hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴290A車程過長的問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 探討九巴290A車程過長的問題

GA6072 發表於 2015-7-5 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2015-7-5 18:14 發表

296A 唔做牛頭角站?

296A本身都無做牛頭角
係後來至有做

重有296C做埋牛頭角好困難?
不過,利申
支持296A同C維持原狀

tony223 發表於 2015-7-5 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-7-5 22:07 發表

以現代標準,290是慢,290A是特慢

290A慢係正常,因為佢唔係Expect你係搭佢去荃灣葵涌

不過話290慢就要睇下你係由將軍澳邊度出發
康翠寶林既話非繁如果唔塞車講緊係30-40分鐘出到葵芳,相信地鐵左轉右轉未必做到呢個時間
不過如果係將南出發的話我試過平日1130由彩明出葵芳都係50分鐘,同地鐵基本上係打和,不過由彩明去到上山要用成20分鐘個感覺又真係差左D
nickhei 發表於 2015-7-5 22:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2015-7-6 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-7-5 02:33 發表
係都要將D線拉去坑口
又唔肯放條98D/297係寶林>坑口>隧道走
唔係帝線思維係乜

你搞到山上亂哂
係秀明道踢93A推走1/4車3AV客,老人客落山
再將95M脱班化,重美其名密左

山上果條
四部車行到15MIN
六部車行到10MIN

山下果條
四部車行到20MIN
七部車行到12MIN

營運效率重唔高

其實你可唔可以用邏輯發文?
本人住坑口,如果我使用坑口大帝模式去審視巴士線
我點會唔支持98D掉轉行,先寶林後坑口?
個人反對有關建議,來來去去都係得一個原因:
寶林係客倉,有需要保留尾站位置
咁都叫做帝線思維?

曉光街,上面都講過,曉光街-將軍澳客可以搵將尖雙向分段做
至於曉光街-觀碼,我承認係一個漏洞
但去得觀碼既,一係就轉船,一係就去工廠區,都唔會有幾多老人客
用步行+轉乘補咗佢,個人覺得唔過分

98A效率低,但每日仍然過萬個客搭佢,足證佢走線上係有吸引力
你估真係可以簡簡單單將班客推晒落95M/93A就算
定係你覺得條新93K班次會穩定過98A,而仍然有空間可以吸納過萬個98A客?
果條白粉線
用16部車再係咁加通宵攝車至做到7-8min
實情用返16部車係0-20min一班   
大把人邊話98A又塞又疏,又要死等,好似食左白粉咁

你知唔知將98A縮短再加密
只係將拖卡嚴重化,毎分鐘到站既客流係無變
而家98A放一部特車放觀塘道等開
都已經塞到七彩,放7分鐘一班特車,比個叻你
未計私牌出觀塘都塞,連特車都分分鐘遲到得的話
你自己都曉UP, 至多一拖一....
一個鐘四部多餘既拖卡嘔出黎,已經開得返條95M

七分鐘一班特車
只要個司機控制到牛頭角到站時間喺某七分鐘內(e.g. 1700-1707)
牛頭角站就只需擺一架車
如果怕塞車影響特車穩定性,做唔到某七分鐘之內到站,或者怕擺兩架車會造成擠塞
可以喺APM劃多一個位擺車
到時司機只需要喺某14分鐘內私到觀塘等開車,就可以準時開到車
觀塘雖塞,但要塞到14分鐘誤差都搞唔掂,真係好少

紅字:
頂多一拖一,就等於四部正常班次全部撞正特車開出,拖晒卡?
98A爆瀉係因為寶達轉鐵客,腰斬98A
比5部比13M寶達特車,已經做到6分一班
其實3部全吉既車都得

98A爆瀉係因為寶達轉鐵客?你係唔係要我笑?
咁你點解釋部分98A班次未去到寶達都已經滿?

講起轉鐵客,康翠都有班客搭98A落觀塘站轉鐵
你個93K合併方案唔知可以點解決?

