hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討九巴290A車程過長的問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 探討九巴290A車程過長的問題

GW5878 發表於 2015-6-28 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-6-28 01:45 發表
692 個幾架車夠開290 + 290A??  

批車真係從天而降俾兩區喎

得啦,既然692係唔關事,唔需要佢去一換一,幾時開返條線 , 等坑口尚德居民免受轉車及日曬雨淋之苦??

觀塘霸道人就話唔想行要架車入內街,
咁唔通佢地又會覺得坑口尚德人又好想行去地鐵站咁遠??

原帖由 dennis28a 於 2015-6-28 01:48 發表

唔好緊張果位係你,我根本唔係回應你既 290X 意見,
我只係想表達,西行真係塞得好嚴重下。

至於東行有幾塞,其他板友提左,我唔重覆。

東行塞搶線位都未夠290順秀飛站但又要停燈+爬山咁浪費時間,起碼主流旅遊巴/貨van/的士唔會選用後者入將軍澳山下地區 (如發生交通意外則除外)
transbus 發表於 2015-6-28 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-6-28 01:40 發表

優乜野越
如果你有份取消13D或者42我咪gur囉

就算今日290既車係從天而降
人地找左692條數,你班霸道人有鬼找過數?連93k都冇囉好冇

冇比錢想食飯?唔係叫霸王餐咁叫乜? ...

九巴自願唔減九龍線,我吹得佢脹?

唔通你老細加你人工,
你自願減加班補水,
去錫佢荷包?

九巴有合理數據咪嚟傾減囉。
申報: 我只係普通市民

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
dennis28a 發表於 2015-6-28 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-6-28 01:40 發表

優乜野越

人地找左692條數,你班霸道人有鬼找過數?連93k都冇囉好冇

你又黎啦,290 掛牌車入面,青衣廠佔一半,將軍澳廠佔一半,
人地葵青居民都未出聲,你學咩人出聲?

更何況,將軍澳廠好似包括 13D,但由 3 月 28 起,比番九龍灣廠管理。
咁原本屬於 13D 既車輛數目去左邊?觀塘區真係無出豉油?好似係出左大半碟飯。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2015-6-28 02:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2015-6-28 01:54 發表

東行塞搶線位都未夠290順秀飛站但又要停燈+爬山咁浪費時間,起碼主流旅遊巴/貨van/的士唔會選用後者入將軍澳山下地區 (如發生交通意外則除外)

我都未出聲討論你條 290X,我只係反映西行交通情況差姐。

好啦,咁到東行,你想條 290X 用加士居道定佐敦道?
你覆下前面位師兄先啦,油麻地停車場真係唔塞車?
transbus 發表於 2015-6-28 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2015-6-28 01:54 發表

得啦,既然692係唔關事,唔需要佢去一換一,幾時開返條線 , 等坑口尚德居民免受轉車及日曬雨淋之苦??

觀塘霸道人就話唔想行要架車入內街,
咁唔通佢地又會覺得坑口尚德人又好想行去地鐵站咁遠??

東行塞搶線位都未夠290 ...

順秀人要求斬692架咩?
係咪又要我搬地鐵將軍澳線截斷觀塘線過海講?

觀塘人從冇出聲鬧將軍澳,
只鬧地鐵,
仲默默投奔601 619,
和理非咗幾多年?

順秀內街之間全部有山勢,
將軍澳冇,邊個易行啲?

不過就算順秀願意取消601 619,
換返觀塘線直接過海,
三巴都未必同你開返692。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3bx 發表於 2015-6-28 02:49 | 顯示全部樓層

與其話行山浪費時間,不如地區團體同運輪署協商優化燈位時間更理想
如290/290A行走寶康路及寶豐路交通燈停留時間太長問題
繁忙時間加長290A秀茂坪道右轉入秀明道及秀茂坪道右轉入順安道時間

以及290飛畢架山花園、茅湖仔分站,加強290特快效果
dennis28a 發表於 2015-6-28 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2015-6-28 01:45 發表
692 個幾架車夠開290 + 290A??  

