hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 【中長文分析】九巴已經趕上,甚至超越新城

PF2802 發表於 2015-6-5 08:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2015-6-4 22:52 發表

想搞臭 le 篇文o既你唔該行遠少少,le 篇文唔係俾你發洩。
要質疑就應該用point, 唔係亂叫
TR5774
siusiupeople 發表於 2015-6-5 08:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hadboy5 發表於 2015-6-5 10:19 | 顯示全部樓層
電視機好明顯係九巴裝先囉,新城過左若干年後先開始大部車有喎,踩九巴係跟尾狗都唔可以亂來㗎,路線貼車身960時代都有啦,絕對唔係閣下講290先會做囉,我都同意九巴過來做港島線係災難,但唔駛樣樣踩九巴捧新城係宇宙最進取的公司囉,日本人夠係將人地的產品抄完改良,又唔見你咁鬧,報時系統係青出於藍囉,人地有成百條路線做到,你話北區重組失敗,咁新城個寶馬山重組好成功咩,18系同720搞到一鑊泡又唔見你提,淨係攞人地最失敗去比較最成功的重組,你玩哂啦叫新城過九龍競爭就無問題,叫九巴去港島競爭就大問題,咩囉輯呀,咁新扎有無本事變四十部車出來做290系呀!變到點解唔加落970

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 970係宇宙最進取的巴士路線
GK3258 + 1 + 1 55

查看全部評分

AD118 發表於 2015-6-5 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-6-5 10:19 發表
電視機好明顯係九巴裝先囉,新城過左若干年後先開始大部車有喎,踩九巴係跟尾狗都唔可以亂來㗎,路線貼車身960時代都有啦,絕對唔係閣下講290先會做囉 ...

唔係喎,根據巴士年鑑2001內面講咗話2000年開始係巴士上裝電視提供即時資訊,所以九巴同新巴係同期搞電視
但裝嘅速度九巴快得多,當年新巴得一部有電視,九巴已經有幾十部有電視

報站機方面,城巴搶先飲頭啖湯裝係2500上,但過咗5-7年都未有其他車有報站
人哋九巴遲城巴一年出報站機,7年之間已經有一半車隊有報站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 巴士都係新城研發出嚟

查看全部評分

DR1666 發表於 2015-6-5 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2015-6-4 23:41 發表
我覺得老九做得好,除左管理層之外,環境都好重要囉...

九龍新界個鐵路覆蓋遠遠唔及港島,而且好多往來多個需求位的服務,鐵路要多從轉車先到,巴士好輕鬆已經可以吸到客,仲可以用貴價做...

老九果地頭系好做好多呀,有好多屎忽空間,亦都有好多『吹咩』生意可以做...

或者你已經唔記得, 當 2002 年起將軍澳線、西鐵(屯門至南昌)、馬鐵、西鐵(南昌至紅磡)相繼通車後, 九巴就一直處於一個挨打既局面...
以前, 都有人話港島區地頭好做架, 因為至少仲有西環同南區冇鐵路服務嘛... 咁點解而家又反過來話九龍新界好做呢?

我覺得, 而家新城根本就係行緊老九呢十年來行緊既路
只要一條鐵路通車, 就即刻好似一塊照妖鏡咁, 乜野千瘡百孔全部都反映晒出嚟
而望住九巴過去呢十年既積弱, 新城有冇好好居安思危, 諗下當西 / 南港島線通車後自己既情況?

用咗十年時間, 九巴終於都瞓醒喇, 至於新城要幾耐先至醒呢? 就只可以拭目以待喇...

.

hadboy5 發表於 2015-6-5 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-6-5 10:30 發表

唔係喎,根據巴士年鑑2001內面講咗話2000年開始係巴士上裝電視提供即時資訊,所以九巴同新巴係同期搞電視
但裝嘅速度九巴快得多,當年新巴得一部有電視,九巴已經有幾十部有電視

報站機方面,城巴搶先飲頭啖湯裝係2500上,但 ...
你駁佢囉又唔係我話佢唔進取,有頭威無尾陣咪又係唔進取,最記得搭68X 有電視睇
AD118 發表於 2015-6-5 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-6-4 12:43 發表
叫九巴食埋新城又過份左D ,現時頂籠叫做返正確方向先,優質與否是後話囉,不過之前頹做係可以理角概,始終咁多蝕錢線

人轉軚係轉得特別快,邊間公司就走去對面海
唔係話個間公司好就走去做埋對家個飯

係要公司班子心態要積極,公司有人才同埋有競爭先可以令到依家九巴咁
做埋對岸唔使競爭,服務又變返差,變返前幾年個種心態:我加價你吹咩,你唔坐我唔得
AVD1 發表於 2015-6-5 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-5 08:55 發表

蝕錢線重唔重組到都仲要睇區議會面色,
九巴重組都唔唔係咁順利,今年無咩CUT線都好多過唔到議會,
新界九龍咁多個區議會無一個好似灣仔咁橡皮圖章始終都係麻煩尐。 ...

都係個句,重組路線應該係以人為本去做,
如果下下要計錢 cut cost 的話,人地點會過丫,
當然橡皮圖章就冇得講 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DR1666 發表於 2015-6-5 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hk20020062 於 2015-6-4 13:38 發表
九巴請以前做新城嘅人
相反新城就請以前做九巴嘅人

結果咪九巴用返晒新城以前嗰套,新城就用返九巴以前嗰套囉

咁又唔係咁講, 王維基都請咗好多前 TVB 人, 咁又唔見人地啲劇集質素同 TVB 一樣的爛?
一間公司的質素, 除咗睇人 (員工素質) 外, 都要睇間公司本身既文化 / 風氣 / 營運態度既

況且, 我地只係知道施將軍過咗九巴, 但九巴有任何高層過咗新城嗎?

.
AD118 發表於 2015-6-5 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 DR1666 於 2015-6-5 10:48 發表

或者你已經唔記得, 當 2002 年起將軍澳線、西鐵(屯門至南昌)、馬鐵、西鐵(南昌至紅磡)相繼通車後, 九巴就一直處於一個挨打既局面...
以前, 都有人話港島區地頭好做架, 因為至少仲有西環同南區冇鐵路服務嘛... 咁點解而 ...

九龍新界咁有前景,以前九巴一有地鐵通車就做得差
當年其實因為係九巴唔識將巴士定位唔使同地鐵硬碰,唔識定位去搶返地鐵客
去依家先識用有位坐,特快線去搶返地鐵客