hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68X縮短及268X轉全日消息
開啟左側

[服務調整] 九巴68X縮短及268X轉全日消息

Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-30 17:35 | 顯示全部樓層

回復 280# 的帖子

所以個問題就係268X落得尖咀對269B有幾大程度既影響
而家269B中間一定數量既轉車客可以叫兩飛既時候
269B可以肯定客量會下降
而且收十五個幾既時侯又會拉走一堆客

269B客量唔夠既時候又會減返班
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2015-6-30 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-6-30 17:27 發表
其實落去唔係壞事, 而家擺佐敦唔湯唔水咁, 做到既位太細...
亦不利日後班次發展~

同埋我始終覺得268X同269B就算行同一段路都唔係只能活一個...
總有人係坐直車, 又總有人肯中途落車轉...比多條線未必係壞事~
269B落TST或者快, 但如果268X有機會落到TST...
回程返新界NATHAN中間道上車, 268X好有可能會快過269B到大欖轉車站~

我諗你未研究過西鐵問題
西鐵尖沙咀上車, 268X如果改尖沙咀開, 西鐵到元朗果陣, 條268X都唔知上公路未?
而家就算268B佐敦上公路都鬥唔過快唔過西鐵, 若將佢同268X全併, 隨時仲慢過現存既268B
當268X仲慢過268B果陣, 我仲有咩理由搭尖沙咀版268X?

269B唔死得係因為天水圍區大部份屋苑同天水圍西鐵站有一段距離, 坐西鐵要轉車
269B就係食D唔鐘意轉車既天水圍客, 所以269B先至有得繼續做唔死得

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
LNChickenRice + 1 + 10 講中街坊們0既心底話

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
LNChickenRice 發表於 2015-7-1 02:53 | 顯示全部樓層
先多謝樓主巴打代小弟講0左呢句
天水圍街坊最想講0既心底話...
(不過可惜0既係,九巴同批天北街坊
寧願要E34兜入去,都唔要269b全日做埋天北...)<-諗到呢樣0野先算啦...

返去講一講68x系0既0野先...
以為268b同268x可以合併?
建議呢樣0既巴打: 到底巴打有無去站頭「望」過條人龍??
(268x只係旺角豉油街一個站
下繁時間(1700左右)起碼20-30人長龍
[反而隔離0既69x得幾個人等車(小弟在場等63x入屯門...)]
架268x到站之時,已經坐都半滿了...)

如果真係268b同268x合併:3分鐘一班車先夠載...
(咁同唔拆68x有乜分別?!唔通九巴某將軍又搞錯了?!)

另外一個元朗鄉紳一定嘈0既問題:車費
[一講錢就好多人0既神經就會......各位明白啦]
268x收$14.2
268b收$18.4
合併之後,叫元朗鄉紳坐廿蚊過外0既紅Van先趕到時間呀?
俾$18.4坐個半鐘頭去紅磡0既,一定嘈:
明明俾多一截0既,竟然同佢地「站站停、村村通」...
而本來俾$14.2坐68x 0既...
「點解九巴死都要我地俾多幾蚊??」
(小弟真係繼續食花生好啦...
巴打想「增高」仲有成堆方法,搞元朗鄉紳?結局預測不能...)

PS 268x仲要去埋美孚上、落橋0架...
仲話快過268b?![堅尼地城囉...]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
JV1376 發表於 2015-7-1 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-7-1 02:53 發表
先多謝樓主巴打代小弟講0左呢句
天水圍街坊最想講0既心底話...
(不過可惜0既係,九巴同批天北街坊
寧願要E34兜入去,都唔要269b全日做埋天北...)

睇早繁269B同269C特車既客量,就知天北街坊想269C全日做埋天北多過269B啦
E34A就更加唔駛講,無轉乘優惠梗係想E34A兜入黎,假如有轉乘優惠既話,回程寧願係大欖轉265M好過 (有行李既話就寧願一程過)

講返268X,自從有268X,佐敦油麻地真係坐268X轉265M好過坐269B,時間差唔多之餘,仲要平幾蚊
kay 發表於 2015-7-1 11:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-6-30 18:20 發表

我諗你未研究過西鐵問題
西鐵尖沙咀上車, 268X如果改尖沙咀開, 西鐵到元朗果陣, 條268X都唔知上公路未?
而家就算268B佐敦上公路都鬥唔過快唔過西鐵, 若將佢同268X全併, 隨時仲慢過現存既268B
當268X仲慢過268B果陣 ...
其實269B依家都比九巴玩到殘晒
除左下繁返天水圍開密D,其餘時間唔係20就30

當然周末假日有268B玩聯合,但返天水圍死等269B都要20/30分,返元朗就30,唔想等又係要去欖隧轉一次

其實問題係,尖咀既然點做都唔夠客,一係做269B呢類極疏班次

好難怪有人想搵條夠客既268X做埋尖咀268B或者269B個份,起碼唔駛齋靠尖咀又有人幫手湊大條線班次好睇少少
同埋坐得268B/269B,都已經知道車程比地鐵慢,又或者預左要轉車,咁268X慢多少少唔見得會再有客源流失,因為唔搭巴士既早就唔搭
同埋平日中段已經無左268B都係既定事實

不過就算解決分工問題,價錢問題都解決唔到
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-1 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-7-1 11:05 發表
其實269B依家都比九巴玩到殘晒
除左下繁返天水圍開密D,其餘時間唔係20就30

當然周末假日有268B玩聯合,但返天水圍死等269B都要20/30分,返元朗就30,唔想等又係要去欖隧轉一次

其實問題係,尖咀既然點做都唔夠客,一係做269B ...
其實269B既班次正正顯示左尖沙咀人流分怖
下繁開始到夜晚先至真正好多人返新界
正正lee段時間269B開到10-12分鐘一班

反而而家假日既情況真係唔知點
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過