hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港島東過海交通已經大幅落後過時
開啟左側

[經歷分享/報告] 港島東過海交通已經大幅落後過時

樓主| yuiok158 發表於 2015-6-14 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-6-14 00:06 發表

606X 兜耀東會趕唔少小西灣柴灣客,而且唔夠車俾 606 縮去筲箕灣做 10/15 分一班,606 而家本身都無咁密。

要拆線的話,港島段跟 606/606X 而家咁拆已經可以,而且反正係廢線,時段問題相對無咁大阻力。 ...
就係因為606班次疏得黎唔穩定之餘仲要慢先趕客
本身606沿途既潛在客量係非常非常之多,絕對support到兩條似樣既全日線
縮短後既606可能未到非繁時10/15咁密,但最低限度開到繁時15非繁20先,等D地鐵客回流先,如果做得好開10/15唔係無可能
望望條694,搭地鐵去將軍澳轉一次車就得,但694依然吊到命到而家唔洗cut,無理由去九龍東既服務時間仲短過去將軍澳
brianso198 發表於 2015-6-14 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2015-6-14 00:29 發表
就係因為606班次疏得黎唔穩定之餘仲要慢先趕客
本身606沿途既潛在客量係非常非常之多,絕對support到兩條似樣既全日線
縮短後既606可能未到非繁時10/15咁密,但最低限度開到繁時15非繁20先,等D地鐵客回流先,如果做得好開10 ...

而家606A咁樣行行車時間都70分單,
就算唔經耀東既606A行車時間最多都係縮做60分單,
606X兜左耀東行車時間可能多10-15分鐘,
咁請問606可以做到10-15分車咩? (假設車源不變情況下)

同埋鰂魚涌呢D位同地鐵鬥密根本只係一條死路,
本身606最大個問題唔係有無潛力問題而係畀地鐵打得太勁...

606係鰂魚涌果堆站位全部都唔夠近商業區(太古坊)你有咩資格同地鐵打?
一到下繁好彩係東隧口慢車唔好彩一上東廊就同其他入東隧既車堆車打哂大交跟住塞哂係度...

咩鰂魚涌惡行,
咪大把人寧願行過去都唔搭你架606...

如果呢個係優勢既話根本606應該大把人搭...(特別係太古鰂魚涌)

3ASV75 發表於 2015-6-14 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 yuiok158 於 2015-6-14 00:18 發表
唔好唔記得仲有682同A12,106只可以話係執雞
相反方向106柴灣段基本上係垃圾
杏花村應該比118P全日做
至於106班次問題,唔見106好疏
作為半個柴灣人,A12係執780/788雞多個執82,682算啦,班次同82冇嘜分別,偏向疏,如果以鰂魚涌以東返柴灣計,除咗A12之外,見車就上㗎啦,106返九龍應該跟85 + SKW外圍跟往入番筲箕灣道,其實106/102是但一條可以清風街走人,叫興發街班人行番去英皇道搭112/116
 樓主| yuiok158 發表於 2015-6-14 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-6-14 00:25 發表

杏花邨人口幾多?
佢地過海好唔方便咩?

用780/788果招去拆唔見得對柴灣(特別係越近東廊)果段有著數...

同埋,
開個位數字班次就拆線?
而家118(P)唔係善堂線
答返你「點解個位數字班次就要拆線」先
因為118而家密得黎有明顯可以更快既空間,而且全日都有客量保證
拆條118P出黎可以令小西灣過海更加快,柴灣更容易上車
而你話杏花村人口太少,118P全日經杏花村都唔係多好多時間,但就可以擴展客源,每班車點都有十個八個既(地鐵過海收緊13.2)
 樓主| yuiok158 發表於 2015-6-14 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV75 於 2015-6-14 00:32 發表
作為半個柴灣人,A12係執780/788雞多個執82,682算啦,班次同82冇嘜分別,偏向疏,如果以鰂魚涌以東返柴灣計,除咗A12之外,見車就上㗎啦,106返九龍應該跟85 + SKW外圍跟往入番筲箕灣道,其實106/102是但一條可以清風街走人, ...
而家有條同82基本上完全重疊而又貴兩蚊既小巴20,但都有一定既客量
如果82係做得好,20應該唔會有咁多窿入同埋相反方向106 682 A12咪一樣無得搭,最後都係82一條線搞曬
要一條過海線去做埋流水果份唔係一個健康既現象

Ravenclaw 發表於 2015-6-14 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-6-13 23:58 發表

就係因為時段問題,先至更應該、更有需要重組。

而家因為時段問題,製造唔少編定私對站,浪費資源。
如果拆線,一條縮短一條變特快,基本上連時段都唔使點改,銅鑼灣尾站黃金時段分配不變。
變快左果條注定減班,但係反正而家總 ...

