hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴停辦港運城免費專車服務
開啟左側

中巴停辦港運城免費專車服務

fleetline 發表於 2015-7-4 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2015-7-4 02:59 發表

其實我剛剛才有空上網, 看罷後本來不想回覆,
但越看越funny, 不禁按了“引用”鍵......

小弟從未居於港島, 無法日夜細嘗中巴的「好」,
但小時候不斷看到爆軑照行可也, 過海線見係中巴
有人會選擇唔上, 巴士脫班脫 ...

小弟曾居於港島, 可以日夜細嘗中巴的好,
特別於93年後, 我唔見得中巴服務有幾差,
中巴衰既, 講來講去都係車舊,
爆軑照行, 我未見過, 反而試過爆軑要過車,
脫班, 車鍾意開就開, 唔開都冇佢符等問題, 又唔多見,
以前坐開83, 84, 85等霉線, 班次竟然可以做到15分鐘, 甚至12分鐘一班, 仲好小冇左班車.
唔開車次數肯定比而家新巴小.
私自改路? 實際只係私牌載埋您, 而家巴士公司點會夠膽做.

當然啦, 中巴班車長喜歡眾賭, 遲左開車情況時有發生.
不過呢, 新巴而家一樣喜歡打大,

用今日的經驗去講, 我坐左3次新巴, 3條線夾埋用左超過1小時去等車,
第一程沙田市中心坐798去大老山, 等車用左唔夠10分鐘(正常),
但出奇地我落左車唔夠10分鐘第2架798已經出現, 不過之後超過20分鐘冇車.
第二程682, 等車用左接近30分鐘,
第三程694, 跟足佢個預計到站時間去等車, 最後都係要等足25分鐘.
坐3次新巴, 兩條打大一條脫班, 認真經典.

而今日同樣坐左3次九巴, 3條線等車時間夾埋都係10分鐘左右.

儲錢
fleetline 發表於 2015-7-4 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-4 09:54 發表
比九巴入到港島堆線,何達文年代暴動都似。。。九巴衰足咁多年,呢一兩年先叫開始追到新城,甚至有少少過到新城,不過九巴最差既時候,都一定好過中巴
當然當年如果九巴入主港島既好多野會好唔同,例如城記依家既母公司唔知會係 ...

九巴最差既時候, 可以日日唔同時間有車,
中巴好小會發生.
儲錢
ma2 發表於 2015-7-5 00:24 | 顯示全部樓層
而家老新8P自從改了灣仔北做總站後, 脫班情況日日出現.....同埋好
ahken 發表於 2015-7-5 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2015-7-4 22:10 發表

小弟曾居於港島, 可以日夜細嘗中巴的好,
特別於93年後, 我唔見得中巴服務有幾差,
中巴衰既, 講來講去都係車舊,
爆軑照行, 我未見過, 反而試過爆軑要過車,
脫班, 車鍾意開就開, 唔開都冇佢符等問題, 又唔多見,
以前 ...
中記師傅其實真係好勁,遲左開車就同你鏈到盡追番時間番黎
gordon 發表於 2015-7-5 01:15 | 顯示全部樓層
小弟都住左港島區24年,其實中巴服務唔算太差,只係車隊追唔上時代步伐,喺九巴同城巴的相比之下,自然比下去。
好老實,私牌載埋您呢啲做法,家陣冇一間巴士公司敢做,見過的例子有
721下午太古城直去中環不停站
780未全日前在非繁忙時間搞白牌來往兩地
15早上由柴灣載客上山頂,深夜由山頂去柴灣
102頭車之前特別班次筲箕灣往美孚再回程
當然我都唔覺得新巴差,至少比起九巴,班次冇咁惡等。
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
LNChickenRice 發表於 2015-7-5 03:17 | 顯示全部樓層
順便追加一個連小弟都O咀0既私牌踢車例子:
(鬼叫小弟都係座上客嘸??)
106由小西灣「一個大腳」踢到景隆街起載
全程行東廊...(可以叫超特快106xx啦...)
[唔通個中巴站長,仲勁過當年德國隊某門將卡恩?!]

PS 九巴惡等係拉疏班次先出事...(出城大線20分鐘一班?搞乜呀?!)
小新呢...總站Set入內街見怪唔怪
最怪0既係用內街總站去泊佢0個堆PX
(特快線要行入塞車地段...
想唔脫班脫到李___[某烈女,夠膽去文武廟前「露出Play」]咁樣都唔得囉..)
流水線又半桶水功夫...結果有BBI同無BBI一樣...
真係T689 0既服務水準:講0左又無回事囉...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
ahken 發表於 2015-7-14 08:23 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2015-7-5 03:17 發表
順便追加一個連小弟都O咀0既私牌踢車例子:
(鬼叫小弟都係座上客嘸??)
106由小西灣「一個大腳」踢到景隆街起載
全程行東廊...(可以叫超特快106xx啦...)
[唔通個中巴站長,仲勁過當年德國隊某門將卡恩?!]

PS 九巴惡等 ...
新城連流水線都做到頹哂
cruisesnet 發表於 2015-7-14 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2015-7-5 00:24 發表
而家老新8P自從改了灣仔北做總站後, 脫班情況日日出現.....同埋好

Please delete

cruisesnet 發表於 2015-7-14 09:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2015-7-5 00:24 發表

吾好再賴灣北la, 除左頭果一兩個星期,
而家出入灣北同軒尼斯道來回方向都係暢順過以前出入灣碼既情況多多聲,
理論上係應該班次更準時.

新記脫班既原因你懂的, 根本同路面情況無關係

利申:日日返工會展落車放工灣碼巴士站上車既親身體會
GA6072 發表於 2015-7-14 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2015-7-5 01:15 發表
小弟都住左港島區24年,其實中巴服務唔算太差,只係車隊追唔上時代步伐,喺九巴同城巴的相比之下,自然比下去。
好老實,私牌載埋您呢啲做法,家陣冇一間巴士公司敢做,見過的例子有
721下午太古城直去中環不停站
780未全日前在非 ...

私牌載人
九記閃廠之前98C有半私牌動作算係近似動作