hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 白田巴總重建
開啟左側

[經歷分享/報告] 白田巴總重建

kmb71k 發表於 2015-5-28 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2015-5-28 18:32 發表

只有三個巴士上客車位及一條留置車坑, 夠應付104的大量車輛嗎? (別忘了2E, 2D同小巴)

巴士站果邊鋸齒位隔離近柱邊咪仲有一條單坑囉
104用晒中間, 2E擺開邊, 夠用啦
而家原來白田巴總, 104都係用孖坑, 2E用單坑

2D, 路過既, 還要用坑? 況且2D一定要兜入巴總裡面?
以上回應,是否可行?是否合適?
Gary_B 發表於 2015-5-28 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-5-28 18:32 發表

只有三個巴士上客車位及一條留置車坑, 夠應付104的大量車輛嗎? (別忘了2E, 2D同小巴)

到時 104 仲會有「大量」車輛嗎?  

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
yyy5138 + 1 + 1 世事都被你看透了

查看全部評分

Tomas_1997 發表於 2015-5-28 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 firstcar 於 28/5/2015 17:36 發表
唔明點解咁細個站要用鋸齒形, 但洪福村就用坑

咩料!?點解嗰總站又細咗又搬咗落前1,2,3座嗰邊架
咁住上邨嗰啲人點算呀?
規劃重建嗰啲人諗咩架
EX-TL 發表於 2015-5-28 23:17 | 顯示全部樓層

照由現時走線出入白雲街, 就可以服務晒成條邨, 要擔心直接用偉倫街出入,
即是改道啦, 邨民和區議員有無咁順攤任人改?
EU4965 發表於 2015-5-29 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-5-28 23:17 發表
照由現時走線出入白雲街, 就可以服務晒成條邨, 要擔心直接用偉倫街出入,

以家D議員暫時只關心間屋縮水呢個問題 , 無人提過個總站應該改成點
stevechau 發表於 2015-5-29 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-5-28 15:14 發表

運吉梗係叫客用升降機塔上落山

果頭山上下落差唔算爭得好遠...可能一條有蓋既長扶手電梯已經搞得掂...
鴨咀帽 發表於 2015-5-29 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-5-28 23:17 發表

未必會兜上山...而家新公屋都會起晒電梯/Lift接駁就算
EX-TL 發表於 2015-5-30 12:41 | 顯示全部樓層
新總站幾年後落成, 又唔係三彩咁無總站, 就算安泰邨都有總站, 又有行人系統,
耀東邨總站慢慢有77 99 606兜入去方便居民, 為何要咁快打定輸數?! 你估好似
13D延長去寶達邨初期搭到落屋企樓下, 永久總站在邨口! 白雲街乜車都行得,
唔似寶達邨通道又窄又有道閘.

幅圖太大顯得新總站細好正常, 猶記得大約七年前冇乜邊個睇完觀塘站新翼幅圖
唔係話細, 三條線唔夠用云云, 但六年嚟連16M食飯休息都泊到入去.

新白田總站有三個鋸齒位, 諗到唔會係細總站, 睇埋前面話會起多幾多棟新樓,
講緊係拆左舊機場飛機航道內的矮小樓宇(包括小弟舊居第3座), 就知道白田邨
人口會比現時大增, 交通需求一定隨之而上升, 而就算總站面積細左, 亦唔代表
擺車一定少左.
someone2009 發表於 2015-5-30 13:15 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

2E 肯定要兜上山
反而104 就直行偉倫街算la

OT比較想知綠小 9M 之後會點行
leonchunghk 發表於 2015-5-30 14:28 | 顯示全部樓層

原帖由 someone2009 於 2015-5-30 13:15 發表
2E 肯定要兜上山
反而104 就直行偉倫街算la

OT比較想知綠小 9M 之後會點行
行偉倫街?應該唔大機會啦似乎閣下少行去果邊,
條街又有車房,又多學神,兩邊又長期違泊,
加上邨上都有唔少長者,你巴士唔上去,果條斜路都佢地唔係咁易行,
跟返依家上山再落山,行返白雲街去新總站係最順路

加上之前石硤尾邨新設施服務大樓爆水管改道,
老九都係趕車入窩仔街再行白田街轉同白雲街,
睇怕佢都唔會肯轉入偉倫街
O.T. 其賽有無可能將新總站出入口,放返係上邨第9座對面呢?