hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

BlackBird 發表於 2015-6-8 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv@59x 於 2015-6-8 01:10 發表
其實最理想系

將63X、69X改行呈祥道、大埔道入彌敦道

59X同60X各削車出來全日259B,但總站擺麼地道
60X擺柏景灣、68X擺旺角東、93K擺奧運站
52X同66X調轉總站

同樣叫268B食左268X佢 (是旦,叫B又好X又好啦,反正有打從2 ...

59X取消?
留名睇繁時屯碼條人龍排出馬路
P960早日摺線
m_rd08 發表於 2015-6-8 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv@59x 於 2015-6-8 01:10 發表

胡亂拆(改)線,累己累人
kmb71k 發表於 2015-6-8 22:40 | 顯示全部樓層
其實最理想系

將63X、69X改行呈祥道、大埔道入彌敦道

長沙灣得番265B去天水圍?
你究竟知唔知265B同69X天水圍區走線點行?
仲有平時265B都夠做, 你仲要佢做埋69X既客?
不如我話取消你果區既59M, 叫59A做埋59M果份啦, 好無?

59X同60X各削車出來全日259B,但總站擺麼地道

乜野車都想擺麼地道
你當麼地道總站好大?

260X去到佐敦就上橋
你條259B要碌到大角咀至上橋
車程上已經慢人一截

60X擺柏景灣、68X擺旺角東、93K擺奧運站
52X同66X調轉總站

為o左你專愛o既259B全日
搞到5條線總站大兜亂
你搞埋D咁擾民o既野自唔自私o左D?

同樣叫268B食左268X佢 (是旦,叫B又好X又好啦,反正有打從260X同265B起號碼已經錯亂不堪架啦)落麼地道,道理同259B

見而家268B做唔起, 成日想拖埋268X落水
尖東往返元朗已經幾乎俾港鐵玩晒
拉長268X唔見得佢會有客量增長囉
兼且收費提高
咁樣對268X真係百害而無一利

59X,取消,由上下繁59P特班取代往來長沙灣道,到欽州街/北河街,其餘時間請利用轉車站

為o左搞條廢259B全日
為o左谷客俾條廢259B全日
連自己樓下條59X都想取消埋
完全剝削長沙灣區來往屯碼區既需求
繁忙時間更是不堪設想
係咪嫌轉車站仲未夠爆?

原帖由 BlackBird 於 2015-6-8 20:47 發表

59X取消?
留名睇繁時屯碼條人龍排出馬路

佢為o左搞259B全日而盲目取消路線更改路線
完全漠視其他地區需求
以上回應,是否可行?是否合適?
HR9710+KU1391 發表於 2015-6-9 00:07 | 顯示全部樓層

其實63X改左特快,流失左深水埗荔枝角客,但衡量多條線客線後,改63X對沿線人口數量影響較小,63X沿線人口冇咁密集.改邊條線各有利弊.
60X雖然以屯中為總站,實際主力安友兆麟豐景園客,早繁60X較好客,因為60X在市中心總站保証有位坐,但下繁經安友先就顯得車程耐左,唔夠58X一出公路就市中心方便.
拆60X做兩條只會兩條線一齊疏,相信到時做旺角佐敦果條少客,而長沙灣客因班次少左難上60X.
當然,如樓上講,收費係問題.
如拉埋屯碼,259B全日,屯門區好似259D非繁咁行,車程耐,屯碼安友兩邊不討好.
Lost 發表於 2015-6-9 04:12 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-8 14:18 發表

密車有鬼用? 脫班等得耐咪又係時間係番到,
倒不如分拆左它等旺角以南班客有得快。

特快有鬼用? 等車等得耐咪又係時間係番到,
倒不如合併左它等全部客都等少陣車。

所以快線同密車線各有利弊啦, 我覺得係睇個pool本身夠唔夠大姐
本身基礎唔夠大的話, 就只係一線走天涯

新界西-佐敦/尖沙咀黎講
密車慢線, 我地見到42A, 60X
疏車較快(感覺上不是特快, 只是較快)線, 有41A/44, 63X
疏車快線, 暫時有68X/268X
其他大部分線都又疏又慢

其實就各有利弊, 但不得不提試坐過268X之後, 不經美孚感覺上真係快好多,
實際時間可能只係爭幾分鐘, 但一來係感覺問題, 唔會開一陣停一陣, 二來係本身直出旺角都只係快10-15分鐘的時候, 再快多3-5分鐘比例上都係快唔少
未來屯門區也好, 其他區也好, 旺角快線都應該考慮唔好再比美孚大帝落去

另外63X方面,
既然而家268X夜晚都可以上橋, 睇唔到63X不能上橋的理由
而家去到大角咀睇住條橋調頭, 感覺真係極差, 實際時間上亦有機會慢過60X
siusiupeople 發表於 2015-6-9 08:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HS1588 發表於 2015-6-9 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-9 08:13 發表

又一條線碌到尾碌上腦?
咁意碌碌碌,自己對住Google Map FF一堆線出泥LOR

踢車咪中途客等耐左lor,你估尐車識得由天跌落來咩?

你估拆線唔洗用多車咩 ?
68X / 268X 果度擺明係要用更多既資源先維持到原有既服務水平
唔用更多車分拆只係趕客 , 長沙灣道班客老奉同你用 69X / 265B 轉車 ?
咁鐘意玩分拆又唔見你 30X 35A 36B 42A 60X 69X 234X 逐條逐條拆 ?
佢地都係慢碌長沙灣道同彌敦道 , 快d拆比我睇啦
siusiupeople 發表於 2015-6-9 10:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HS1588 發表於 2015-6-9 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-9 10:42 發表

陰乾客量低的線就有車用。
分拆根本就係提升效率,提升路線競爭力的不二法門。

唔好意思,
九巴係提過30X 上西廊,36B轉36X,宜家開埋35X,
即係話九巴係開始識得唔一條碌到落尾,

不過30X, 36X 都死係區議會手上,唔等於唔應 ...

改快唔係問題 , 但 68X / 268X 分拆完班次明顯就係唔合理
而閣下就一直死撐分拆做特快一定掂
無錯 , 分拆的確係提升到效率 , 但班次同時都係巴士既競爭力之一
又唔諗下分拆後長沙灣道一帶「客倉」係少左接近一半班次 , 位又唔見得多左
試問咁樣又點說服到人支持分拆呢 ?
BlackBird 發表於 2015-6-9 21:38 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-9 10:42 發表

陰乾客量低的線就有車用。
分拆根本就係提升效率,提升路線競爭力的不二法門。

唔好意思,
九巴係提過30X 上西廊,36B轉36X,宜家開埋35X,
即係話九巴係開始識得唔一條碌到落尾,

不過30X, 36X 都死係區議會手上,唔等於唔應 ...

最好就係30X拆夠26條線,A至Z全部用一次
36B都拆埋做36A至36Z
肯定好有競爭力,肯定班班頂閘啦係咪?
咁鍾意拆拆拆,錦玩你一定好LIKE啦
P960早日摺線