hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (新仔)其實東隧線可唔可以做得好啲
開啟左側

[問題] (新仔)其實東隧線可唔可以做得好啲

BBuscal 發表於 2015-6-12 17:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

601:其實呢架車有冇可能加到班?朝早我覺得勉強還可以,但是一到夜晚真是災難,一到6-7點後真是差唔多班班爆到尾班咁滯,但是對面過港島夜晚又好少人,所以回車好慢,夜晚基本上10分鐘一架,但是好多時到銅鑼灣或者炮台山已經爆車,北角等車基本上已經望車興嘆,有冇可能加到車同班?不過眼見去到近尾班新記開到差唔多5分鐘一架都是班班爆,有時都想知啲人系邊道黎
新記啲車可唔可以換一換。。。九記都換曬車但是新記最新都是enviro500,仲要冇幾架,最舊更加唔洗講。。。
619:基本上城記時段同九記時段真是天堂同地獄,九記做嗰時真是疏到喊出黎,繁忙時間頂到盡夜晚都是10分鐘一架,但是城記啲車朝早密密到,同九記17-20分鐘比完全唔同,不過去到中環先搵位泊,619啲脫班其實都好犀利,試過星期日等車等左40分鐘先有一架。。。但我覺得佢情況仲好過601嘅,可能佢經番3個地鐵站,所以上唔到米落地底算囉,但是601真是太恐怖
606:其實可唔可以全日轉606X行法,或者可以系太古城定是同694一樣落橋?因為我見606X番九龍方向好似成日都好多人,694又有啲人系東隧轉乘等佢,證明行東區做特快是有啲市場,起碼好過而家星期一到五人影都唔見幾隻咁滯
利申過東區(601/619-->694)
GCx468 發表於 2015-6-12 17:45 | 顯示全部樓層
619 出左名係九記部分多碌神
LNChickenRice 發表於 2015-6-12 19:57 | 顯示全部樓層
小新公司對601 0既態度
可以咁講啦:半放棄狀態...
(反而106出架40xx或者55xx宴客...
就知道小新0既「表面功夫」有幾好...只限紅隧線嘛...)
寧願回避同地鐵爭客,都要新車行賺錢位
少到可憐0既106...(當0左佢過海版0既81處理!)
咁各位巴絲,小新「玩巴士」「玩」成咁
真係無改錯花名:
同動畫版0既小新一樣,叫人「又愛又恨」....

望就望601九巴時段
有架AVC行落去北角打仗...反而更易
(連唔係太旺0既40都加AAU咁「大手筆」返荃灣
[40號加班車
竟然用架對面總站條38A一個單程連流水客
都可以載得澌(仲要唔駛企)0既AAU加班...
唔叫折墮叫乜好呢?]<-無話加班唔正確,不過錯配得好緊要囉...
(各位九巴「粉絲」巴絲,又捉錯小弟加料條路啦...)
一架觀廠AVC踢車砲台山起載...唔算過份呀...)
[更何妨觀廠有堆前機場躉?]

仲有,小新一口氣換巴士0既結果
就係成堆躉齊齊變舊車之時,新車仲晌車廠:砌都未開始...
(車隊配額惹0既禍...又要小弟「肉」來「肉」去...連小弟都攰啦...)
所以601變成養老線,已經見怪不怪...
叫美冴賞個頭獎俾小新仲好啦...

619方面,小弟只可以片面講:
九巴方面真係做到「一劈____」(學某交響樂團殺手話齋)
反而城巴時段,真係拖幾卡上山返順利邨
鬼咩:九巴用車只有7+1架,城巴14架
同601比,情形剛好掉返轉...
保23m、26m惹0既禍?邊個知0者?

606呢個係歷史留底0既問題
唔係巴士公司唔想飛走耀、興東0既山路
而係區議會反對聲拆天...先搞而家606a/606x 0既試驗性安排...
(的確,當年1990年代,觀塘、九龍灣仲未係第二個中環之前
606晌1996年未換旗之前先改行耀、興東「谷客」
(又算唔算係民__聯當年做0既好事,慘遭舊街坊踢爆?)
不過...又過多0左19個年頭之後...
要606改特快?除非區議員0個位小弟坐緊啦
(絕無可能!民__聯行騙、泛民又無牙力...
要小弟去選,不如約埋糸色 望...上吊好過~)
更加唔駛講紅小乘機開線「挑機」
搶走本來606 0既客...呢件好事啦....

不過,小弟0既606改組方案,同時搞埋106
(即係上106可以轉606[只限$9.8分段,一到健威花園之後就無得轉車],
606可以轉106[同上,$9.3分段轉乘無效]...)<-票務上0既考慮
之後先將606改成同8x/19一樣西行、
東行就學82x由太古上東廊,之後行8x/19返柴灣...
感覺如何了?
(耀、興東0既街坊:2A/77/99轉606@民新街(西行)/模範邨(東行)
搏各位嗌反對0既反建議....)<-結論,唔係話改線就可以改得到...
(另一反建議:8x/19(健威花園落)->606/682/694(陳樹渠會堂上)一程收費...
唔知小新肯唔肯咁樣陪各位玩啦....)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
EX-TL 發表於 2015-6-12 20:10 | 顯示全部樓層

講咁多有鬼用咩, 鬼叫你住觀塘區, 過海係咁上下架喇!

你夜晚15至20分鐘上到車返九龍, 記住去還神啦, 保佑晚晚唔駛點等就上到車.

溫馨提示:
八月好似又到美食博覽喎, 夜晚等車記住帶定凳仔, 可能等一個鐘頭都冇車上.

參考連結:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-865997-1-14.html

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
LNChickenRice + 1 核心地區居民死症,回天乏術.請節哀. ...

查看全部評分

ksmbh 發表於 2015-6-12 23:46 | 顯示全部樓層
各間公司對夜晚既601 619都系放棄態度
明明有客都唔加班!
dennis28a 發表於 2015-6-13 04:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2015-6-12 23:46 發表
各間公司對夜晚既601 619都系放棄態度
明明有客都唔加班!

因為架車係九龍返對面海唔得客,
次次叫巴士公司加班,但打死都話得需求。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| BBuscal 發表於 2015-6-13 08:07 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

That's the point
601夜晚晚番港島小貓三四隻
眼見好多時去到維園已經冇曬人
619都仲好啲
miklcct 發表於 2015-6-13 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-6-13 04:13 發表

因為架車係九龍返對面海唔得客,
次次叫巴士公司加班,但打死都話得需求。

改時間表,反方向開15分鐘一班,踢車去中途站回程。
進智公交
Choi 發表於 2015-6-13 13:02 | 顯示全部樓層
去藍田仲有690, 銅鑼灣的話去天樂里坐101仲快
新造的人、如鷹展翅上騰。
GF2158 發表於 2015-6-13 20:33 | 顯示全部樓層

由九龍灣廠出車既過海線線不嬲都無一條做得好
無論東隧紅隧一樣如是
巴士迷....真係過癮=__=