hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全新E500MMC及E400MC明年抵港
開啟左側

[經歷分享/報告] 全新E500MMC及E400MC明年抵港

alex_yu1992 發表於 2015-5-29 00:10 | 顯示全部樓層

點解我係果網果度搵唔倒@@?放左係邊度迦~~
thanks.
kmbodth 發表於 2015-5-29 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8490 於 2015-5-28 22:54 發表
同時亦都有唔少正面評價,雖然比上一代差少少,但喺起碼好過Wright Gemini 3先,呢隻車身簡直喺不堪入目同不倫不類
wright身同E400身可能太前衛,堆車若用ALX500/鐵甲身/volgren/gemilang/salvador caetano車身仲靚
GK3258 發表於 2015-5-29 00:21 | 顯示全部樓層
官網我都搵唔到張相,不過搵到段E400MMC介紹片。頭一半都係廢話。。。
特點應該如下:
(Not sure)好似話咩輪拱低左?唔太sure嗰part
(唔關香港事)暖氣系統優化左
1:駕駛艙有變,完全isolate左(估計香港版唔會咁做),而駕駛室入面啲制好似又唔知點執,聲稱更方便司機(如果唔使搵手制既話)
2:(如同估計)改用方梯(段片好official咁講係improved staircase:square-case),取消自閉位推前條梯,同E500MMC一樣
3:改外表,如樓主張圖
4:official講減磅400kg,估計如果跟九巴新spec用細冷氣細引擎既可以再減磅
5:引擎蓋等有加大,聲稱更易維修,並將油缸改可於車內取出,以前要響車底攞
6:(聲稱)表現更持續穩定,最符合能源效益
7:電子板由右邊第二排椅底改左去上層樓梯旁板,聲稱更多可用空間8:玻璃改用VRG裝法,比你隨時響條街都可以三部拆塊玻璃出黎(換走爛玻璃),第一係meet走條膠,第二係用十字批開羅絲,第三步係向車內抽走塊玻璃,輕鬆又快捷!
8:柱插落燈槽,同威記一樣
9:林林總總hardware更新,減磅(同聲稱increase stability)
懶人包可能漏野,想自己睇建議十三分鐘左右開始,有錯請指
link: http://www.alexander-dennis.com/ ... -the-new-enviro400/

alex_yu1992 發表於 2015-5-29 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-5-29 00:21 發表
官網我都搵唔到張相,不過搵到段E400MMC介紹片。頭一半都係廢話。。。
特點應該如下:
1:駕駛艙有變,完全isolate左(估計香港版唔會咁做)
2:(如同估計)改用方梯(段片好official咁講係square staircase),取消自閉位推前條梯,同E500MM ...

我覺得連一人換窗都未必有
GK9141 發表於 2015-5-29 05:25 | 顯示全部樓層
唔知只係換樣定規格都會變呢
FBI2 發表於 2015-5-29 06:45 | 顯示全部樓層
反對九巴借此更改fleet no,要求維持ATENU突破1000,以及3ATENU突破100
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
輝(1110) 發表於 2015-5-29 23:28 | 顯示全部樓層

九巴車隊編號個 "A字頭" 真係好多餘同無必要, 難道依家仲有熱狗嗎?
GK3258 發表於 2015-5-29 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 輝(1110) 於 2015-5-29 23:28 發表
九巴車隊編號個 "A字頭" 真係好多餘同無必要, 難道依家仲有熱狗嗎?
應該仲有啲連九巴自己都唔想要迫住要既車,例如BE
LNChickenRice 發表於 2015-5-30 00:20 | 顯示全部樓層
個人認為改車型字頭0既機會近乎「零」
(又唔見AVBWU100之後會改成AVWU(俾電腦睇)示人??)
要絕望0既時間未到:所以唔駛咁衝動住...
[再者,樓下巴打提過:電腦系統「升級」之後
可以打到AVBWU999[甚至連ATENU1000都可能支援到]的話
何必又搞麻煩0野...拎來麻煩再麻煩嘸??]

睇番手上0既兩代E400傳單
可以講少少新版本0既改動係乜...

(01) 機件0既配置改動
令到本來下層出現0既尾排4座位
仲有駕駛艙後面0既「導航位」...呢兩個「非常態」0既設計
回復返同E50D一樣0既配置:尾排5座位...
「導航位」只剩車門邊0既2個位...

(02) [接上一點]本來學0左利蘭泰坦(T15系,中巴0既TC1)
打側放晌右邊0既散熱風扇一拆二同「搬屋」
出風口向0左車尾...冷氣機0既上面...
(冷氣會唔會變0左「半廢武功」狀態,淪為熱龍0既風機系統?
真係要到0左香港,操佢過萬個鐘之後先知....)<-擔心

(03) 長0左(以英國版作準)
一代E400: 10.1 / 10.8 米 (ADL原廠偈) 同 10.3 / 11米 (富豪系引擎)
二代E400: 10.3 / 10.9 同 11.5米
恐怕新版二代E400要上山頂的話:
小新公司又要加錢改車身
(雖則有4.2米高度版本...
問題係只有10.9米版本先有如此設計,
路段車型限制0既關係:10.6米以上0既巴士已經可以「出局」...)
應該係加長車身去「載」多少少機件有關...
仲有:九巴會唔會搏命
用10.9米E400去處理BB龍全退之0既遺缺
而放棄11.3米0既E50D....問九巴某經理啦,小弟唔知點答各位:
因為如果真係咁搞法,涉及加車門、改油箱...
一堆問題等住ADL頭痕....

(04) 轉0左圓少少0既樣...或者直得太耐
睇得各位乘客「悶到暈」卦...
[不過,小弟唔覺得太驚喜囉...]

其他拆間隔偷輕成功、機件改動、組裝方式改動0既0野...
之前有巴打都講過,唔再多提...

一次過要update成10年有多0既技術、機械...等等0既改動
加埋香港方面,大規模換巴士0既訂單即將「殺到埋身」...
乘機推呢個E400MMC(上文0既二代E400,下同)
開正九巴呢個大用家0既想頭...
(問題係: ADL夠時間砌得咁多巴士先算啦...
當年九巴都要專登開砌車廠去砌巨龍、奧黏...
而家連呢條組裝線都「北上」、「遷拆」...
趕得切就話0者...趕唔切的話,又學返當年「亞比安」唔夠貨0既場面
要九巴同其他車廠傾(富豪都仲有幾百架雙層B女等「出世」...
所以幾有可能0既係MAN拎到呢張「愛的替身」訂單...
VDL就唔係同小弟之前想像中0既咁睇好啦...)

PS 用E400MMC行小新15...真係好怪~
(當年0既矮躉反而因為街上有用DM車身0既躉
而變得尋常...習慣成自然,怪唔到各位巴絲喎~)

PS2 樓下巴打0既提點部份已修正...
(巴打:應該同一時間提提樓主改返標題...
否則更多無辜巴絲中伏...)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
GK3258 發表於 2015-5-30 13:10 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

入電腦個code,過左更新後好似已經support AVBWU100以上,所以依家電腦都係用AVBWU而非AVWU
不過事實上呢個code真係無乜意義,基本上得巴迷用既啫
另外官方好似叫E400MMC而唔係E400MC