hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴91M修定行車時間表至定點班次
開啟左側

[服務調整] 九巴91M修定行車時間表至定點班次

FS7418 發表於 2015-7-6 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-6 13:37 發表
問題係見到91M啲人就罷上91呢
ps 1380?
但有時91黎到都已經坐左好多人,都唔幫到幾多手
而且科大班少爺小姐有時見到要企都未必肯上...

ps 做咩讀summer咁chur啊兩位
 樓主| GK3258 發表於 2015-7-7 07:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FS7418 於 2015-7-6 23:35 發表

鬼咩,彩虹<>科大咁鬼多車,上唔到咪等下架囉,反正十分鐘內肯定有
科大>坑口就唔同喇,分分鐘等廿分鐘先有車,下繁咪爆到可以企三十幾個人囉(平時就算頂閘都較少可企到三十幾人)
hz6751 發表於 2015-7-7 11:46 | 顯示全部樓層
晚上坐91M回坑口,發覺科大學生乘車習慣都奇怪,早排連續一個多星期晚上九點幾坐91M到科大,巴士站和綠小11/11M坑口方向站頭出現人潮,
聽上91M的學生對話應是考完試/做完present後放學,但是綠小長長人龍只得三份一轉投巴士,有些學生甚至是在朋輩影響下半推半就才肯上巴士,
坐巴士10-15分鐘已到坑口站,等綠小隨時還在科大等車,這個時候綠小11M班次又較疏。綠小所需車程短,但候車時間很長,得不償失。
這個方向上車絕大部應是去坑口站轉地鐵,但當巴士去到培成路又不下車,對面馬路就是坑口站,繼續坐去寶林,令人費解。
KMB-ATE1 發表於 2015-7-7 15:07 | 顯示全部樓層

原帖由 hz6751 於 7/7/2015 11:46 發表
晚上坐91M回坑口,發覺科大學生乘車習慣都奇怪,早排連續一個多星期晚上九點幾坐91M到科大,巴士站和綠小11/11M坑口方向站頭出現人潮,
聽上91M的學生對話應是考完試/做完present後放學,但是綠小長長人龍只得三份一轉投巴士,有 ...

愚以為呢個心態問題唔係科大學生先有,就算係街外,
等小巴排左條隊咁耐,就算有巴士到往往都唔會考慮跳船

KXEnviro | @KX675
GZ9464 發表於 2015-7-7 15:14 | 顯示全部樓層
原帖由 hz6751 於 2015-7-7 11:46 發表
聽上91M的學生對話應是考完試/做完present後放學,但是綠小長長人龍只得三份一轉投巴士,有 ...
呢個問題我問過有類似習慣既fd
得出黎既結果係小巴行車時間短同埋密車, 加落車近地鐵站多啲
OTIS401 發表於 2015-7-7 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FS7418 於 2015-7-6 23:35 發表

讀summer有乜問題...
利申:summer有hall住同埋做緊project

南閘巴士站成日都係91同91M同時黎
就算前面部91載空氣,後面部91M已經冇位坐,成個站的人都只肯上91M
點解91唔索性加個分段收費同91M同價?

身邊有朋友住大埔仔,經常都埋怨科大學生搞到佢地上唔到車
KMB-ATE1 發表於 2015-7-7 17:32 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 7/7/2015 16:54 發表

讀summer有乜問題...
利申:summer有hall住同埋做緊project

南閘巴士站成日都係91同91M同時黎
就算前面部91載空氣,後面部91M已經冇位坐,成個站的人都只肯上91M
點解91唔索性加個分段收費同91M同價?

身邊有朋友 ...

入左學咁耐,一直都覺得南北閘既路綫方向應該調轉,等大埔仔既居民易 d 上車,
反正以大埔仔既人口,停左大埔仔先應該唔會令科大上車困難

不過南閘開左咁耐,D 人已經習慣晒,加上出面 The Clearwater Bay 樓盤動工,
都係唔好搞咁多

P.S. Summer sem chur 少少換 regular terms 冇咁 chur 才是王道,
而呢度有人冇 reg summer course,成個 summer 得四日 Industrial Training 都有 hall,
咪重 chur (利申本人冇 reg hall)

KXEnviro | @KX675
timmylee 發表於 2015-7-7 17:45 | 顯示全部樓層
似乎91P暫停,91M都會有加班車經新清落鑽石山
岩岩見到LJ5809開17:45
香港科技大學(北) 91P
s031096 發表於 2015-7-7 21:12 | 顯示全部樓層
以前係91M前91後(差1支燈)
而家係91前91M後(差1支燈)
如果架91M係KL5163,就會係91拖91M

ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-7 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KMB-ATE1 於 2015-7-7 15:07 發表

愚以為呢個心態問題唔係科大學生先有,就算係街外,
等小巴排左條隊咁耐,就算有巴士到往往都唔會考慮坐跳船

紅磡站6號小巴排到水蛇春咁長都唔會轉8A
真係貪小巴(車程)快5分鐘!?(但要等多半個鐘以上。。。)