hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實B系列巴士應該用單層
開啟左側

其實B系列巴士應該用單層

kitarolo 發表於 2015-5-24 23:18 | 顯示全部樓層

(宏觀)批評大陸做成今日局面嘅
其實諗下有無香港人從中獲利呢……
正如中醫嘅理論,天氣因素無可避免會
影響鼻敏感或風濕患者嘅病情,但影響力
遠不及食物、因為食落肚嘅影響為大。

(微觀)對於呢類需求大嘅路線
就以B1為例,縮短至元朗站往返
落馬洲站可以係其中一個方法,要
搭嘅始終都要轉車過去,但起碼保證
無論條隊幾長,總有機會上車,而唔係
條線用得12.8米就走去用單層。另外,
為免水貨客轉移用的士往關口, B1縮短到
元朗站後應減價,因上水甚至粉嶺/大埔已經
出現綠的短缺之問題。

類似問題亦出現於唔少龍運E線
尤其早繁,因為中途站易頂閘飛站,
結果越來越多人恐慌性咁去上游甚至
總站上車,問題變咗惡性循環,唔好忘記
呢種情況係大部份乘客均是本地人,且有
少數係靚靚空勤員都係拖喼,又唔見有人嘈?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 客觀分析

查看全部評分

kiwai 發表於 2015-5-24 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-5-24 18:19 發表

所以咪話人哋根本唔想做,講嚟都哂氣。

我係唔明點解大家仲唔快啲去搵武器去殺敵

不要做鍵盤戰士了, 請坐言起行吧
若否, 請不要在這裡說出這些毫無意義的說話了
這些說話只會破壞這裡的討論氣氛

評分

參與人數 2HugeC +10 收起 理由
hk20020062 + 5 佢得把口,點會起行
Gary_B + 5 good words

查看全部評分

hk20020062 發表於 2015-5-25 00:30 | 顯示全部樓層
248M 先要用單層
個個死都唔上上層
ming329 發表於 2015-5-25 14:03 | 顯示全部樓層

首先講聲唔好意思,本人自私佔用版面同離題,發表個人感受(發嗡瘋)

唔好意思!

自由行範疇係對香港有好處,但過量反而會唔會對港人同旅客造成影響?
更甚者要港人同旅客為一小撮利益者,付上或承受代價,同時得到甚麼?
公共交通處於高負荷,租金/物價上升,街道過於擠迫,民生小店相繼消失等?

大家係繁忙時間,乘車習慣作出適當調節,我相信大家會體諒及接受,因為大家都係為生活,
但遊客只係一個流動群體,本地人先係長期生活在本地群體,反而要本地人遷就,會唔會有d荒謬,
係外地見到遊客遷就本地人生活,感到好奇怪,或者係我既問題......

政治既野我真係唔識,但作為一個普通香港人,
我只想落樓食一個新鮮出爐既麵包;想食一碗"溫暖"既麵,唔係"冰冷"既麵;
過往一個簡單問候都好溫暖,越來越多事成往事,
稱為"家"的香港,越來越陌生;屬於香港的特色是......

再一次因本人的自私講聲:唔好意思!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 講中哂心聲

查看全部評分

GD1570 發表於 2015-5-25 22:19 | 顯示全部樓層
你試吓叫城巴推晒堆單層巴士落深圳灣,
你睇吓會唔會同冠忠及綠小爭地方擺車。
唔會嘅話,你睇吓班客會唔會排到去關口門口。
你有你可愛,我有我好笑。
Alex_Tsang 發表於 2015-5-25 23:38 | 顯示全部樓層
想冇人來香港買野,只有100人仔對50港紙就可以,但現實係冇可能。
ming329 發表於 2015-5-26 11:10 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

就算係100人仔對50港紙,情況改變不大,主要原因係自己人民對自己生產及把關失左信心,
早前有個例子,大媽們赴日買廁所板,就算知道自己國製造、國內買平幾成,都心肝情願付鈔,
因為大媽們相信它國品質把關,唔夠信自己國把關,所以就算幾貴,都有人落黎買

人番正題,雖然呢個係死症,但未至於冇辦法,
九巴可以賦予車長就乘客守則第八條,拒絕違例乘客登車,同時向外宣傳有關做法
8.只准攜帶總體積不超過十份一立方米及總重量不超逾五公斤、不含危險性或厭惡性之物件上車。該物件不得佔用座位及不得放置在巴士的通道上或樓梯上。

雖然呢個做法可能為車長帶來更多壓力,總好過被迫飛站,比乘客投訴
kitarolo 發表於 2015-5-26 11:33 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

所以呢,只設元朗站一個站即上公路,
可方便巴士公司派員在車外嚴格執行附例,
免卻車長直接與乘客衝突,而延誤成車人嘅時間。

(理論講就係,B3X原則上可實施,
但成效就……如果大陸繼續信唔過
自己嘅產品,除非真係有邊境購物城
甚至大陸境內有保稅區賣「進口貨」
而唔係靠螞蟻搬家咁去設立「港貨城」
否則北環線一樣會被水貨大軍拖垮)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ming329 + 1 認同! 自己思考上,忽略左呢點,感謝提醒! ...

查看全部評分

053h4 發表於 2015-5-26 13:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
petcity 發表於 2015-5-26 16:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