hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對本年度個別地區巴士路線計劃總結 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署對本年度個別地區巴士路線計劃總結

capricorn 發表於 2015-6-23 22:58 | 顯示全部樓層

720有咩好反對?
Ravenclaw 發表於 2015-6-23 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 capricorn 於 2015-6-23 22:58 發表
720有咩好反對?

交委會文件搵到的,不過可惜我唔識呢條線
(v) 新巴 第 720 號 線服 務重 整
12. 多位 成 員同 意 第 720 號 線 的行 車 路線 由夏 道 改 為途 經 金鐘 道 ,但 要
求 於 軍 器 廠街增 設 巴士站 點 或 維 持 現 時 星 期 一 至 六 夜 間 時 段 及 星 期 日
途 經 軒 尼 詩 道 及 駱 克 道 的 行 車 路 線 ,以方便 乘客由灣仔前往東區 。 有
成員 憂 慮於 不 同時 段行 走 不同 路 線會 令巴 士 司機 產 生混 亂。
13. 經討 論 後, 小 組 不 接納 第 720 號 線的 服務 重 整 建 議 。
dogwong1 發表於 2015-6-23 23:16 | 顯示全部樓層
九巴30, 33A既班次,應該好快同41,45,46一樣咁疏。
荔景山既巴士服務繼續稍減。
FBI2 發表於 2015-6-23 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-6-23 23:09 發表

交委會文件搵到的,不過可惜我唔識呢條線

咁我寧願720維持現狀啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
3ASV174 發表於 2015-6-23 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-6-23 22:57 發表

邊度有講過發還重審? 區議會反對不代表方案撤回.
同樣地,運輸署支持不代表方案最終成功落實,40X不經亞公角便是一個例子.
(1) 除左加車之外,所有野區議會都會反對,所以區議會反唔反對唔係指標。我咁講得,當然你可以選擇不相信,但我亦講左只係發還重審,是否再闖關決定權在巴士公司,放唔放行決定權在運輸署,上到 RDP 唔代表運輸署同意。
(2) 運輸署支持唔代表會落實係事實,但一般情況下改路主導權在巴士公司,運輸署支持都唔代表佢一定會入紙實施,所以我話「支持」代表真係入紙一般會批,唔入紙就無批唔批呢件事,你好多時見到既只係結果。

JCSCANIA 發表於 2015-6-23 23:33 | 顯示全部樓層
未來洪水橋發展區, 希望支持城巴爭取洪水橋發展開辧.
ccicoltd 發表於 2015-6-23 23:37 | 顯示全部樓層

15C 早上無客是否開車時間不當?最近見過有一班車遲了約五分鐘開,反而執到一個客

77 繼續做電車路流水,好事。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
drbean7218 發表於 2015-6-23 23:48 | 顯示全部樓層
985快些開, 朝早982X頂哂閘, 水泉澳特車通過了又唔開, 想點?
castanopsis 發表於 2015-6-23 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2015-6-23 23:37 發表
15C 早上無客是否開車時間不當?最近見過有一班車遲了約五分鐘開,反而執到一個客

77 繼續做電車路流水,好事。

6:45am - 9:45am 30分鐘一班
結果幾乎全部班次都踩唔正返學時間
同時又幾乎0宣傳
無客唔奇
如果執下開車時間,做下宣傳,甚至搵一班兜落金鐘12A個站
相信唔會無客
dennis28a 發表於 2015-6-24 00:51 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2015-6-23 22:57 發表

邊度有講過發還重審? 區議會反對不代表方案撤回.
同樣地,運輸署支持不代表方案最終成功落實,40X不經亞公角便是一個例子.

世上仲有「行政指令」。

PS:家陣至出報告比區議會,又一定比人係選舉利用。
惡意回復是不道德的行為。