hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 洪福邨巴士總站將於6/6啟用
開啟左側

[服務調整] 洪福邨巴士總站將於6/6啟用

kuro 發表於 2015-5-28 22:35 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2015-5-28 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2015-5-28 22:35 發表
268B係朗屏段少客
而大馬路的確有客只係比較少
改去洪水橋只少提升番客量
加埋西隧轉乘就唔洗要4條西隧巴士線

你咪講到洪水橋真係有好多西隧線先得架,佢地都只係繁時線(2條上繁、2條下繁)黎架渣...你唔係又想亂做野呀嘛...
非繁想有位坐可以行番出去洪水橋輕鐵站坐68A-->968,想快咪63X-->960/961,加西隧轉乘對268B幫助不大,甚至更差
雖然唔反對拉268B入洪水橋,但又真係幫唔到幾多,當然30分鐘一班都應該夠做既,不過洪水橋西鐵站起好之後,應該又會歸番零...
HR9710+KU1391 發表於 2015-5-29 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2015-5-27 22:10 發表

如果68M拉去洪福邨,咁樣68A洗唔洗縮番去洪水橋?不過咁樣老九位位屈少$0.7...
至於276P...自從被人踢左去天水圍站之後,276P元朗番天水圍客走得7788,拉去洪福邨都冇所謂啦,不過係咪應該先將261P加班兼拉入洪福邨先會好D呢 ...

68A係屯轉做緊元朗線接駁,有客係元朗廣場落,不宜縮到洪福邨.
洪福邨巴總細,容納三條全日線,可能出面避車處巴士坑有鐵巴線.
學樓上講,拉276P入洪水橋,轉68M補差額比較可行.
261P加班不可行,係邊到抽車?而且收屯門價,對屯門客冇吸引力,藍地鍾屋村一帶有幾多客.
以往新界西北屋邨通常一條荃葵M線,一條出旺角經深水埗X線,一條鐵巴區內線.
m_rd08 發表於 2015-5-29 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2015-5-29 00:03 發表

68A係屯轉做緊元朗線接駁,有客係元朗廣場落,不宜縮到洪福邨.
洪福邨巴總細,容納三條全日線,可能出面避車處巴士坑有鐵巴線.
261P加班不可行,係邊到抽車?而且收屯門價 ...

依家好似有68A轉大欖線優惠,所以應該唔會再有276P->68M補差價尼回事....
又要洪水橋特快去上水,又要只收$9.2,邊有咁著數既事,當然加唔加班都要睇入伙後加唔加站(洪天路停車灣)同夠唔夠客...
NA4179x賢 發表於 2015-5-29 11:45 | 顯示全部樓層
搞咁多野,不如拉晒全元朗線入洪水橋啦
kmb63x 發表於 2015-5-29 19:19 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2015-5-29 10:45 發表

依家好似有68A轉大欖線優惠,所以應該唔會再有276P->68M補差價尼回事....
又要洪水橋特快去上水,又要只收$9.2,邊有咁著數既事,當然加唔加班都要睇入伙後加唔加站(洪天路停車灣)同夠唔夠客... ...
當初261P cut左置樂至富泰一段,仲特登去拉去五柳路開同天平..
就係想拉返長個里數,唔想減價,以致藍地洪水橋仲收屯門價$13.6
當藍地洪水橋既63x 68a都收緊非屯門價,但261P就唔肯加分段收非屯門價...
呢個區啲線都被改到怪怪地...
LRT1027 發表於 2015-5-29 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 FH9512 於 2015-5-27 23:59 發表
不過如果要拉我睇好276P , 橫掂天水圍都冇肉食, 試下屏山,大道村有冇長短客補返
反而你話冇平車上大欖轉去葵芳M , 咁可以係八達通轉乘第二程減返都一樣唔駛拉68M
276P 現時
往天水圍站 : 青山公路與朗天路交界至天水圍站一段 4km
往上水 : 天水圍站至青山公路與媽橫路交界一段 3.3km
而家呢段路來回程好多時都係載空氣, 就算有客都唔會多過5個

如果改以洪福邨為總站
跟新 68X 行法
洪福邨至青山公路與媽橫路/朗天路交界來回程都係 4.1km
但係就可以吸到新客, 令洪水橋全日有車來往上水, 唔駛白白再浪費燃油
營運效益都會有所提升
lucky_al 發表於 2015-5-30 08:33 | 顯示全部樓層
我想問 K75 同 K75P 會點安排 ?
m_rd08 發表於 2015-5-30 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 lucky_al 於 2015-5-30 08:33 發表
我想問 K75 同 K75P 會點安排 ?

見到元朗及天水圍巴士關注組個到有人話個重組計劃比區議會ban左...
tony223 發表於 2015-5-30 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2015-5-29 00:03 發表

261P加班不可行,係邊到抽車?而且收屯門價 ...

68A有客係元朗廣場落唔係因為係屯轉元朗接駁線
(雖然可能有少數人會咁搭,不過除左因為平同埋九龍城同藍田油塘既乘客一定要用屯轉外,小弟諗唔到點解D人唔用欖隧轉車),
而係因為D青公客要搭佢轉欖隧線 同埋 要填補自264M取消後由青衣來往元朗市既真空(呢批客先最難搞)
原帖由 m_rd08 於 2015-5-29 10:45 發表

又要洪水橋特快去上水,又要只收$9.2,邊有咁著數既事,當然加唔加班都要睇入伙後加唔加站(洪天路停車灣)同夠唔夠客... ...

其實九巴當年263M取消時九巴應該要加番一個68X轉大欖線退差額優惠,而唔應該走去用68A兜元朗廣場加大欖線優惠去填補呢個轉車既角色

我自己本身係住個度附近...
其實我個人真係唔求有乜野洪水橋特快,因為就算有特快車班次一定唔會密得去邊(如果要特快去上水同過海我個人會搭2個輕鐵站去天水圍搭276A/969系)
如果276P九巴真係肯改去洪福邨要陪塞元朗大馬路小弟都冇乜所謂

其實我個人認為洪水橋最需要係一條班次又密又穩定既M線可以去到欖隧轉車
68X本身班次已經唔穩定,再睇返而加條68X一分為二搞到咁既班次,我寧願當年延長去洪水橋個條叫68M,
洪水橋要晒元朗3條都係只係去到西南九龍既線其實真係冇乜意思