hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (新仔)其實東隧線可唔可以做得好啲
開啟左側

[問題] (新仔)其實東隧線可唔可以做得好啲

yuiok158 發表於 2015-6-14 01:18 | 顯示全部樓層

經常要搭619
619根本係無班次,城巴都仲好D起碼疏極有譜
但九巴你永遠唔知佢幾時有車,班次大約係10-45分一班左右
所以我而家都玩第二招過海去順利,係新都城穿梭巴服務時間內會夾定班次係寶琳轉車去順利
dennis28a 發表於 2015-6-14 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2015-6-13 13:02 發表
去藍田仲有690, 銅鑼灣的話去天樂里坐101仲快

唔會,我經常性抱住依個心態,試過幾次係天樂里等左 10 分鐘再有 101(仲要一拖幾),
再用 40 分鐘至到裕民坊,仲未計你係時代行番去天樂里時間。

咁我夜晚等 10 分鬆鐘通常都有 619 或 601 到,所以我唔會再專登行去上 101。

真係要再快少少,唔該上港鐵,只係觀塘線要等 4 分鐘轉車麻煩,
但都係最快係佢(半個鐘到觀塘)。
惡意回復是不道德的行為。
TankKingEH9697 發表於 2015-6-16 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-6-14 01:33 發表

唔會,我經常性抱住依個心態,試過幾次係天樂里等左 10 分鐘再有 101(仲要一拖幾),
再用 40 分鐘至到裕民坊,仲未計你係時代行番去天樂里時間。

咁我夜晚等 10 分鬆鐘通常都有 619 或 601 到,所以我唔會再專登行去上 101。
...
101勝在坐得舒服 601/ 619 一定坐滿 又要跟隊跟足成條電車路我而家都101轉車 好過直接搭東隧孖寶
坦克王EH 9697
502 發表於 2015-6-17 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2015-6-16 15:53 發表
101勝在坐得舒服 601/ 619 一定坐滿 又要跟隊跟足成條電車路我而家都101轉車 好過直接搭東隧孖寶

101咪又係睇彩數..
夜晚係灣仔等20分鐘101都試過

灣仔上車601點都多位過101,
除非你咁好彩唔洗等101仲要一架拖幾架咁到

601係差,但差得黎班次較穩定
619係城巴鐘先敢等
101真係算吧啦.. 班次無定向
Ms.Potato 發表於 2015-6-17 15:43 | 顯示全部樓層
其實夜晚去港島需求咁細,應該將部份班次縮去銅鑼灣,喺銅鑼灣就回車,而家連維園都上唔到,北角永遠等9個字!
TankKingEH9697 發表於 2015-6-18 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2015-6-17 10:24 發表

101咪又係睇彩數..
夜晚係灣仔等20分鐘101都試過

灣仔上車601點都多位過101,
除非你咁好彩唔洗等101仲要一架拖幾架咁到

601係差,但差得黎班次較穩定
619係城巴鐘先敢等
101真係算吧啦.. 班次無定向 ...
託賴 到目前為止夜後非繁忙時段都未試過等101超過10分
而且大友上親車都大把位 已經受唔到601/ 619 老銅打後既沙甸魚客量
坦克王EH 9697
dennis28a 發表於 2015-6-18 05:34 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2015-6-18 01:48 發表
託賴 到目前為止夜後非繁忙時段都未試過等101超過10分
而且大友上親車都大把位 已經受唔到601/ 619 老銅打後既沙甸魚客量

我從來未試過非繁忙時段等 101 少超過 10 分(晚上 10 點幾),
仲要得膽死黎左 2 部 111 都未見一部 101,之後一黎黎 3 部,第一部九成都全滿,
仲未計夜晚 10 點幾,有時紅隧口都仲塞緊車。

101,頂多係繁忙時間叫做好坐,因為真係車海。

至於有無位坐?師兄你一定少坐 601/619,其實係柯布連道、史釗域道上車,仲有好多位選擇(分分鐘多過 101),
咁去到怡和街多人,都唔關你事啦,你都上左車。

反而要佩服,點解消防局同怡和街兩個站,601/619 可以上左 80-90 人上車。
惡意回復是不道德的行為。
502 發表於 2015-6-21 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-6-18 05:34 發表

我從來未試過非繁忙時段等 101 少超過 10 分(晚上 10 點幾),
仲要得膽死黎左 2 部 111 都未見一部 101,之後一黎黎 3 部,第一部九成都全滿,
仲未計夜晚 10 點幾,有時紅隧口都仲塞緊車。

101,頂多係繁忙時間叫做好坐,因為真 ...

咁多次係灣仔等車,
真係等601/619 都好過101
至少班次相對穩定
真係冇一次非繁忙時段等101係會少過10分鐘

更極端既例子都試過,
有晚非繁九巴鐘係柯布連道等101,
又係等10分鐘先有
一過左大有就話壞車擺街,
一等就等15分鐘,有一架頂閘既後車,
你有你壞就走啦,
再等10分鐘,終於有2架車一齊到,
第1架就清25分鐘前既壞車客啦,
與此同時,後一架車既卡佬又落左車走埋黎,"喂,我都壞埋喎!!"..
25分鐘,4架車, 2架壞,1架頂閘, 得返1架, 上左第1架壞車客都頂埋閘,
點好呢..?
有人話好等,可能我真係唔好彩啦..

以後都係601/619算啦,
起碼601起碼都半吉車埋灣仔先啦

試過無數次等九廠過海線既大佬671,
其實就會覺得601對比起真係唔差
Lelouch 發表於 2015-6-22 00:31 | 顯示全部樓層
坐左一次619中環去觀塘
車程真係世界級, 成個幾鐘先到
仲慢過我坐969返天水圍唔少
502 發表於 2015-6-22 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-6-22 00:31 發表
坐左一次619中環去觀塘
車程真係世界級, 成個幾鐘先到
仲慢過我坐969返天水圍唔少

全程都塞車咪個幾鍾囉
咁既情況搭乜都死
保鐵最實際

Ps, 坐e22藍田去機場車程都世界級,仲慢過我香港飛去台灣