hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 教我如何說服人搭巴士
開啟左側

[經歷分享/報告] 教我如何說服人搭巴士

dogdog002 發表於 2015-6-9 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 matchnacu 於 2015-6-9 18:49 發表
事關近日有人一起討論交通問題,我打算嘗試說服坐巴士,結果比人一句秒殺咗我, 吓成八分鐘先一班車,好耐啊! 我真係諗唔到點駁佢,大家會點講? ...

重點係八分鐘熱等巴士同八分鐘等鐵已經有好大分別

唯一轉機真係到站預報最好快快推行

而家又唔係全部有

至少屯轉欖隧又唔係全部有,61M 69M又無
miklcct 發表於 2015-6-9 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-6-9 21:04 發表
城記港島區路線17年幾凍結車費,部分路線合併延長更降低收費,咁抵就應棄鐵保巴,遲下可能加價。而部分村巴路線有優惠收費,又快又便宜。

港島好似頻密8P咁由天后4.4直達柴灣根本無唔搭嘅理由,但係九龍九巴多年加價,對住條收4.2/5.0嘅地鐵我諗唔到有咩搭巴士嘅理由。
進智公交
toyl 發表於 2015-6-9 21:13 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

有定時同近總站都可以考慮。
好似我在青山道對6D/42
走咗+15分鐘一班+42預報十分鐘內到→走人行去荔枝角道搭42,九龍城隨時追到6D 走咗+15分鐘一班6D+追唔到42→搭鐵轉車
8分鐘內有6D+唔趕時間→等

OT: 事實6D→27真係有唔少客用呢個轉乘

kmbodth 發表於 2015-6-9 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2015-6-9 21:10 發表

港島好似頻密8P咁由天后4.4直達柴灣根本無唔搭嘅理由,但係九龍九巴多年加價,對住條收4.2/5.0嘅地鐵我諗唔到有咩搭巴士嘅理由。
青衣可宣傳搭42A/68E,又密又便宜過鐵。部分路線有混能/即將投入服務的超電容巴行。
另外,巴士有較多座位。
NA4179x賢 發表於 2015-6-9 21:21 | 顯示全部樓層
時間就是金錢
當人地半個鐘出到九龍,你要用成九個字,咁巴士仲有咩優勢 ?
我每次約朋友都說服佢地坐巴士
果次佢真係比我說服到,結果遲到半個鐘
自此我無再同佢地講坐巴士
lsc04d11 發表於 2015-6-9 21:33 | 顯示全部樓層
其實,如果冇D咁既人,就唔會有人盲搭鐵路,鐵路就唔會咁密或咁大型發展,巴士亦都可能需求變得「太」大致路面未能負荷。
根據統計學,總會平均分配的,因為總有部份人會因應某種交通工具太逼而改搭另一種(或其他)

正如O係西港島綫通車後,仍然有人肯總站上紅小等十幾分鐘或更多至開車,如果冇呢D客,成炸小巴公司/司機真係可以撤出,專心做D有競爭力既線。
或者有D人明知紅隧會塞,上左紅隧車又會因為塞車鬧人阿媽,但如果冇呢D人,港鐵過海段相信死得人。

我係樓主既話,佢秒殺我,咁呢個話題只好完,心諗「等你幾時頂唔順,改搭巴士」。唔搭我其實都冇蝕底,如果我係該巴士的常客,樂觀D諗,少個人同我爭添!
 樓主| matchnacu 發表於 2015-6-9 22:08 | 顯示全部樓層

其實嗰句之後,我諗唔到點駁,所以只好話如果係咁,搭鐵會好啲。 但其實巴士好難做到同鐵路咁密,在我角度八分鐘算密,十至十二分鐘唔能算密但合理,十五分鐘至二十分鐘係疏,如果準時定點會預時間,二十以上可預遇不可求,見到就上,否則轉車
 樓主| matchnacu 發表於 2015-6-9 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2015-6-9 19:25 發表
唔同人有唔同喜好, 邊有得強求架? 唔通你對人地有興趣想一齊遊下車河?

唔係要說服他人的,只係想提出鐵路以外,其實仲有其他選擇啫, 始終宜家為數唔少人出入都係鐵路,而無理會仲有其他交通工具
ccchhhuuunnn 發表於 2015-6-9 22:43 | 顯示全部樓層
如果鐵路唔駛轉車同駁腳,等8分鐘巴士真係幾耐下
但如果鐵路要轉車,甚至加上美孚/尖沙咀尖東/九龍塘/鰂魚涌呢啲轉綫站就......
lokwah2a 發表於 2015-6-9 23:42 | 顯示全部樓層