hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴停辦港運城免費專車服務
開啟左側

中巴停辦港運城免費專車服務

tonyyang 發表於 2015-6-24 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 da87 於 2015-6-24 17:40 發表

就算條shuttle唔做, CX冇得續牌, 都唔代表中記要變身
買返幾架20座van套返d紅綠碟上去, 一樣可以"維持現狀"

呢層我當然明白,唔通玲玲姐會突然走去做返巴士咩?

當年中巴搞呢條接駁線,對我嚟講,或多或少係一個情意結(當年有板友話同中巴係上市公司有關,詳情唔太記得),轉眼都十幾年...

同時間,新巴今年好大機會退晒所有中巴舊車(VA同DA應該過唔到今年),變成有關中巴嘅嘢都會係今年正式完全消失...

可能90後或者千禧後嘅朋友仔會無咩大感覺,但係對於我呢啲自細坐巴士坐大嘅『死老嘢』就加添咗一份無奈同傷感,唉...

再講就變咗講舊時,多言了

GB2444,FX8032,DM4781
KG1428 發表於 2015-6-24 21:41 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

至少有水桶,站長室都係中巴野
外表新巴色,內面中巴色

所有市政局,九鐵呢類野,在坑渠蓋,SP1900車身都找到有關痕跡
kmbodth 發表於 2015-6-24 21:42 | 顯示全部樓層
中記堆車只設座位,恐怕即使加開仍未能應付送別人流,可惜9041/2冇轉NF,過了非專的22/23亦冇髹銀色,可能要租架179來協助疏導。Ps:唔知last day會否有CX1/2出來踩場..

da87 發表於 2015-6-24 21:43 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyyang 於 2015-6-24 20:01 發表

呢層我當然明白,唔通玲玲姐會突然走去做返巴士咩?

當年中巴搞呢條接駁線,對我嚟講,或多或少係一個情意結(當年有板友話同中巴係上市公司有關,詳情唔太記得),轉眼都十幾年...

同時間,新巴今年好大機會退晒所有 ...

三月時專登過海搵圓窗DA坐下, 可惜撞唔到, 從此再冇機會
依家我個名(DA87)都唔知退左未添啊
條shuttle開辦早期坐過一次, 依家要停辦, 搵日坐下CX先得
kmbodth 發表於 2015-6-24 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 2015-6-24 21:43 發表

三月時專登過海搵圓窗DA坐下, 可惜撞唔到, 從此再冇機會
依家我個名(DA87)都唔知退左未添啊
條shuttle開辦早期坐過一次, 依家要停辦, 搵日坐下CX先得 ...
bigbus仲有圓窗,但下年起有錢也坐不到。N手撻退埋仲有觀光富豪包底。

K.C.R2007 發表於 2015-6-24 21:59 | 顯示全部樓層
“。。。由於她本身有其他業務,而且也認為公共汽車無利可圖,對中巴業務已不聞不問,也是中巴專營權結束的主因。雖她不能繼承父親的重情義特點,卻繼承了「節儉」美德,有運輸署官員回憶,她最喜愛以隔夜西餅接待來中巴開會的運輸署官員。。。” ——維基百科 - 顏潔齡

Gary_B 發表於 2015-6-24 22:22 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

隔夜西餅都好過隔年月餅
CRH5 發表於 2015-6-24 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 24/6/2015 21:42 發表
中記堆車只設座位,恐怕即使加開仍未能應付送別人流,可惜9041/2冇轉NF,過了非專的22/23亦冇髹銀色,可能要租架179來協助疏導。Ps:唔知last day會否有CX1/2出來踩場.. ...

日日lunch time,D人咪又系照企......
kmbodth 發表於 2015-6-24 23:31 | 顯示全部樓層
VC續了牌到明年5月,唔通會重演186退牌費事件?似乎亦如186一樣,車身色彩將成歷史。
hold起架車不做生意,名義上都仲是巴士公司嘅
原帖由 CRH5 於 2015-6-24 22:40 發表

02年鑑好似記載過DC曾在某暴雨天載了90人,last day/週6希望不會重演吧,以免架allison dart頂閘扭入丹拿道水滾/跪車。是日好似壞了架。

nwfb1601 發表於 2015-6-25 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 CRH5 於 2015-6-24 22:40 發表

一個個啦......有 D 師傅真係會渣正0黎做,趕 D 企係度0既人落車。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116