最大問題系點樣平衡巴士公司們的利益,呢樣野比多年黎地圖派們淋點樣拆線的難度更高...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
SE7378 + 1 + 10 十分同意

查看全部評分

brianso198 發表於 2015-6-14 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 yuiok158 於 2015-6-14 00:37 發表
而家118(P)唔係善堂線
答返你「點解個位數字班次就要拆線」先
因為118而家密得黎有明顯可以更快既空間,而且全日都有客量保證
拆條118P出黎可以令小西灣過海更加快,柴灣更容易上車
而你話杏花村人口太少,118P全日經杏花 ...

價錢平貴唔應該係重點,
我返工放工搭車習慣可以好唔同...
返工搭110放工搭地鐵轉車,
計埋轉車十五六蚊咪一樣要畀...

作為普通乘客偏向想選擇一個行車時間穩陣又要唔好慢得太離譜既搭車方法...

同埋杏花邨本身人口條數再加上人地大大條地鐵係佢隔離亦唔見得唔夠載...
耀東都仲可以話無地鐵...

太古城北角都仲話地鐵爆爆地上唔到車...

樓主| yuiok158 發表於 2015-6-14 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-6-14 00:31 發表

而家606A咁樣行行車時間都70分單,
就算唔經耀東既606A行車時間最多都係縮做60分單,
606X兜左耀東行車時間可能多10-15分鐘,
咁請問606可以做到10-15分車咩? (假設車源不變情況下)

同埋鰂魚涌呢D位同地鐵鬥密根本 ...
再唔係606考慮用307p果套反方向,北角做總站
塞車問題會無咁嚴重
地鐵位置唔係想像中咁好,係個咁陰暗通風唔係特別既既鰂魚涌站落十幾層樓搭車唔係咁好受
同埋太古坊個巴士站離港鐵站其實好近
而家咁多條鐵路通車cut埋cut埋已經起碼有成百架車,唔好再撻個「車源唔變」呢個免死金牌出黎啦,港島東去九龍東唔應該得咁少車做
去新界既682做得起,去九龍東既606做唔起,呢個係一個好反智既事實
 樓主| yuiok158 發表於 2015-6-14 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-6-14 00:42 發表

價錢平貴唔應該係重點,
我返工放工搭車習慣可以好唔同...
返工搭110放工搭地鐵轉車,
計埋轉車十五六蚊咪一樣要畀...

作為普通乘客偏向想選擇一個行車時間穩陣又要唔好慢得太離譜既搭車方法...

同埋杏花邨本身人 ...
118全日拆線可能頗大問題
但我覺得最少上下繁可以拆
brianso198 發表於 2015-6-14 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 yuiok158 於 2015-6-14 00:48 發表
再唔係606考慮用307p果套反方向,北角做總站
塞車問題會無咁嚴重
地鐵位置唔係想像中咁好,係個咁陰暗通風唔係特別既既鰂魚涌站落十幾層樓搭車唔係咁好受
同埋太古坊個巴士站離港鐵站其實好近
而家咁多條鐵路通車cut埋cu ...

咁巴士公司會唔會再增加資源去做筲箕灣至鰂魚涌段先?
如果唔會既話講咩都無用...

雖然我同意鰂魚涌站陰暗通風差, 甚至乎壓迫感又大,
但問題係港大C2, 西營盤A出口咪又要行五分鐘,
堆友肯唔肯行?

根本本身個站設計衰同你堆友會唔會回流去巴士係無衝突,
搭得地鐵既會搭返地鐵肯等既606會搭606,
但問題係而家606係太古鰂魚涌果段路根本無必要加到10-15分一部...

同埋,
606本身由觀塘去鰂魚涌同地鐵時間平手渣,
就算畀你密你606可以爭到D咩? 返九龍仲要輸健威堆燈陣...

仲有,
682同606根本唔同故仔,
比較有咩意思?

本身用307P行法係合理,
但...睇個勢巴士公司唔係好見得會冒呢個唔係好夠客既風險去做...
(除左下繁救307P,678之外...)

另,
邊個話鐵路通車減左百幾部等於巴士公司多左百幾部車去用?
咁請問點解我樓下架2A而家越來越少車?