200米,最盡可收$40,已經算「平左」

A33 N30P過200米問題,相信等到連接路通車後,先可以解決
TP人 發表於 2015-5-24 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 bestwishes706 於 2015-5-24 20:20 發表

N30 67.3公里 N30P 40.2公里 N30超過60公里(60-80)係可以收$51,當然收咁貴D人唔會搭你;
而N30P如果>>唔<<超過40公里,最多只可以收$21,咁都好「幸運」地,又超過左200米,最盡可收$40,已經算「平左」

A33 N30P過200米問題,相信等到連接路通車後,先可以解決

N30P 比 A33 行多虹橋一段屯公,同埋客運大樓經貨運區去到東涌
行車里數竟然同 A33 一樣?
係咪搞錯左?
創出自己一片天空  重新領回自我國度
 樓主| m_rd08 發表於 2015-5-24 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 bestwishes706 於 2015-5-24 20:20 發表

而係N30服務方面

我諗到時龍運都要會將N30P兜曬成個屯門先出 黎呃里數

kitarolo 發表於 2015-5-24 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2015-5-24 18:44 發表
N42A原有班次開04:00
上水特班開04:15
咁咪即係去到上水變拖卡?

尤其係N42A,因為太早到機場
對於在機場上班者意義不大,太遲
就不如搭頭班E41更好,由於通勤者
無可能每次上班,去搏唯一班次嘅N42A
是否滿車而搭的士(去沙田或九龍轉係得,但
係犧牲休息時間咁解,如果搭的士/N73北區
去北區上車,原則上無解決到個問題)

因為之前本版討論過N42A應否
加一班車,但討論過於離題所以無謂
貼連結了,內容就是大約在大埔中心
搵一部車備用,跟原有班次去到廣福邨
客滿就俾客上、夠載就折返大埔慳返。

另外如果去得旅行,有時真係唔爭在
果三百幾蚊的士錢,可是唯一班次N42A
唔可以分開係通勤還是旅行者優先上車。

kitarolo 發表於 2015-5-24 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 m_rd08 於 2015-5-24 22:47 發表
我諗到時龍運都要會將N30P兜曬成個屯門
先出黎呃里數

如果要堅持遵從里數收費表,我贊成咁做
不過如果通宵線咁做而日間嘅E33無跟足,
相信要求照辦嘅壓力更大,而唔想屯門有啲
地方要繼續搭班次有限嘅E33P。