hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港島東過海交通已經大幅落後過時
開啟左側

[經歷分享/報告] 港島東過海交通已經大幅落後過時

LNChickenRice 發表於 2015-7-6 21:41 | 顯示全部樓層

BBI對地少人多
線多車多就地區作用有限...
(反而一區一線0既元朗、天水圍
同埋成個大屯門地區
[良景、大興、富泰+兆康、市中心(包括置樂)、
青山灣、碼頭區、黃金海岸...]
BBI就吸引力強大...
原因:去目的地A 0既路線W太疏
而另一條經過0既路線X又有個幾步路去目的地A 0既站
而X線又密車...換著係巴絲您,坐乜車好呢??
更何妨唔只X線可以揀,仲有Y、Z...選擇太多了,
BBI「又落又上」0既玩法,仲吸引到貪平師奶去轉車??
唔鬧都已經偷笑啦...)

問題係:中巴當年0既流水線,
雖則頹做(一係唔見有車,一見車就幾部:塞車嚴重0既症狀)
但係個個車長搏命一樣0既「開快車」,
時間上一加一減打平手
(開特快線?一開就肯定快到地鐵都抗議0個種場面...)<-顏伯0既諗法
所以80同780、22同722、2,20同720...
各有各0既服務時間、市場,好少對打場面...

不過小新(加埋後來0既城巴)就唔同啦
以為只有幾條大流水路線(2A、10、82、102、106)
就可以改澌一大堆流水線(2、8、20(2x)、80(8p)、19(8x))做特快
變成本末倒置,因快得慢...
唔恥笑小新_____就奇!
因為本來0既特快線,不停加班,結果自家巴士塞返自家巴士...
流水線雖然因為路面比較上0既暢通(無咁塞先啦)
而行快0左、順路0左[擠塞感不存在嘛~碌車都唔多覺啦~]
不過因為一大堆特快線,而偷走唔少0既流水線班次...
結果:信電車都唔信小新0既流水線...

以為架架巴士都係大車
就想開少幾班大流水?!偷懶就係偷懶,無得話小弟講錯0野...
綠小0既馬亞木因為小新0既「貪錢政策」,走漏流水線0既中間客...
而狂開專線小巴同小新「死過」...
原因都只係「貪快」。結果係邊個都輸。
(囚徒理論0既場面:因為大家都爭取乘客上車
結果塞埋一舊,連小弟都上唔到車...)<-銅鑼灣、鰂魚涌的悲劇,日日上演

PS 新加坡BBI模式雖然好
不過有個非常大0既缺點[而且晌香港,呢個缺點真係最攞命]:
BBI 0既巴總需要好大0既地方:
因為分分鐘幾千人次計0既乘客...
淨係排隊都已經嘈交、打交啦,
廁所、空調...等等:通通都要地方,都要$$去維持...
另外:又係小弟經常會插死運豬署班「肉」「何不坐的士?」0既其中一點:
新加坡BBI模式需要極精密,而且合乎乘客需要比例0既巴士車隊...
去處理轉兩次(甚至3次或以上)流水客,避免BBI巴總長期爆滿...
(換一句:長年都係等死人0既BBI巴總,
換著係小弟就飛站算啦...)
所以SBS搵成堆Scania K巴(K230/K270)當小巴做接駁
而九巴?!30分鐘一班接駁路線14c...派架大躉就算~
(不過,熱死、急死批轉車客,簡接地趕客走...)

小新想學SBS 0個種營運模式
結果邯鄲學步,亂局出齊,仲有:
連小弟都要變節鬧埋一份...
明知巴士本來流水客多過住客
搞乜鬼「邨巴化」倒錢落海?!
(換著係馬亞木搞專利巴士:一定唔會亂陪班區議員「喪」...)

