hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 半年後280X客量有冇進步
開啟左側

半年後280X客量有冇進步

matchnacu 發表於 2015-6-28 00:41 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-6-27 00:23 發表

問題出現O係柯士甸道真係太塞

已經挨完柯士甸道西仲要挨成段仲塞既柯士甸道

去到聖安德烈堂呢度都去左15分鐘

沙中去美麗華呢個方向完全唔快

分分鍾行廣東道同九龍公園徑後O係柏麗落時間同塞柯士甸道根本差唔遠
...

我試過一次坐12響廣東道塞咗成四個字,另外,佐敦尖咀東西向道路無邊條係唔塞到離譜
Ricky403 發表於 2015-6-28 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2015-6-27 10:12 發表

咁的確....冇9架車開15 1班的確唔適宜轉循環,當287X開15都脫到飛起 (當然280X冇佢塞佐敦道咁高興)

另外280X個行法的確係蠢

眾坊街轉上海街轉甘肅街行欣翔道完全唔順燈...呢4隻燈基本上係全中

呢度都用左7-8分鐘

...

跟260X咁行其實仲慢大約3-5分鐘,佐敦道西行啲燈一樣唔順

同埋睇過280X行車片,甘肅街西行近廣東道同渡船街嗰兩盞燈係順燈
至於彌敦道左轉眾坊街再過上海街嗰支就一定唔順,呢個係死症
Ricky403 發表於 2015-6-28 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 matchnacu 於 2015-6-28 00:41 發表

我試過一次坐12響廣東道塞咗成四個字,另外,佐敦尖咀東西向道路無邊條係唔塞到離譜

但至少直行廣東道比人落定車個感覺比喺柯士甸道陪塞要好得多
當然兜得入九龍站就實會趕走唔少尖咀客啦
happykeroro 發表於 2015-6-28 13:09 | 顯示全部樓層

想同鐵路爭
尖沙咀方向就唔應該行柯士甸道 + 彌敦道
繁時無十分鐘都塞唔到入去
只會影響回程班次

我要去彌敦道附近搭地鐵唔好?
點解唔直接行廣東道 / 九龍公園徑
happykeroro 發表於 2015-6-28 13:18 | 顯示全部樓層
280X走線已經係用反方向入返匯翔道
比起正常用3號幹線/連翔道直入係快
而且匯翔道最右線有實線
唔駛同d車爭位入

只係最大敗筆係行柯士甸道
drbean7218 發表於 2015-6-28 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2015-6-28 13:09 發表
想同鐵路爭
尖沙咀方向就唔應該行柯士甸道 + 彌敦道
繁時無十分鐘都塞唔到入去
只會影響回程班次

我要去彌敦道附近搭地鐵唔好?
點解唔直接行廣東道 / 九龍公園徑 ...

Day 1的方案是不經九龍站及行廣東道落尖沙咀。
上完區議會, 運輸署再revise了現在的方案出來。
出尖沙咀經九龍站, 我覺得ok, 但經枸士甸落返尖沙咀就真是唔得。

castanopsis 發表於 2015-6-28 18:56 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-6-27 10:12 發表
咁的確....冇9架車開15 1班的確唔適宜轉循環,當287X開15都脫到飛起 (當然280X冇佢塞佐敦道咁高興)

另外280X個行法的確係蠢
眾坊街轉上海街轉甘肅街行欣翔道完全唔順燈...呢4隻燈基本上係全中
呢度都用左7-8分鐘
中港薈個站接近0人上落
應該2揀1:
1. 行眾坊街轉新填地街出窩打老道 (停文明里附近),令油麻地上尖山都係特快
2. 行眾坊街轉上海街去到佐敦道先出 (260X停炮台街),佐敦來回都係特快,想再兜多D去返雅翔道U TURN做埋西隧都仲得

紅字:
行甘肅街擺明唔係為咗中港薈個站,而係因為無其他更好既行法
我唔覺係蠢,反而覺得佢幾聰明

本身260X行回頭路落到佐敦係好大短冤枉路
佐敦道又成日多車
絕對唔討好

你建議個新填地街行法停得仲多燈過甘肅街
同時油麻地站位又偏遠,唔會執到幾多個客
亦唔理想

其實甘肅街個行法,不但280X唔應該改道,260X/269B係應該學
甚至乎可以改行甘肅街+西廊+荃灣路,即紅小行法,隨時比宜家節省5-10分鐘
straysheep123 發表於 2015-6-28 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-6-28 18:56 發表

紅字:
行甘肅街擺明唔係為咗中港薈個站,而係因為無其他更好既行法
我唔覺係蠢,反而覺得佢幾聰明

本身260X行回頭路落到佐敦係好大短冤枉路
佐敦道又成日多車
絕對唔討好

你建議個新填地街行法停得仲多燈過甘肅街
同時 ...
你坐過280X未?
你睇落好似好快

果幾隻燈全部唔順

轉入眾坊街果隻一定停 (呢隻點行都要經)

之後轉甘肅街果隻又必停 (呢隻唔算太長,但唔算短)

直行渡船制呢隻又係要停 (呢隻重點...起碼成分鍾)

之後中港薈轉上公路果隻就多數停 (呢隻一般)

行新填地街就:

轉入眾坊街 (同上)

轉左入新填地街後東莞街 (行人燈,冇人禁唔停,停都會快)

果欄轉左 (窩打老道大路,預停)

窩打老道行人燈 (同上,冇人禁唔停)

入翱翔道 (渡船街,一樣預停)

上公路 (正常呢隻順燈,因為你直行)

6個燈位,多數會食3隻,同4隻必食,真係睇你點睇

最好笑係果4隻必食燈係多數由燈尾開始停
hon_son_wilson 發表於 2015-6-29 01:02 | 顯示全部樓層
我估9巴要280X入彌敦道(尖沙咀段),係想為將來"可能"加強青沙轉乘網絡而鋪路,
將來可能藉加強280X而吸引/強迫81C,87D,281A乘客轉乘。
[前提係有全日線(如240X,286C)覆蓋到馬鞍山及小瀝源]
所以9巴策略上唔會用280X來回都做廣東道一帶,而係同81C,87D,281A疊住先。
另一個可能性,係9巴只係對彌敦道(尖沙咀段)客量有信心,務求穩打穩紮做住先。
dennis28a 發表於 2015-6-29 03:30 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-6-28 23:16 發表
你坐過280X未?
你睇落好似好快

果幾隻燈全部唔順

轉入眾坊街果隻一定停 (呢隻點行都要經)

之後轉甘肅街果隻又必停 (呢隻唔算太長,但唔算短)

直行渡船制呢隻又係要停 (呢隻重點...起碼成分鍾)

之後中港薈轉上公路 ...

我早幾日坐完,剛好直行渡船街。
其他線我唔敢講,但 280X 車長全部都係車手,總係有幾支燈唔知點解會過到,又唔會咁嚴重姐。
惡意回復是不道德的行為。