hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城

neoplan720p 發表於 2015-6-4 11:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[size=17.7777786254883px]作為一個曾經強烈反九既巴膠黎講,

[size=17.7777786254883px]無可否認,近年老九係大幅進步左。(不過無叫大家袋住先呀 [size=17.7777786254883px] )

本文會用以下幾點,去證明老九係進步左。

[size=17.7777786254883px]********************
一、定線更吸引

仲記得我以前會成日鬧老九啲route planning 好差、只係識趕客cut車,唔識去增加客源、增加收入。
但係,呢一、兩年已經有唔同。

[size=17.7777786254883px]RDP方面,終於開始識得重整路線。
[size=17.7777786254883px]E34A、E34B,就算之前搞到一鑊泡,有唔少人望住頂閘既車飛站而自己上唔到車[size=17.7777786254883px]我都覺得問題[size=17.7777786254883px]只係派唔夠車為主。其實重組[size=17.7777786254883px]方向係正確的。

[size=17.7777786254883px]另外,290同290A簡直比當年798更進取。將軍澳想架車唔兜觀塘山上村嘛,而觀塘區議會又要求架車兜入去嘛,咁點處理?
咪就係一次過全日開兩條線,仲要只係收$10.7,而班次仲要係各自20分鐘一班。咁樣既服務,比我心目中,仲要好唔少。

[size=17.7777786254883px]至於74D、68E呢啲,固然係失敗之作,為左cut本身一啲蝕大錢路線,點知要補返啲黑洞,就要開返呢啲半粒鐘,甚至一粒鐘一班既路線。

[size=17.7777786254883px]不過,整體黎講,的確有進步。期待係區議會選舉之後,市區路線會有更完善既重組方案,例如慈雲山來往旺角既快線、荃灣來往旺角、尖沙咀既快線,甚至係2F改行龍翔道等等。

[size=17.7777786254883px]**************************
二、[size=17.7777786254883px]營運效率大幅提升

[size=17.7777786254883px]跳飛機制度,根本係德政,可以將車同人發揮得最有效率(當然,司機要記多左路線、辛苦左係事實,但呢樣野應該係由加人工黎解決)。
[size=17.7777786254883px]另外,以隧巴線為例,老九近期係開多左好多短棍。
[size=17.7777786254883px]例如112既主要客源係銅鑼灣<->旺角,咁老九真係可以做到蘇屋 -> 銅鑼灣 -> 旺角 -> 北角,以最短時間做最多既客。
[size=17.7777786254883px]相反,老新咁多年黎,只係識旺角短棍,反而無諗過點樣縮短港島區既空載路段。

講遠少少,隧巴線牽涉兩間公司,仲要因為時段問題,要成條線去改,其實好難。除非好似110呢啲蝕錢、可有可無既線,兩間公司都覺得可以改黎救下,否則一般黃金隧巴線,如101、102、112,根本兩間公司好難去達成共識。
如果唔變獨營,或者新城同九巴再合資開一間公司去專門負責營運隧巴線,然後收益按該公司的股權分配,基本上要大幅度修改路線,如102拆條全日既102P,又或者106縮短,都唔係易做既事。

係咁既情況下,開多啲短棍,做最多人既一段服務,絕對係聰明。

[size=17.7777786254883px]*******************
三、[size=17.7777786254883px]實時報站,吸引乘客

[size=17.7777786254883px]呢樣野更加係令我大跌眼鏡。
[size=17.7777786254883px]當幾年前城巴已經玩緊機場巴士SMS實時報站,到之後既用APPS 實時報站,
[size=17.7777786254883px]我一直期待緊新、城,可以好快將呢種服務推廣去其他路線上。

[size=17.7777786254883px]點知,等到而家,新城[size=17.7777786254883px]都仲未有。
[size=17.7777786254883px]反而,老九今年竟然搶先為100條線做到呢種服務,真係要讚。(仲要個實時報站都算幾準)
期待老九將呢項德政,進一步拓展去其他路線。

