hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城巴APP未推出市區抵達時間?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新城巴APP未推出市區抵達時間?

PE3529 發表於 2015-7-5 20:10 | 顯示全部樓層

2017 年新專營權規定要有
唔使急ga
1005 發表於 2015-7-5 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2015-7-5 01:55 發表
仲有,新城個APP有一個位好唔User Friendly,就係一輸入巴士路線後只係出站位,要按條紫色Bar一次,先會出地圖同時間表等Icon。我唔明點解唔可以好似九巴App咁一直出晒所有選項Icon。

師兄
其實呢個好可能係因為要遷就版面問題
而呢個問題要追溯返幾年前

以前手機解象度無而家咁高
通常係320*240
而家講緊0既係全高清

當咁多icon排埋一齊0既時候
車站顯示就會相對減少
城新要將條bar收起相信離唔開呢個原因
快樂有時,唯有Timely
tridents 發表於 2015-7-5 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2015-7-5 01:55 發表
新城根本無心搞,幾年前已經有A線到站時間預報,又有電子簽到紙,又話站長用電子地圖可以追蹤到巴士位置,又話咩佢個爛鬼APP拎晒咩科技大獎。既然科技咁先進,點會做唔到市區線到站時間預報?根本就係無心做。

呢間公司, 日日無心做, 日日粗口鬧爆佢.

早前晚繁東區等 99 入鴨島話 12 分班, 頂, 等左 40 分先有車, 之後再覆返原來隔前車足 50 分, 香隧塞車?  77 黎左 4 架喎, 又話咩電子地圖, 明知 99 長期無車返都吾拉架過 99, 比你個 system 攞埋荷蘭水蓋又如何, 隔足 50 分車都吾拉架, 又係班客錯?

又係早前, 假期日間 90B 定點 12 分班, 點知收車收到定點 20, 甚麼電子簽到電子地圖威震宇宙關我何事, 我要服務呀吾係要你套自吹無能既 system.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nwfb94A + 1 九巴是天下無敵的

查看全部評分

JU2541 發表於 2015-7-6 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 tridents 於 2015-7-5 23:37 發表

早前晚繁東區等 99 入鴨島話 12 分班, 頂, 等左 40 分先有車, 之後再覆返原來隔前車足 50 分, 香隧塞車?  77 黎左 4 架喎, 又話咩電子地圖, 明知 99 長期無車返都吾拉架過 99, 比你個 system 攞埋荷蘭水蓋又如何, 隔足 50 分車都吾拉架, 又係班客錯?

又係早前, 假期日間 90B 定點 12 分班, 點知收車收到定點 20, 甚麼電子簽到電子地圖威震宇宙關我何事, 我要服務呀吾係要你套自吹無能既 system.

又話搞手機 app 睇班次... 33A 點都係又冇份

早前晚繁新填地街等 33A 入荃灣話 20 分班, 頂, 等左 50 分鐘先有車, 之後再覆返原來又唔見左部又話沿途塞車?  37 黎左 3 架喎, 又話咩睇到部車去左邊, 明知 33A 長期無車返都吾拉架過 33A, 比你個 system 攞埋荷蘭水蓋又如何, 隔足 50 分車都吾拉架, 又係班客錯?

又係早前, 假期日間 40X  12/13 分班, 點知收車收到 45, 甚麼威震宇宙關我何事, 我要服務呀吾係要你套自吹無能既 門面野

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
kmb_dx2437 + 1 + 10 你大獲喇...九巴都夠膽鬧
castanopsis + 1 新巴九巴,半斤八兩

查看全部評分

人一九,腦便殘
toyl 發表於 2015-7-6 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2015-7-6 00:48 發表

又話搞手機 app 睇班次... 33A 點都係又冇份

早前晚繁新填地街等 33A 入荃灣話 20 分班, 頂, 等左 50 分鐘先有車, 之後再覆返原來又唔見左部又話沿途塞車?  37 黎左 3 架 ...

呢條線講到口水都乾,其實咪就係十幾年前27囉!
騎師唔願郁,比著你係老細,為佢左撲右撲只會助紂班搞亂檔的人繼續咁做!

要證明你真係等足50分鐘,不如日日埋到巴士站等就開始拍片然後send去日出報,否則好難證明你真係咁容易遇到甩班架

早前,係咪早幾日荃灣大塞車呢次呢?
JU2541 發表於 2015-7-6 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2015-7-6 01:16 發表

要證明你真係等足50分鐘,不如日日埋到巴士站等就開始拍片然後send去日出報,否則好難證明你真係咁容易遇 ...

早前,係咪早幾日荃灣大塞車呢次呢?

梗係唔係啦.....
人一九,腦便殘
Ravenclaw 發表於 2015-7-6 02:22 | 顯示全部樓層

頭先多手去開個APP,一開即彈...

於是立即行DEBUG去體下個error log...

ArrayList out of bound, capacity 同 size 都系0

好典型的編程錯誤來的,麻煩改一下...

ArrayList的好處系auto resize,我就唔系太明點解要initialize個capacity啦...好緊張個APP效能?
PB602 發表於 2015-7-6 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2015-7-5 20:22 發表

師兄
其實呢個好可能係因為要遷就版面問題
而呢個問題要追溯返幾年前

以前手機解象度無而家咁高
通常係320*240
而家講緊0既係全高清

當咁多icon排埋一齊0既時候
車站顯示就會相對減少
城新要將條bar收起相信離唔 ...

APP本身係科技產品,一定要與時並進,既然拎得科技大獎,唔通預用家今時今日仲要拎部iPhone 3GS上佢個APP?

如果新巴城巴咁鍾意玩懷舊,不如搵番架珍寶打仗101,搵架坡柴行5B,可能巴士迷仲開心。
 樓主| JCSCANIA 發表於 2015-7-6 09:27 | 顯示全部樓層
真係慘!新城巴似中巴失去管理......失敗!!
VA54-HN8897 發表於 2015-7-6 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-7-5 17:23 發表
定係想做靚D service等下次續專營權個陣唔好比人翻舊帳

不過九巴一做,新創建唔到佢say no就真

聽返黎,信不信由你,
新城現時個system 真係support 唔到,個問題係o係預報系統推展到全部A 線之後冇耐出現,系統只係足夠支緩某一定數量o既車隊,需要更新先可以support 更多車
其實要support 更多車理論上對一個end-user 黎講並唔難解決,但始終都係一個tailor made o既 IT project,要擴展就要同返supporter 傾,再睇下點update D hardware 同 software,o係supporter 眼中就唔會係end-user 諗o既咁簡單
睇返當時事態發展,Telargo 當時剛剛比另一家公司收購,而設有傳送GPS功能o既車隊一直只有專二、556X-558X、同少量測試車

依家Telargo 個系統唔排除同當年KGIS 情況差不多,支緩不足,係錢問題定係個supporter 根本睇唔上眼就唔知啦