hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴APP搵bug找碴大訓練
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴APP搵bug找碴大訓練

toyl 發表於 2015-7-5 13:34 | 顯示全部樓層

原帖由 lokwah2a 於 2015-7-5 12:48 發表

沒用的, 我現在放棄了
沒個人都用新手機嗎, 九巴, 檢討吓啦
俾番個舊版俾我裝上去算數

上年公事上搵過mobilesoft,佢都有介紹過下呢個app。
我覺得最難搞地方係佢取向用一雞兩味方式泡制呢個app for iOS+Android 用節省編寫功夫,
而畫面設計呢,受住九巴某D階層人仕特別要求而搞到個app設計不倫不類。
不過某D point我覺得又錯唔晒,但係個back掣佢真係handle得好差,由1.0版本開始我不停中伏中到而家
EH2674 發表於 2015-7-5 20:28 | 顯示全部樓層
今日小弟差少少中伏,原來部車到站(紫字)時,係會無左個輪椅Logo,新版本都係

P.S.入左App更新完都係呢個版本,要上Play stor更新...

我的最愛有限數量,點樣取消之前揀選左既我的最愛?

強人所難,不可一不可再
1005 發表於 2015-7-5 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2015-7-5 11:50 發表
彈app的朋友請剷app再裝

應該唔關事
依我睇
要開GPS先可以解決

呢個POST越黎越似電腦版
上年公事上搵過mobilesoft,佢都有介紹過下呢個app。
我覺得最難搞地方係佢取向用一雞兩味方式泡制呢個app for iOS+Android 用節省編寫功夫,
而畫面設計呢,受住九巴某D階層人仕特別要求而搞到個app設計不倫不類。
不過某D point我覺得又錯唔晒,但係個back掣佢真係handle得好差,由1.0版本開始我不停中伏中到而家

你知道嗎?
Android同ios係兩樣野黎
要建設的話要用兩套理念去做

如果係一雞兩味
咁就夠慳水慳力
唔駛下下收到訊息:
「幾時先有ios版本...」

快樂有時,唯有Timely
dcyw 發表於 2015-7-5 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 lokwah2a 於 2015-7-5 12:48 發表
沒用的, 我現在放棄了
沒個人都用新手機嗎, 九巴, 檢討吓啦
俾番個舊版俾我裝上去算數

其實lokwah2a兄所用的是甚麼機款、作業系統版本而未能使用新版本九巴app呢?

小弟以下兩部Android手機都能夠暢順使用新版本九巴app:
- 手機1:Samsung Galaxy S2 + Android 4.1.2
- 手機2:Sony Xperia Z1 Compact + Android 5.0.2

我的兩部手機是新還是舊?想必不同人都會有不同答案。

而且在Android平台,相同作業系統版本但使用不同處理器對app的兼容性也有影響,
最極端情況是根本不能在Google Play下載有關app並安裝。
dcyw 發表於 2015-7-5 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2015-7-5 22:03 發表

應該唔關事
依我睇
要開GPS先可以解決

呢個POST越黎越似電腦版

你知道嗎?
Android同ios係兩樣野黎
要建設的話要用兩套理念去做

如果係一雞兩味
咁就夠慳水慳力
唔駛下下收到訊息:
「幾時先有ios版本...」 ...

應該與GPS有否開關的關係不大,因為更新版本後只有今天才有開啟GPS
功能來使用九巴app,昨天卻沒有。

如果對一些相對熟知程式開發的人,應該知道骨子裡開發iOS與Android平台的app是兩碼子的
事,而且開發一些稍具規模的app仍是這種模式,但靠著新一代的開發工具,開發者已經開始
可以在某程度上不用理會兩個平台之間的差異,尤其是在開發一些較簡單的app的時候便更易
出現倚靠開發工具去代為處理平台差異的問題。
EX-TL 發表於 2015-7-6 01:01 | 顯示全部樓層
深夜大部份巴士唔駛停站的情況下, 多數已過站的路線
未update得切做"到達‘’架車已經飛走左, 但有一些例外,
一部296C往尚德等緊燈位轉入觀塘警署已轉為“到達”,
相比由碼頭開出來, 日間頗準確的路線也因飛站而失守,
一些停成業街休憩公園班次出到觀塘站才轉為“到達”,
但觀塘法院所有路線都非常準確, 車子駛過燈位後都會
隨即轉為“到達”, 只係可以再做好啲, 由“1分鐘”即時轉為
“到達/離開”會更好, 而當尾班車離開後, 最好寫明‘’是日
服務完結‘’, 直至凌晨兩三點reset全部日間路線為“-”,
就更能方便乘客.
hon_son_wilson 發表於 2015-7-6 01:38 | 顯示全部樓層

小弟發現v2.8.2有以下問題:
1. 頭版鄰近路線ETA列表,仍保留上次使用時的鄰近路線,需要藉轉頁令列表更新,亦唔知佢有無更新。應該好似"鄰近車站"頁(第3個tab)咁,加個"更新"鍵方便手動更新列表。
2. 頭版部分路線顯示的並非最接近的車站,譬如站在東京街31B往奧運站,佢show最近係營盤街站,2B/2F往長沙灣show元州商場。
3. 頭版搜尋路線失敗,不懂自動篩出鄰近路線,個list要隔十幾秒再拉上拉落先篩選到。更新期間將個list拉上拉落,會令幾條路線重複出現n次。
4. ETA既然改成只show分鐘,就應該補上"最後更新時間(Last Update)"。又或者俾user揀用分鐘抑或時間。仲應該加個"更新"鍵方便手動更新。
5. 街景睇唔到街景。
6. "你要去哪裡?"佔據範圍太大(佢係按畫面比例加大縮細),應該變細d。至於搜尋結果...無謂提,依舊廢,而且無估算車程、無轉乘優惠,用返TD個乘車易app仲好。
7. (老問題) app更新無反應時不能取消更新,要kill app再開。
行山友 發表於 2015-7-6 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 5-7-2015 11:50 發表
彈app的朋友請剷app再裝

一樣彈冇用
AVD1 發表於 2015-7-6 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2015-7-5 22:51 發表

而且在Android平台,相同作業系統版本但使用不同處理器對app的兼容性也有影響,
最極端情況是根本不能在Google Play下載有關app並安裝。

呢個向來都係 Android 最麻煩個問題,
相對於 iOS 呢個比 Apple mon 實 o既系統黎講就好得多。

我兩部 iOS Devices -
iPad 3 - iOS 7.1 同
iPhone 6+ - iOS 8.3 而家咩事都冇,
好順好 smooth。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-6 16:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-7-6 16:00 發表

呢個向來都係 Android 最麻煩個問題,
相對於 iOS 呢個比 Apple mon 實 o既系統黎講就好得多。

我兩部 iOS Devices -
iPad 3 - iOS 7.1 同
iPhone 6+ - iOS 8.3 而家咩事都冇,
好順好 smooth。 ...

隔離post 行iOS嘅ipad mini咪一樣彈app
除咗game app要用GPU以及部份用x86而非ARM CPU嘅機兼容難搞啲之外, 咁簡單上server拎資料嘅app都咁多bug其實係developer廢, 多過iOS定Android platform嘅問題