你推雙向分段落290
重厚顏無恥到話將南快左出去
實情拖慢290之餘,慢到同290A打和

98P無乜山上客,唔係因為山上出尖咀人少
而係98P班次太少
加上拜你條白粉線轉215X所賜

無話坑口至山上無客
一支解左98A
大把野可以取代
拉長93系已經搞掂
而且轉乘線可以由尖咀版93K/95/290系新將沙五條線分別分流係觀塘彩虹大老山荃灣做
再重點加車比寶達做爆瀉問題,
分流左客量, 早繁山上經將軍澳道落觀塘既線根本唔洗開8分一班,12分一班就可以,
而且新93K唔一定去旺火,唔去旺火新93K,估計可以再密D
並滿足埋運吉唔想比太多車係觀塘道出現

98A 16部
1部比93A
3部比93K
3部比13M
重有9部開將沙

死要條白粉線,無將沙,無將尖之餘
重要無左牛頭角或觀碼是但一條

重有一條11km短過新98A既線
你話九記重會收4.9,話唔過核準收費就可以呢D偉論
你睇下當年5號仔會唔會睬你

藍字:
290絕對可以唔設雙向分段收費
上面只係話可以透過順利加站,彩雲減站去處理290A既短途客

不過既然大部分版友都認為290唔應該加停觀塘山
可能搵91M/GMB12等路線處理班客會好少少
細節可以再調整

至於將尖問題
其實無論係你個93K食98A方案,定係我個曉光街方案
時間上尖東都仍然會輸俾98A<-->215X
而單靠康翠<-->彌敦道客,的確係無可能夠客全日
班次當然係一個因素,但98P個客量某程度上係反映到實況
所以group埋觀塘一齊玩係大方向

山上<>坑口客方面
我同意拉長93系去做
但絕對唔需要93K/A一齊拉入坑口,一條93A已經夠
問題係93A要拉入坑口,無論點計,閣下個建議入面只加一車係連個班次都維持唔到
到最後你個建議就會變成98A取消,93A反而減班,真係越望越好笑

橙字:
將尖,點都唔係走去搵98A線開刀,而係直接取消93K然後一換一
好搞唔搞,搵條最多客既嚟搞,服咗你
至於山上將沙,唔好幻想啦
運輸署已經講明用798特班+秀安沙去做
要搵沙田線去分流98A?難矣
除非九巴有朝一日收購咗新巴同佢搞重組
否則一條有轉乘優惠、康翠開山上走既沙田線係唔會存在
castanopsis 發表於 2015-7-6 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-7-5 22:28 發表

296A本身都無做牛頭角
係後來至有做

重有296C做埋牛頭角好困難?
不過,利申
支持296A同C維持原狀

你...
支持296A/C維持原狀
但建議93K食98A

究竟閣下同98A有何等血海深仇?
條線真係非死不可?
GA6072 發表於 2015-7-6 07:22 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-6 00:44 發表

你...
支持296A/C維持原狀
但建議93K食98A

究竟閣下同98A有何等血海深仇?
條線真係非死不可?

想你明白95M+93A合併
同93K食98A
同296A食296C
道理係一樣

尤其是安達D客落98A
估計係3成至一半

唔郁,就全部唔郁
老早已表明立場

一郁,麻煩98A死先
唔戒癮,咁山上只係放98A轉車就得
洗乜又290又將荃將沙
行兩步上去搭98A

將荃線拖咁多年至開
將沙線唔係因為有798
咁多年九記一句98A轉乘就唔比

至於想將南290系提速
坑寶邨巴一定要JOIN埋一齊諗

因為290系本身設計係無乜諗過大做山下

GA6072 發表於 2015-7-6 09:39 | 顯示全部樓層

回復 534# 的帖子

寶林係客倉
做乜唔放頭站比寶林

白粉每年都多人食
白粉都有吸引力架

用司機控到到觀塘時間
98A就唔會咁常拖到3卡

你都識講只係部分98A未到寶達就滿,十居其九一係前車快左,後車慢左
一係康盛落半車返學客

如果堅係滿
係咪更應該嘔車專做寶達客
玩早繁分拆

同意290飛彩雲
更認為真正比將南特快
只有兩條路
一係放條NR比將南
一係290飛坑寶
而唔係塞條同290一樣既290A

將尖果part
我條將尖走線同98A轉215X一模一樣
何來慢過轉車
只係你條曉光板慢過轉車

本身根本連93A都唔洗郁
講過多次290A本身設計
係做將軍澳流水,秀順特快
意圖一單做兩轉客
已經刻意放290比將軍澳人用
290A你唔用,唔代表無人用
將南人想提速,係提290
寶坑人想提速,搵NR25/27全日

