hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴110繁忙時間胡亂出單層
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴110繁忙時間胡亂出單層

FBI2 發表於 2015-6-4 09:00 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2015-6-3 23:04 發表
只可以,我會覺得嶼巴應咳係最好服務個間囉

你講下好啦,而家嶼巴平日大嶼山線係好少加班架,試過係昂平上23,成部車坐滿不設企位,走左,下一班要20分鐘先開.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cruisesnet 發表於 2015-6-4 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2015-6-4 00:01 發表
10仔以前一直派公司最殘舊既車試圖趕客
3xx無曬就出4xx 4xx無曬就出水塘豪
到水塘豪都無埋,最舊得返大執過既5xx 6xx
甚至仲好坐過新車,還掂點舊都趕唔到客,就索性跟返其他線新舊車混搭 ...

我都覺得 4XX; 5XX; 6XX 仲好坐而家D新車
brianso198 發表於 2015-6-4 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-6-3 23:09 發表
只可行走不代表要行全日或繁時,可只於非繁行甚至唔行改派其他綫

只以非繁客量黎講,
110一樣可以派單層行...
kmb71k 發表於 2015-6-4 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-6-3 23:54 發表
若改只派18xx行10,18系派b9/5600吸客,城記10可能營運狀况更理想。對面海派過出牌廿日橙强,明天新記很應派橙强鬥晒命兼吸客

點解今時今日仲有D人認為派新車行某線可以令乘客回流番?
成日想用埋D巴士迷思維去營運巴士,間巴士公司真係聽執笠

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kmb_dx2437 + 1 + 10 巴士迷思維去營運巴士

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
neoplan720p 發表於 2015-6-4 11:20 | 顯示全部樓層
作為一個曾經強烈反九既巴膠黎講,

無可否認,近年老九係大幅進步左。(不過無叫大家袋住先呀

1. RDP方面,終於開始識得重整路線。
E34A、E34B,就算之前搞到一鑊泡,我都覺得只係派唔夠車為主。其實方向係正確的。
另外,290同290A簡直比當年798更進取。
至於74D、68E呢啲,固然係失敗之作,為左cut本身一啲蝕大錢路線,點知要補返啲黑洞,就要開返呢啲半粒鐘,甚至一粒鐘一班既路線。
不過,整體黎講,的確有進步。

2. 營運效率方面黎講,老九近呢一、兩年係提升左唔少。
跳飛機制度,根本係德政,可以將車同人發揮得最有效率(當然,司機要記多左路線、辛苦左係事實,但呢樣野應該係由加人工黎解決)。
另外,以隧巴線為例,老九近期係開多左好多短棍。
例如112既主要客源係銅鑼灣<->旺角,咁老九真係可以做到蘇屋 -> 銅鑼灣 -> 旺角 -> 北角,以最短時間做最多既客。
相反,老新咁多年黎,只係識旺角短棍,反而無諗過點樣縮短港島區既空載路段。

3. 實時報站,吸引乘客
呢樣野更加係令我大跌眼鏡。
當幾年前城巴已經玩緊機場巴士SMS實時報站,到之後既用APPS 實時報站,
我一直期待緊新、城,可以好快將呢種服務推廣去其他路線上。
點知,等到而家,都仲未有。
反而,老九今年竟然搶先為100條線做到呢種服務,真係要讚。(仲要個實時報站都算幾準)

4. 班次方面,而家老九開始識玩齊頭班次,再加埋實時報站Apps,基本上係無得輸的。
相反,新城既無實時報站Apps,仲要開始走回頭路,玩返大句圍班次,遲早會被乘客唾棄。
講遠少少,你問我,就算無實時Apps,A線既班次係16-21分鐘,B線係20分鐘一班,我會揀邊種班次?
我一定揀B線。
雖然有啲人成日講,香港地咁塞車,啲路線由總站開出黎幾個站,好可能班次已經唔準啦。
呢樣無錯架。但係呢,20分鐘一班,係俾到乘客既一種感覺,我係有得去計班次,而唔係16-21分鐘,你都唔知下一班係幾時開。