[size=17.7777786254883px]*********************
四、[size=17.7777786254883px]班次更易記

[size=17.7777786254883px]而家老九開始識玩齊頭班次,再加埋實時報站Apps,基本上係無得輸的。
[size=17.7777786254883px]相反,新城既無實時報站Apps,仲要開始走回頭路,玩返大包[size=17.7777786254883px]圍班次,遲早會被乘客唾棄。

[size=17.7777786254883px]講遠少少,你問我,就算無實時Apps,A線既班次係16-21分鐘,B線係20分鐘一班,我會揀邊種班次?
[size=17.7777786254883px]我一定揀B線。
[size=17.7777786254883px]雖然有啲人成日講,香港地咁塞車,啲路線由總站開出黎幾個站,好可能班次已經唔準啦。
[size=17.7777786254883px]呢樣無錯架。但係呢,20分鐘一班,係俾到乘客既一種感覺,我係有得去計班次,而唔係16-21分鐘,你都唔知下一班係幾時開。

班次其實同車程一樣,觀感都好重要。
20分鐘一班,俾到乘客一種較實在既感覺。
實則係點,有無脫班,唔係唔關事,但已經係其次。

正如港島2X同81,由西灣河去天后,其實車程未必差太遠,但點解無人坐81,個個去哂2X?
除左班次之外,最重要就係2X行東廊俾到乘客一種好似好快既假象。
東廊落橋位、永興街點塞,已經係後話,最緊要行左東廊,爽左先。

[size=17.7777786254883px]********************
五、[size=17.7777786254883px]宣傳更吸引

宣傳[size=17.7777786254883px]單張方面,而家老九已經追上,甚至超過新城。
[size=17.7777786254883px]以前,我地會讚嘆新城識得宣傳,如彩色單張、加上用啲容易draw 到人地attention既字眼,例如“特快”、車程快幾多等等。

[size=17.7777786254883px]但呢一兩年開始,其實老九都開始玩緊呢樣野。

[size=17.7777786254883px]****************
六、[size=17.7777786254883px]電牌終於撥亂反正

[size=17.7777786254883px]仲記得前幾年,我成日笑老九“傻的嗎”。
[size=17.7777786254883px]所有地鐵站做總站既路線,全部都係寫“XYZ鐵路站”,字又多、仲要痴得密密麻麻,睇死人咩。

[size=17.7777786254883px]而家,老九[size=17.7777786254883px]終於學新城,變返做“XX站”,絕對係另一項[size=17.7777786254883px]德政。

[size=17.7777786254883px]******************
七、積極插旗

頭先既六個理據,係講緊對而家有即時影響既服務改善。
而最後呢點,我反而係覺得最重要。
因為,未來係地鐵越開越多既情況下,巴士被打殘既機會係唔細。
要生存,除左識得減成本,如cut 車、cut班次之外,更加要識得開源。

今年既北區RDP,其實已經見到373A線係插緊旗,唔俾城巴再有藉口去搶站。

當然,最厲害既,就一定要數一、兩個月前出爐既隧巴108建議。
(a) 啟德有左隧巴服務,對拉107行入啟晴既需求就會降低好多。即係話,日後啟晴既紅隧服務,好可能係得108,即係老九可以做哂啟晴隧巴既生意。
(b) 當108做大佬、延長服務時間、加班加車之後,首當其衝既一定係新巴都有份經營既116。
畢竟,銅鑼灣<->馬頭圍、九龍城富豪東方呢段,108完全同116係重疊。
俾著我係老九,仲唔不斷係116新巴時段加車落108,搶走116大部分既客?