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
ahken + 10 講得好, 小新越做越衰

查看全部評分

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
ahken 發表於 2015-7-14 08:30 | 顯示全部樓層
都係果句,堆流水(包括過海)線一定要提速,而唔係做柴小一區囉(你提得118點解其他地方其他路線唔得?實不為也,非不能也

其實我成日都覺得102p同106p全日化其實都算可以接受,條110可以cut左佢
hadboy5 發表於 2015-7-14 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-14 08:30 發表
都係果句,堆流水(包括過海)線一定要提速,而唔係做柴小一區囉(你提得118點解其他地方其他路線唔得?實不為也,非不能也

其實我成日都覺得102p同106p全日化其實都算可以接受,條110可以cut左佢 ...
反而想知假若用118路線去鰂魚涌甚至打後的地方算唔算慢?110 Cut 線的條件唔該搵返條線做彌敦道去渣華道沿線
LAK2 發表於 2015-7-14 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 14-7-2015 08:49 AM 發表
反而想知假若用118路線去鰂魚涌甚至打後的地方算唔算慢?110 Cut 線的條件唔該搵返條線做彌敦道去渣華道沿線

都係果句啦, 拆半條112南行唔入銅鑼灣(直入電氣道)即可
反正112南行客量遠比北行遜色
至少南行北角班人會死等102, 112絕大部份都係銅鑼灣客

北行就相對有趣, 只要怡和街正正常常, 112好多時快過102,
但北角依然大部份人都只相信102...
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-14 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2015-7-14 09:43 發表

北行就相對有趣, 只要怡和街正正常常, 112好多時快過102,
但北角依然大 ...
到時又到紅隧口落銅鑼灣既運載力是否足夠既問題

反正都係博怡和街正正常常既
同博銅鑼灣北正正常常冇咩分別
但上面正正常常既話實在係唔太慢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
stevechau 發表於 2015-7-14 16:21 | 顯示全部樓層

但北角依然大 ...

咪亂黎!!! SOUK至紅隧口(即係成個西九龍)都係得一條112可以係天樂里有站落車...
目光請勿咁短淺, 112唔係得CWB先有客的~
所以112係拆不能~

stevechau 發表於 2015-7-14 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-7-14 11:29 發表
到時又到紅隧口落銅鑼灣既運載力是否足夠既問題

反正都係博怡和街正正常常既
同博銅鑼灣北正正常常冇咩分別
但上面正正常常既話實在係唔太慢

如果以而家繁忙時間叫做正常既話, 北角起北行112普遍係快過102入隧道~
以非繁時間計, 其實112都係慢10MINS左右...但做既位同客有唔同, 非繁又一個唔同既世界黎~
ahken 發表於 2015-7-14 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-14 08:49 發表

而家既情況係118提速之後柴小D人梗係笑呵呵,但炮台山同北角人就死得好慘,110其實反而唔係要CUT,要做彌敦道直去渣華道快線

所以下面有人講用112拆再用埋而家110果堆車,絕對做得起呢條112X

另外102P同106P真係可以考慮全日化埋佢。咁沙中線通車既影響將會勁少
ahken 發表於 2015-7-14 16:46 | 顯示全部樓層

但北角依然大 ...
其實我問過好多九龍西返工返學既北角人,北行會㨂112;冇左118行北角之後,112南行一定唔考慮,咁咪試102囉,點知成日未上告士打道橋已經塞+興發街倒塞+英皇道單線燈陣已經令各位要轉投0066或紅小大家唔好忘記條英皇道好得意架,西行坐底三條行車線,東行直到渣華道尾(大酒店果度)都係一條線,仲要係東行D燈惡等+多過西行,所以唯一解決方法(提速)就係整番條舊118既線先有得解決,邊度黎車?好明顯用110果D啦
brianso198 發表於 2015-7-14 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ahken 於 2015-7-14 08:30 發表

其實我成日都覺得102p同106p全日化其實都算可以接受,條110可以cut左佢 ...

cut?

耀東朝早半車落山同我倒左佢?
下繁太古城一個上一堆人搵邊條食左佢?