批車真係從天而降俾兩區喎

290/290A:
11部:將軍澳廠
10部:青衣廠

13D 由將軍澳廠轉番九龍灣廠管:9 部(由 290 系通車日起執行)

如果硬係要用資源論講,當年因為九龍灣廠太多車,所以強行開個將軍澳廠,順手管埋寶達既車,
家陣為左 290/290A 開線,專登將 9 部 13D 比晒比九龍灣廠,
咁計法,將軍澳區只係出左 2 部車比 290 系,邊個食平價餐?

我唔明點解下下要用資源論講,大家要明白,九龍灣廠無故要吐 9 部車比 13D,去令將軍澳廠有車做 290 系,
咁果 9 部車點黎?就係削減九龍城、黃大仙、觀塘山區(四順、藍田山)回吐出黎,
某部份人成日話人無資格上車,究竟將軍澳班區議員同硬頸居民知唔知道,
觀塘區係有找數,成個九龍區仲比得多車過人,將軍澳區比得 2 部掛牌

至於 692 果 4 部車,其中幾部一早拎左加其他將廠需要加密路線。
何必執著「資源論」,世上個廠放得咁多部車,點從天而降,一定有個源頭,
成日執著又驚死偷左自已部車益其他人,但其實係人地益左你地都唔識多謝人,仲大聲鬧人。

我成日都話,九龍城、藍田、秀茂坪、四順線減完既車,只會比番個大廠自已處理。
除左秀茂坪、四順,請問九龍城既人上到 290 嗎?藍田人上到 290 嗎?佢地係有份促成今時們日 9 部車比 290 系。
「資源論」嗎?有無補償番比佢地?係唔係 11D 減左班就要比番樂富同觀塘市中心?點解 290 唔經橫頭磡、觀塘市中心?
有客以上路線就唔需要減班啦,資源論根本唔成立

另外,派車只係日常車務調動,有需要就會派,你理得佢部車點黎,有車上就算吧啦。
成日叫九巴開 290X 出黎,取消 290A,請問四順同秀茂坪既人搭咩?
290A 賺又好賺過 290,整體客量又同 290 差唔多(證明 290A 流水客賺幾多下),車又係佢地人地區比左減班車吐番出黎,
咁鐘意「資源論」,夠膽就麻煩將軍澳自己比番 9 部車比觀塘山、九龍城,將 290A 縮番去寶達就算,條數根本唔應該咁計。

身為兩區居民兼常客,個人表示,290 部車點黎根本唔重要,
但下下以「資源論」作大條道理既朋友,麻煩佢地死心吧,觀塘區無得罪你,西貢區無必要咁惡,
究竟有無考慮過,果 9 部車係所有區辛辛苦苦嘔出黎,多謝都無句,
仲想開條將軍澳不停站專線?只能形容:自私

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HF3204@243M + 1 + 10 資源論定魚蛋論?

查看全部評分

dennis28a 發表於 2015-6-28 03:19 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2015-6-28 02:42 發表

順秀人要求斬692架咩?
係咪又要我搬地鐵將軍澳線截斷觀塘線過海講?

觀塘人從冇出聲鬧將軍澳,
只鬧地鐵,
仲默默投奔601 619,
和理非咗幾多年?

順秀內街之間全部有山勢,
將軍澳冇,邊個易行啲?

不過就算順秀願意取消6 ...

你睇完我篇文,就會發現將軍澳根本無權「聲大夾惡」,
更荒謬既係,順秀內街就算係山路,行車時間都唔係耐,反而單係將軍澳南內街仲耐。
leeallen 發表於 2015-6-28 03:37 | 顯示全部樓層

優乜野越

各位, 呢尐咪活生生魚蛋, 同魚蛋討論, 只有一個結論, 大家一齊死, 咁仲有咩好討論?

https://www.youtube.com/watch?v=uZHWA4v-Re0

黃子華, 果時仲係少數, 經咁多年教練培育, 仲駛尋找, 成地都係啦

ATENU1198 (UR1585) @ 619
Gary_B 發表於 2015-6-28 03:48 | 顯示全部樓層

你搵 MTRC 講數囉
692 係死係將軍澳綫手上

你叫 將軍澳綫 減幾抽車俾番條廢線692你去搭下囉

轉車及日曬雨淋 幾時排到呢兩區呀