hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為左選區議會,「神奇」建議層出不窮
開啟左側

[經歷分享/報告] 為左選區議會,「神奇」建議層出不窮

ma212223 發表於 2015-7-4 14:22 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

早繁出觀塘方向
根本就咁開每四班74X抽一班做74P回程版俾白石角都無問題

你話好影響回車速度又唔係
真係想補翻果5分鐘都唔知有冇嘅話
最多咪搵啲74X改開源道尾站
唔入碼頭直上觀繞慳翻幾分鐘
一出RDP   要去鵝頸橋?
nickk 發表於 2015-7-4 14:38 | 顯示全部樓層
建議開:
43P加早上一班白石角去荃灣,下午一班荃灣去白石角;
287D,白石角-紅磡鐵路站,經濱景花園第一城,朝7晚7,90分鐘一班;
681D,白石角-中環香港鐵路站,經源禾路沙田圍路大老山隧道,早晚來回各一班;
夠唔夠塞住佢地把口?
OMG
mak5052 發表於 2015-7-4 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-7-4 14:38 發表
建議開:
287D,白石角-紅磡鐵路站,經濱景花園第一城,朝7晚7,90分鐘一班;
681D,白石角-中環香港鐵路站,經源禾路沙田圍路大老山隧道,早晚來回各一班;
夠唔夠塞住佢地把口? ...
我的建議:
272A延長為沙田新城市—大埔中心,提供白石角接駁服務(有BBl)
307C全日(朝七晩十),早繁後往港島加經富亨、白石角;往大埔經白石角、廣福、富亨、大埔中心,繁時20分一班,非繁每小時一班(城九交互發車)
271_N271 發表於 2015-7-4 16:13 | 顯示全部樓層

1. 作為富亨居民,我覺得係好正常
當然偉大既王議員突然間咁熱心,大家都知咩事
(今年佢啲衰野越揭越大鑊,選情告急)
聽聞之前都已經講過話73X同75X全日繞經富亨
(個人絕對反對,連271都唔夠位泊,憑咩搶晒啲線入黎)

2. 而家唔係已經有喇咩?

3. 現階段睇唔到有需要調配更多巴士線入白石角

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
2304 + 1 + 1 (今年佢啲衰野越揭越大鑊,選情告急) ...

查看全部評分

271_N271 發表於 2015-7-4 16:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-7-4 14:22 發表
早繁出觀塘方向
根本就咁開每四班74X抽一班做74P回程版俾白石角都無問題

你話好影響回車速度又唔係
真係想補翻果5分鐘都唔知有冇嘅話
最多咪搵啲74X改開源道尾站
唔入碼頭直上觀繞慳翻幾分鐘 ...
都唔係回車既問題
而係大埔乘客出九龍一定慢左
(慢唔多,始終都係慢)

要同時服務白石角居民,又唔會拖長大埔出觀塘既時間
暫時諗到一個特快方案 (暫且叫X274)
由大埔中心開出,停安祥路後,經大埔太和路直接出吐露港,入天賦海灣
kmb71k 發表於 2015-7-4 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2015-7-4 15:03 發表
我的建議:
272A延長為沙田新城市—大埔中心,提供白石角接駁服務(有BBl)
307C全日(朝七晩十),早繁後往港島加經富亨、白石角;往大埔經白石角、廣福、富亨、大埔中心,繁時20分一班,非繁每小時一班(城九交互發車)

白石角已經有27A去沙田

307C而家係兩車相隔15分鐘
繁時20分鐘仲疏o左?

307C而家已經係大埔兜成25分鐘先至出公路
再兜埋富亨就要半小時
白石角出入都用多五至十分鐘
前後差唔多35-40分鐘仲係大埔區

而家307C全程已經要成一個半鐘
兜埋富亨白石角你想做2個鐘一單?

成日唔熟人地地頭係度亂咁FF

原帖由 271_N271 於 2015-7-4 16:18 發表
要同時服務白石角居民,又唔會拖長大埔出觀塘既時間
暫時諗到一個特快方案 (暫且叫X274)
由大埔中心開出,停安祥路後,經大埔太和路直接出吐露港,入天賦海灣

兜埋白石角仲值唔值得叫X274?

以上回應,是否可行?是否合適?
271_N271 發表於 2015-7-4 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-7-4 16:30 發表

白石角已經有27A去沙田

307C而家係兩車相隔15分鐘
繁時20分鐘仲疏o左?

307C而家已經係大埔兜成25分鐘先至出公路
再兜埋富亨就要半小時
白石角出入都用多五至十分鐘
前後差唔多35-40分鐘仲係大埔區

而家307C全 ...
注意 X274係唔停廣福道至廣福邨
朝早呢段路都可能慳到大約5-10分鐘

簡單講 X唔X頭都係其次
最主要係想同時做到3點
1. 為白石角居民提供早上通勤服務
2. 避免拉長大埔乘客前往觀塘時間
3. 避免拉長整體行車時間

暫時我只諗到呢個方法可以一次過解決所有問題
 樓主| 2304 發表於 2015-7-4 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 271_N271 於 2015-7-4 16:13 發表
1. 作為富亨居民,我覺得係好正常
當然偉大既王議員突然間咁熱心,大家都知咩事
(今年佢啲衰野越揭越大鑊,選情告急)
聽聞之前都已經講過話73X同75X全日繞經富亨
(個人絕對反對,連271都唔夠位泊,憑咩搶晒啲線入黎)

佢D黑材料陸續有來聽講
就算真係比佢爭取到條K巴都救唔到佢
hkbw 發表於 2015-7-4 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-7-4 14:38 發表
建議開:
夠唔夠塞住佢地把口? ...

首先~ 43P 下繁都要特登走過石門先去荃灣, 證明呢條線就算有科學園都唔夠客~~
白石角做上繁? 俾部8人車你都夠做~

另外兩條就算當交功課, 用埋8人車都嫌多~~

講真, 而家都已經有8人車車出九龍站, 中環, 沙田, 大學...夠做啦~
殺雞焉用牛刀?!
nickk 發表於 2015-7-4 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-7-4 18:48 發表

首先~ 43P 下繁都要特登走過石門先去荃灣, 證明呢條線就算有科學園都唔夠客~~
白石角做上繁? 俾部8人車你都夠做~

另外兩條就算當交功課, 用埋8人車都嫌多~~

講真, 而家都已經有8人車車出九龍站, 中環, 沙田,  ...
睇我走線就知醉翁之意不在酒啦,如果條681D可以回程禾輋或之前落車收182價仲好…
OMG