點解唔搵得98A開刀
你改到98A同93K 100%重疊
而且唔開將沙線重好
直接放93K度
落觀塘轉乘將尖
16+12=28部
加埋早繁98P兩部
一樣上到5分一班

本來個解決方法
只係簡單地290飛坑寶彩虹
290A雙向分段
NR25/27全日就搞掂

carson911 發表於 2015-7-6 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-7-6 09:39 發表
本身根本連93A都唔洗郁
講過多次290A本身設計
係做將軍澳流水,秀順特快
其實閣下有冇坐過290A,假日下秀茂坪已經係差唔多滿
去到順利就可能頂閘,試問單靠秀順邊到有可能頂閘
另外,93K都差唔多取消時,係都係殺93K而唔係98A
你知唔知93K靠98A客吊命呢?
將軍澳係咪真係有好多人出尖沙咀?
將軍澳一條尚德一條坑口寶琳一條咪夠囉
有客九巴就自然會提議開線
另外一個問題,客倉係唔會影響走線,唔通268C客倉係大馬路
唔通逆走元朗東開咩,走線最重要係順路嘛
GA6072 發表於 2015-7-6 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 carson911 於 2015-7-6 21:16 發表
[size=15.9999914169312px]其實閣下有冇坐過290A,假日下秀茂坪已經係差唔多滿
[size=15.9999914169312px]去到順利就可能頂閘,試問單靠秀順邊到有可能頂閘
[size=15.9999914169312px]另外,93K都差唔多取消時,係都係殺93K而唔係98A
[size=15.9999914169312px]你知唔知93K靠98A客吊命呢?
[size=15.9999914169312px]將軍澳係咪真係有好多人出尖沙咀?
[size=15.9999914169312px]將軍澳一條尚德一條坑口寶琳一條咪夠囉
[size=15.9999914169312px]有客九巴就自然會提議開線
[size=15.9999914169312px]另外一個問題,客倉係唔會影響走線,唔通268C客倉係大馬路
[size=15.9999914169312px]唔通逆走元朗東開咩,走線最重要係順路嘛

無錯AR
290A去到順利/彩虹頂閘
係完全做到原本想要既效果
反而290A將軍澳<>彩虹流水客唔多
姐係係彩虹順利無乜客落車
引致到彩虹順利有機上唔車

你要知道290A本來係流水線設計
真正要睇既係290,NR25/27

[size=15.9999914169312px]93K服務範圍大咁多,殺98A
[size=15.9999914169312px]坑口<>觀塘<>尖咀版93K[size=15.9999914169312px]一樣完全COVER返哂98A做既地方

至於98A,上面講過,呢條線係全將北路線發展既絆腳石
當日798,290開之前
大把人問
將軍澳係咪真係有好多人出沙田?
將軍澳係咪真係有好多人出荃灣?
全部都係跟98A客量估出黎
點會知有咁多地鐵客肯搭巴士

實際上,當年為左保住98A轉乘人數
將荃將沙死都唔肯開
係將南用796B798先例一開
運吉又想殺692,區議會強制要一換一將荃至成事

至於[size=15.9999914169312px]順路
[size=15.9999914169312px]你認為
[size=15.9999914169312px]坑口>>寶林>[size=15.9999914169312px]將隧[size=15.9999914169312px]公路
[size=15.9999914169312px]會順路過
[size=15.9999914169312px]寶林>[size=15.9999914169312px]坑口>[size=15.9999914169312px]將隧[size=15.9999914169312px]公路