hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署提出101X全日建議
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署提出101X全日建議

S3BL100 發表於 2015-7-3 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE31 於 2015-7-3 21:46 發表
之前有人又話要拉113上慈雲山,睇黎都失敗?

113 九龍段咁兜,又受到公主道塞車影響,拉上慈雲山都吸唔到咩客,算吧啦

要拉上慈雲山的話,113 應該要同時變 913,港島段逆走,先有存在價值。

原帖由 ky927 於 2015-7-3 22:58 發表

首先,運吉要sell 101x,要知道佢個賣點係乜先?西區《》九龍灣/觀塘特快。但係全條線,無論4號幹線、灣仔北、東九龍走廊、加士居道、告士打道,全部都係塞車黑點,X係邊?
真係想做西區東九特快,放生一條641全日兼入埋堅城,都好過而家嘅101x。起碼641塞車嘅黑點又少啲,又可以做大啟德個區。而且東隧唯一西區線,都吸到一班新界東轉車客。

但 641 塞車黑點數目同塞車程度分分鐘更大。
做西區特快,行邊條路入紅隧都唔會好快,但無理由上環停到落灣仔。
而且啟德其實任何時段行紅隧都會快好多。

大家係時候要摒棄行東隧避塞車的觀念,尤其是九龍方向。
fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2015-7-3 23:29 | 顯示全部樓層
本來呢,如果九龍走線系跟101的話,其實使用率應該好好多ge,不過佢又好似擔心將來沙中線打...

因為只要架車上到林士街天橋就已經可以快過101好多,20分班都夠架啦...

101x全日後個客量會否上升要視乎能唔能夠食盡所有東鐵轉乘客,即系將101/104/113/904/905的東鐵轉乘客吸晒...

我覺得就唔得啦,呢度已經少咁堆客,九龍灣觀塘就唔鬼理佢啦,九龍灣非繁紅日可能有行街客,繁時當然都有客啦,觀塘就唔鬼理佢啦,要黎擺多,觀市一系紅van,一系地鐵,一系904/5轉16...
ricky619 發表於 2015-7-3 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 skyer377 於 2015-7-3 18:40 發表
港澳碼頭邊有咁多位,再係咁搞成個場遲早變晒過海線

一係拉115落西環, 仲可以乘機加價...

一係縮短182去林士街, 可以同88R爭下客...
dennis28a 發表於 2015-7-3 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2015-7-3 23:18 發表

講得呢句說話證明你未係朝早坐過 101X 去堅城

應該咁講,正常人連西觀紅小都唔用轉投港鐵(西觀紅小塞完加士居道,又塞土瓜灣,再塞觀塘道口),更何況係 101X?
大清早觀塘去西環?去飲茶定買海味?

你就會發現,與其搞 101X,不如正正經經開 901X(早繁去觀塘、下繁返堅城),
同搞搞 641 下繁去觀塘,避開最塞車既東廊同菲林明道,跟 307+619X 行告士打道同英皇道。
惡意回復是不道德的行為。
ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-3 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-3 20:08 發表

原本你縮左線渣都無,將來有101X 你執到啦,仲唔跪低叩頭謝恩?

好似你咁運輸署出咩屎你都照執,一早縮/cut咗線,仲點會有101X全日呢?
S3BL100 發表於 2015-7-3 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-7-3 20:58 發表

但係灣仔宜家都無一個出口係可以快啲。鴻興道個出口都塞,真係行會議道,港灣道定行返灣仔道都係塞路一條

其實,唔好貪心上夏愨道天橋,改跟 373A 入灣北行法,經添美道、龍匯道、港灣道,會唔會快少少?
記得 dennis28a 兄好似講過,見過有 101X 下繁偷偷地咁行。

仲可以同 104 同站,停多個站做埋灣北,順手又食埋半條 641。
fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-3 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 hk20020062 於 2015-7-3 21:04 發表
呢個係正常嘅 bargain power
唔通一開波就攞條底線出嚟呀?

Bargaining唔係問題,做生意亦唔係唔畀你賺、唔畀你討價還價
同去羅湖商業城買野起碼還價一半以上
其實得中國人同香港人開天殺價得咁誇張嘅程度等人還價
開價100比你還價到50成交,開價1000比你還價到200成交
梗係有咁高開咁高,咪又係想賺到盡嘅心態
雙方互不信任就係咁黎,咪盞下次仲衰多啲仲難傾得埋

樂仔〞 發表於 2015-7-3 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-7-3 19:31 發表

讚成善用林士街.

另外如果113同109合併到,其實又慳一條坑,可惜...

點解要重蹈 373 覆轍?
林士街入電車路要去到交廣調頭,373 經常比呢段路搞到班次唔穩定,結果今年終於建議擺中環碼頭避塞車
如果 104 113 放林士街,你唔洗等車都得架啦 ...
kay 發表於 2015-7-3 23:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-7-3 23:37 發表

其實,唔好貪心上夏愨道天橋,改跟 373A 入灣北行法,經添美道、龍匯道、港灣道,會唔會快少少?
記得 dennis28a 兄好似講過,見過有 101X 下繁偷偷地咁行。

仲可以同 104 同站,停多個站做埋灣北,順手又食埋半條 641。 ...
其實,下繁都係咁塞

菲林明道d車唔守規矩霸左同港灣道交界個十字路口就搞掂

同埋灣仔碼頭總站搬左,灣仔北呢個名真係聽到都唔太開胃,剩係條2A都多左唔少只往銅鑼灣班次
世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2015-7-3 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-7-3 23:29 發表
本來呢,如果九龍走線系跟101的話,其實使用率應該好好多ge,不過佢又好似擔心將來沙中線打...

因為只要架車上到林士街天橋就已經可以快過101好多,20分班都夠架啦...

101x全日後個客量會否上升要視乎能唔能夠食盡所有東鐵轉乘客,即系將101/104/113/904/905的東鐵轉乘客吸晒...

我覺得就唔得啦,呢度已經少咁堆客,九龍灣觀塘就唔鬼理佢啦,九龍灣非繁紅日可能有行街客,繁時當然都有客啦,觀塘就唔鬼理佢啦,要黎擺多,觀市一系紅van,一系地鐵,一系904/5轉16...

巴士公司無咩興趣土瓜灣同九龍城,
就算係東鐵轉乘客,沙中線又係一 Q 清袋,當係優惠比西區吸多幾年。
為東鐵轉乘客好,無必要拉去觀塘,到紅隧就算數吧,咁就真係加快回車。

坦白講,與其驚沙中線,仲咩唔正正經經飛起紅隧?
佔中果陣行西隧不知幾好客,家陣又打回原形。紅隧唔慢,但去紅隧段路太慢。
惡意回復是不道德的行為。