hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

ccchhhuuunnn 發表於 2015-6-7 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HS1588 於 2015-6-6 19:48 發表

其實可唔可以宏觀啲睇 , 唔好只係以碼頭角度諗野 ....
唔知你個意思係咪講將條 260X 改去碼頭唔再擺寶田
但從客量影響程度黎講擺碼頭係更加惡化左

碼頭多人轉 260X 係事實 , 但咁樣就代表係「高峰期」 ?
有無諗 ...

無話過260X改碼頭開/郁260X喎, 我諗你誤會咗, 打咁多字白費曬
我意思係259B假使全日, 應該照現在行西九龍走廊, 玩旺角特快+佐敦+尖沙咀
抑或係跟260X行西九龍公路, 只做佐敦尖沙咀
邊個合適啲

況且我都唔係住碼頭, 點圍住我轉

Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-7 01:32 | 顯示全部樓層
63X當年改特快前
其實係想拖去斬
既然斬又斬唔到既拉去做特快都還算正常

而家要做既
唔該63X先係全日都上到西廊

而60X呢
全日縮應該冇可能
安友應該唔會肯冇左條直線
兼且全世界落亞皆老街以南都要加價
反而拆一推班次係太子或者旺角做開同做總站都仲有機
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Gary_B 發表於 2015-6-7 02:00 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-6-6 14:31 發表
60X可以成條取消

63X,66X改經安友一帶已經解決一切

病向淺中醫

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
9032~HW1045 + 10 我都想講

查看全部評分

Lost 發表於 2015-6-7 04:10 | 顯示全部樓層

從63X角度去睇, 63X反正本身都唔係太多人搭, 但又陰極都陰唔走, 30分鐘一班都仲係半死不活,
改線一係就趕班原本班客仔, 咁可以用載客率直接煮死佢, 一係可以令條線有班新客仔,
兩個做法對九巴黎講, 都好過留一條無得救但又死唔去既線, 簡單而言就係立於不敗之地, 一旦真係做唔住, 就算取消唔到條線, 最壞打算都可以減到只用6-7架車

加上63X比普通屯門西九線收貴一級, 更加增強用佢改既誘因, 藍地區議員又無乜牙力, 可以予取予攜
而且屯門市中心特快效果更強(最不重要), 同時有機會執260X雞(同樣不重要)

係轉車站戰略角度睇, 有條63X去九龍, 總好過為左滿足「青山公路-轉車站」單向需求, 必須要為僅餘既68A大幅加班, 造成轉車站至青衣段供應過剩理想

弱點係條線其實無乜獨市位, 變左客量無保證, 尤其夜晚10點後回程車程根本同60X一樣
另外紅橋-新墟-華都三個站58X/63X/260X根本分工太細, 而呢三個站個pool唔係想像中大時, 63X本身對上又只得洪水橋-藍地一般飄忽既客源, 變相都會拖低客量
加上日間大部分時間疏車, 豬紙又長期唔update, 即使日間有部分時段班次較多, 例如星期六上晝既15分鐘時段, 根本就礙於印象而唔會有人等, 少過小巴客量上轉車站(九龍方向)亦唔罕見, 只有入黑後返屯門係儲到人等, 奈何10點後又要大角咀u-turn變特慢

238X 發表於 2015-6-7 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 6/6/2015 19:02 發表
點解成日有人無限loop259B全日....當259B、259C比人叫減班既時候,全日根本上已經是冇可能

有無諗過,如果 259B 全日,
其實係可以考慮殺 259C?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Sita1004-1017 發表於 2015-6-7 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-6-7 11:46 發表

有無諗過,如果 259B 全日,
其實係可以考慮殺 259C?
應該唔關事,259C係得朝早4班

不過259B全日理應同60X重組,組成類似60X分拆(可以睇番我F1建議,都係60X削一半車換259B全日,總用車仍然29部),做屯門西廊特快

3asv@59x 發表於 2015-6-8 01:10 | 顯示全部樓層

其實最理想系

將63X、69X改行呈祥道、大埔道入彌敦道

59X同60X各削車出來全日259B,但總站擺麼地道
60X擺柏景灣、68X擺旺角東、93K擺奧運站
52X同66X調轉總站

同樣叫268B食左268X佢 (是旦,叫B又好X又好啦,反正有打從260X同265B起號碼已經錯亂不堪架啦)落麼地道,道理同259B

咁樣小欖同大欖轉車站,可以做到以下效果:

(小欖)長沙灣道:
(52X嚴格上佢系會褚無視的)、59X、66X、67X (建議58X、60X不入轉車站)

(大欖)長沙灣道:
68X、265B

(小欖)大埔道:
63X

(大欖)大埔道:
69X

(小欖)西廊:
259B

(大欖)西廊:
268X

(小欖)西九龍公路:
260X

(大欖)西九龍公路:
269B

長久再優化,可以再咁改:
59A留,加強班次,飛起荃灣(取道象鼻山路),直達葵涌公立學校/大窩口站後直達富健花園(不入轉車站)
全程收費不變
葵涌公立學校往欽州街 $ 5.8
葵涌道荔景村往屯門 $ 9.4

長沙灣廣場分段則取消
不停葵涌交匯處,請使用60X、66X

59X,取消,由上下繁59P特班取代往來長沙灣道,到欽州街/北河街,其餘時間請利用轉車站

60X 加回入轉車站

259B 不經安定友愛市中心,屯門走線以59X方式行走
另外加設轉乘52X、60X、66X、67X back pay方式 $ 12.8 往來長沙灣道 (52X怡閣苑後取其分段$ 11.5)
hokachung 發表於 2015-6-8 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 HS1588 於 2015-6-6 16:09 發表
如果你話黎緊諗住縮短 60X 黎做大條 63X 其實我就無乜意見 (利申 : 60X 沿線居民)
不過個人意見就係唔好拉去柏景灣 維港灣 , 寧願你拉上何文田甚至愛民都唔要入大角咀

拉入何文田最大問題係條綫會入左九龍城區做總站,之後路綫想有咩改動九巴又多個區議會要煩
宜家268B同269B正正就係「為入九龍城區而入九龍城區」
拉入大角咀最多係要煩多個陳議員,算係兩害取其輕
siusiupeople 發表於 2015-6-8 08:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
m_rd08 發表於 2015-6-8 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hokachung 於 2015-6-8 04:37 發表

拉入何文田最大問題係條綫會入左九龍城區做總站,之後路綫想有咩改動九巴又多個區議會要煩
宜家268B同269B正正就係「為入九龍城區而入九龍城區」
拉入大角咀最多係要煩多個陳議員,算係兩害取其輕 ...

拉入紅磡唔係為左收$18.4咩