5. 宣傳單張方面,而家老九已經追上,甚至超過新城。
以前,我地會讚嘆新城識得宣傳,如彩色單張、加上用啲容易draw 到人地attention既字眼,例如“特快”、車程快幾多等等。
但呢一兩年開始,其實老九都開始玩緊呢樣野。

6. 電牌終於撥亂反正
仲記得前幾年,我成日笑老九“傻的嗎”。
所有地鐵站做總站既路線,全部都係寫“XYZ鐵路站”,字又多、仲要痴得密密麻麻,睇死人咩。
而家,終於開始學新城,變返做“XX站”,絕對係另一德政。

講左咁多,我唔係叫人從以前既“保新城”,轉投“保九”既行列。
作為一個巴膠,我地唔係應該盲撐任何一間巴士公司。
相反,我地係應該用我地較為專業既知識,去思考、批判巴士公司既運作,甚至提出建議,最終讓市民得益。
而我要打咁大篇文,都只係想同一啲當年同我一樣,“撐新城、反九”既朋友講:
“今時今日唔同左啦,你地要重新審視三間巴士公司既實際運作情況啦。”

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Quanta + 1 今時今日唔同咗啦

查看全部評分

Quanta 發表於 2015-6-4 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-6-4 11:20 發表
作為一個曾經強烈反九既巴膠黎講,

無可否認,近年老九係大幅進步左。(不過無叫大家袋住先呀

1. RDP方面,終於開始識得重整路線。
E34A、E34B,就算之前搞到一鑊泡,我都覺得只係派唔夠車為主。其實方 ...

認同九巴近來係有改善
例如重組識得推平價轉乘去爭取支持
不過特快線開天殺價就唔多掂
城巴係淨返車費超平呢點,同埋司機普遍比較肯跑

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 城巴係淨返車費超平呢點,同埋司機普遍比較肯 ...

查看全部評分

wingho_cwh 發表於 2015-6-4 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-6-3 23:30 發表

佢最愛果條18就唔垃圾

BTW,下繁果3班18個客量真系,唉...

已經同以前唔同站位,新果條18已經系停林士街呢個大位,仲要連灣碼都唔洗兜,快過以前,但又唔系飛走左恆生大廈喎,客量仲垃圾過以前,即系證明以前根本系執10號雞, ...

朋友。。雖然小弟都唔太buy 佢乜都話垃圾,但唔代表你呢句啱喎。。
18號既價值就係中上環 <-> 灣北,唔入灣北根本調番轉係18既最致命死因,然後你話18唔兜灣北已經好左,大佬呀,都已經變左兩味線啦,兩味線應該要做番兩味位囉
仲有,林士街大位基本上袛限過海線/788囉,其他既,地底見啦係咪先 停呢d位先大鑊呀朋友。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Ravenclaw 發表於 2015-6-4 14:07 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-4 11:55 發表

朋友。。雖然小弟都唔太buy 佢乜都話垃圾,但唔代表你呢句啱喎。。
18號既價值就係中上環  灣北,唔入灣北根本調番轉係18既最致命死因,然後你話18唔兜灣北已經好左,大佬呀,都已經變左兩味線啦,兩味線應該要做番兩味位囉
仲 ...

都話呢部份最多系中午囉,系放飯客呀嗎...
GW5878 發表於 2015-6-4 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-3 17:19 發表

都話唔係囉
大把無客線用得著單層啦,但絕對唔係過海線971/110囉
例如18X,82M,796S,797M
仲有以下路線都有需要(衹限平日中段非繁忙時間)
14 / 25 / 27 / 30X (反正條線都係頹做無所謂啦) / 43A / 81

咁點會唔需要單層車 ...

796S同797M客量近年各走極端
797M唔係太適合行單層,因為中段即使套到架單層,到兩繁除左掉去796S都好難安置到佢
變成單層雞肋不如就算吧啦

796S其實都係兩繁出梗單層架啦
不過通常唔係100%單層,應該係兩繁有其他線打仗車
不過就算非繁都係1單1雙就真係值得鬧

不過如果我係巴士公司決策部
我就放單層落694
起碼中段隧道費就幾可觀下,但大前提係將軍澳同小西灣總站泊定D雙層(唔理係咪大車)方便隨時換
GR1473 發表於 2015-6-4 18:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