hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關AMC1-SY4050問題
開啟左側

[問題] 有關AMC1-SY4050問題

Hw2481 發表於 2015-6-4 10:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問問AMC1-SY4050算唔算Dennis既車?因為睇到SY4050車型係屬於N23
而N20係ATENU,N21係AAS,N22係3ATENU,N23就AMC1,N24就ATH,咁講既話部AMC1算唔算屬於Dennis既產品呢?
謝解答

PS:
Dennis車既車型係N字頭
Volvo車既車型係F字頭
Scania既車型係K字頭
GW5498 發表於 2015-6-4 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 4/6/2015 10:19 AM 發表
想問問AMC1-SY4050算唔算Dennis既車?因為睇到SY4050車型係屬於N23
而N20係ATENU,N21係AAS,N22係3ATENU,N23就AMC1,N24就ATH,咁講既話部AMC1算唔算屬於Dennis既產品呢?
謝解答

PS:
Dennis車既車型係N字頭
V ...

客觀上, 部車嘅行車紙都寫住係VDL, 咁當然唔會係Dennis嘅產品啦

不過佢的確同Dennis車使用相似嘅動力配搭
但如果真係用動力配搭做編號準則, 咁又似乎解釋唔到ATENU同3ATENU要用兩個編號

另問, ATSE, AAU嘅編號係咩?
leolaw 發表於 2015-6-4 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5498 於 2015-6-4 19:10 發表

客觀上, 部車嘅行車紙都寫住係VDL, 咁當然唔會係Dennis嘅產品啦

不過佢的確同Dennis車使用相似嘅動力配搭
但如果真係用動力配搭做編號準則, 咁又似乎解釋唔到ATENU同3ATENU要用兩個編號

如果N代表cummins系列動力, 咁ATENU同3ATENU雖然係不同編號, 但都係N開頭.
至於要分開兩個編號...可能係因為長度有分別.

或者另一角度睇, N字頭(籠統地)代表Cummins動力, 數字可能係細分引撃款式, 又或者細分其他特徵也說不定.
 樓主| Hw2481 發表於 2015-6-4 21:59 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

車型唔係用引擎黎分別
ATSE係N15,AAU唔清楚,查完再話你知
其實車型編號係每款版子既車都有,如果VDL係另一個版子既話,點解唔開過新既車型編號
ATENU同3ATENU分別係12同12米8屬於兩款車黎,車型編號緊係唔同啦
單單ATEU同ATEE已經係F14同F16啦
再舉多D例子
F01 AV
F02 3AV
F03 3AV
F04 3ASV
F06 AVW
F07 AVD
F08 AVBW
F09 AVBE
MN1 AMN
MN3 APM(APM屬於MAN)
L01 AP
K01 AS
K02 ASU
K03 ASB
所以以MN1同MN3為例既話,AMC又真係唔知算唔算係Dennis車,因為Dennis既車型編號全部都係N字頭
而回樓上如果N字頭代表Cummins動力既話F01 AV,F02 3AV F03 S3V都係有康偈但都唔係N字頭,而AP都有康偈但係L01...

toyl 發表於 2015-6-4 23:07 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

AV / 3AV / AP 單一車隊已經有唔同引擎配搭,都編做同一車型?
FH9512 發表於 2015-6-5 00:01 | 顯示全部樓層
如果當佢E400接班人,所以編埋落 N 到,咁有冇機會 ?
S3V15 發表於 2015-6-5 03:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2015-6-4 21:59 發表
車型唔係用引擎黎分別
ATSE係N15,AAU唔清楚,查完再話你知
其實車型編號係每款版子既車都有,如果VDL係另一個版子既話,點解唔開過新既車型編號
ATENU同3ATENU分別係12同12米8屬於兩款車黎,車型編號緊係唔同啦
單單A ...
AAU 係N19

F01 AV
F02 3AV
F03 S3V
F05 ASV
F07 AVD
F08 AVBE
F09 AVBW

petcity 發表於 2015-6-5 06:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Hw2481 發表於 2015-6-5 07:46 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

係呀,就算你係站長電腦到打康豪,TD豪,D10A豪既車牌都係F01就等於1,2,3代AP都係同一車型,而APM就計左落MAN到
但ATEU同ATEE又分開左,有時真係唔多明

樓主| Hw2481 發表於 2015-6-5 07:51 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

3N果part有小小唔明,
當然Dennis同VDL有無關係真係唔清楚但從九記車型果個推斷,N字頭全部都係比Dennis車用既,而AMC就用左N23,而N24就係ATH咁順住落,呢一點有D古怪,如果真係唔同廠既,點解九記唔開個新車型比佢,而要將AMC入藉落Dennis到呢?呢次真係R哂頭,所以睇下有無大師兄可以解答到...