呢招絕對唔係用“聰明”兩字黎形容咁簡單。
應該用“計謀”就差唔多。

總結

[size=17.7777786254883px]講左咁多,我唔係叫人從以前既“保新城”,轉投“保九”既行列。
[size=17.7777786254883px]作為一個巴膠,我地係[size=17.7777786254883px]唔應該盲撐任何一間巴士公司。
[size=17.7777786254883px]相反,我地係應該用我地較為專業既知識,去思考、批判巴士公司既運作,甚至提出建議,最終讓市民得益。
[size=17.7777786254883px]而我要打咁大篇文,都只係想同一啲當年同我一樣,有[size=17.7777786254883px]“較支持[size=17.7777786254883px]新城、強烈[size=17.7777786254883px]反九”既朋友講:
[size=17.7777786254883px]“今時今日唔同左啦,你地要重新審視三間巴士公司既實際運作情況啦。”

歡迎討論

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +10 收起 理由
金剛 + 1 分析得好
PS8851@182 + 1 + 10 Good analysis
GK3258 + 1 勇於面對事實而非盲撐,扺讚

查看全部評分

Haydn 發表於 2015-6-4 12:06 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我都同意九巴呢期進步左好多, 甚至有風水輪流轉既感覺
我主要想講下第6點
電牌冇左鐵路2個字係簡潔左, 但係同一時間就係電牌上面加地區名, 呢樣我都支持, 起碼可以話俾人知架車大約會去邊
屯門果邊既電牌都好d, 沙田大埔果邊既"大埔富善", "沙田顯徑", "沙田博康"就有點兒"尖沙咀段坤"既感覺, 大佬ar, 呢d最起碼都加個space, 再加個邨字ar, 再進一步就跟E42加括號, 或者跟去藍灣半島既路線咁, 分2頁顯示 (小西灣-->藍灣半島)
講到轉頁, 九巴就認真麻麻. "經: XYZ"既顯示時間遠遠少過顯示總站名既時間, 綠牌就更加明顯, 好似轉曬顯示"經: XYZ"之後就即刻轉番顯示總站名, 有d鬼鬼祟祟既感覺, 希望可以較番電牌顯示, 每頁顯示時間均等, 咁就最好
總括黎講, 九巴係咁係唔同路線加地區, 俾人清楚知道架車係去邊, 仲有加"經: XYZ" (最估唔到6仔都加)或者"乜乜特快"轉頁都係好事, 但係呢d轉頁顯示既時間長d既話, 相信可以更加吸引到人搭

111 發表於 2015-6-4 12:08 | 顯示全部樓層
簡單黎講,施偉廉將以前新城果套帶左去九巴,出現現時既情況其實係正常不過。

053h4 發表於 2015-6-4 12:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
9032~HW1045 發表於 2015-6-4 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-6-4 12:16 發表
九巴趕上好正常 居民沒有一村一線的習慣, 合理重組取啥阻力少, 本身客流較大, 人均坐車距離又長, 有增加收益的空間
特別係新界出市區堆線
九巴把蝕錢取消, 把資源集中係有優勢線路戰略非常正確

港島越做越死, 人口跌唔在講, 塞車難料
加上一村一線習慣行十分鐘坐另一部車根本無可能, 人均坐車距離短, 要上都上晒特快, 點改都唔會增加收入

再加上一大堆無法重組的蝕本服務拖死佢, 做得好就寄

其實2023年, 九巴可以接手港島, 港島巴士到時只係做接駁, 九巴日間大西北出堆車, 正好攝港島線, 唔洗做112旺角銅曪灣特車
無謂抱月殘缺,
九巴都有做一邨一線,
城新一邨一線某程度上係基於地形問題,
多於佢有心要咁做。

而且,九巴係連蝕錢線都用心做左。(當然74A唔係)
053h4 發表於 2015-6-4 12:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-6-4 12:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2015-6-4 12:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hadboy5 發表於 2015-6-4 12:43 | 顯示全部樓層
叫九巴食埋新城又過份左D ,現時頂籠叫做返正確方向先,優質與否是後話囉,不過之前頹做係可以理角概,始終咁多蝕錢線
053h4 發表於 2015-6-4 13:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