hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區巴士小組會議(開辦270C, A43P及T270改經欖隧) ...
開啟左側

[問題] 北區巴士小組會議(開辦270C, A43P及T270改經欖隧)

PJFS 發表於 2015-7-6 21:24 | 顯示全部樓層

又話積極爭取開設機場 E 線巴士服務?
情願佢整條 E43 出黎 , 兜落馬洲入東涌,機場
價錢平一半 , 又岩哂東涌,機場返工既人
ky927 發表於 2015-7-6 21:40 | 顯示全部樓層
如果T270得33%,有無師兄有T277嘅數據?

我覺得T270做唔起,唔係好關條走線或者定價問題。反已係先天不足,乘客對比下還是選搭東鐵。唔知岩唔岩,所以睇下有無T277嘅數據大家討論下。

原帖由 LNChickenRice 於 2015-7-6 20:36 發表
T來又T去
不如用返70呢個開頭算啦...
(翻用取消路線個號碼「有乜咁奇」?
反而新線開新號碼:係,同之前0既「大長今」70唔同
不過搞到270「一家十三口」
反而乘客先頭痕...「太似樣啦」)

PS 同樣地,小新0既82系,又係激 ...

我都覺得唔好再開啲T/X字頭嘅線,英文字頭要黎做所謂過境線好啲。普通線用返ABCDKMPSX(E同F都唔好啦)咪算囉。同1個number雙數位同3數位其實已經有好多配搭。270B大可以踢佢落返279系,甚至272系,或者70/79系呢啲number無乜分支,大可以用,唔駛乜野都係270,但走線同執嘅地方都唔同。對乘客真係有啲難記。

s3bl469@73a 發表於 2015-7-6 21:53 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2015-7-6 21:57 | 顯示全部樓層

其實T270 近呢個幾月客量都有所上升
我開頭坐果陣上層得20-30人, 可以一人霸2個位
到呢排好多時都坐滿上層

而行車時間方面, 其實就比較飄忽, 主要係大老山隧道公路同沙田路路況比較難預計
我坐尾班7:45開果班車, 出到九龍站8:35-8:45不等

改行欖隧都係好事來, 幫手清下373A 同279X
同埋行車時間真係比較穩定
但改用短車同單層就有所保留, 因為條線本身sell 有位坐
不過就算行八幹都唔係太慢, 景盛上車40-50分就到九龍站, 算唔差啦

最後有人問T277 客量係點, 我目測尾班車多數企十幾廿幾人出九龍

原帖由 s3bl469@73a 於 2015-7-6 21:53 發表
其他方案我都贊成,唯獨T270改路方案我有保留,我覺得T270行番八號幹線都無問題,如果行三號幹線,原先係景盛苑客出九龍快就時間耐咗,變相兜路,即時解決了塞車問題,都省不到好多時間。

唯一問題,究竟373A加班幾時實行,點解未有消 ...

373A 應該要加班啦
其實我就返中環, 但都改坐左T270出去
因為373A 實在太擠逼

回程夜晚7點-8點開30分鐘實在太趕客
好多時過左利源東街已經企到出門口
而屯元天 960 961 968 969 果d 就仲有窗口位選擇, 北區居民待遇真係爭咁小小

LN9267 發表於 2015-7-6 22:08 | 顯示全部樓層
這次運輸署建議開A43P,回應了北區和元朗兩個區議會的要求。

因為北區區議會不少議員不斷強調是他們爭取開A43,令龍運賺大錢,加上A43需求龐大,應該加強服務。

至於元朗區議會,有新田一帶的區議員希望A43繞經落馬洲新田的公共交通交匯處,想方便內地旅客前往機場。

我相信如果A43正線繞經落馬洲新田的公共交通交匯處,增加車程,令北區居民不滿,隨時挑起北區和元朗兩個區議會的矛盾,所以運輸署心生一計決定拆線,滿足兩個區議會的要求。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
FBI2 發表於 2015-7-6 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 s3bl469@73a 於 2015-7-6 21:53 發表
其他方案我都贊成,唯獨T270改路方案我有保留,我覺得T270行番八號幹線都無問題,如果行三號幹線,原先係景盛苑客出九龍快就時間耐咗,變相兜路,即時解決了塞車問題,都省不到好多時間。

唯一問題,究竟373A加班幾時實行,點解未有消 ...

T270,一係改行欖隧,一係取消,咁你會點選擇?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
LNChickenRice 發表於 2015-7-6 22:24 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

再唔係0既...
學小新/城巴另一個驚人「杰」作:
一線多吃...
(城巴6號...只係張豬紙都
已經同玩碟仙張紙一樣...超惡睇囉...)<-加隻豉油碟晌張豬紙上面...開玩~

事實上,作多個號碼出0黎扮改善服務
但係半架巴士都無...游乾水嘸??
[一個「特別班次」字樣,一架打仗車...
很中巴0既做法,但係保證乘客很接受。]

PS 班民__聯__員仲嫌呃唔夠上水、粉嶺0既鄉民?!
又係呢一招「轉移視線」。悶死小弟同各位巴絲囉。
[之前E34A 0既前科,都仲未叫民__聯__員找數0忝...]

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
JF1261 發表於 2015-7-6 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-7-6 22:19 發表

T270,一係改行欖隧,一係取消,咁你會點選擇?

反建議
T270 改做 聯和墟-尖東
聯和墟總站->(A43走線)->華慧園->清河->祥龍圍->(保健路, 粉錦公路, 粉嶺公路)->大欖轉車站->T270 原線

270C 唔開
唯一問題係上水果13條客無替代

好處 加多左聯和墟同清河呢d 遠離鐵路的客源, 同埋配合RDP 入面279X 部份班次改以上水站開, 補償聯和墟同粉嶺南
根據277E 的經驗, 清河係一個唔可以忽視的客源

SSBT 發表於 2015-7-6 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2015-7-6 22:35 發表

反建議
T270 改做 聯和墟-尖東
聯和墟總站->(A43走線)->華慧園->清河->祥龍圍->(保健路, 粉錦公路, 粉嶺公路)->大欖轉車站->T270 原線

270C 唔開
唯一問題係上水果13條客無替代

好處 加多左聯和墟同清河呢d 遠離 ...
聯和墟服務提升係因為今年係區議會選舉年
俾禮義廉個社區主任領功嘛

反而天平翠麗一路都冇服務提升
條A43P祥華開兜返轉頭益下天平都好嘛
=0=
tonychung 發表於 2015-7-6 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2015-7-6 23:11 發表
聯和墟服務提升係因為今年係區議會選舉年
俾禮義廉個社區主任領功嘛

反而天平翠麗一路都冇服務提升
條A43P祥華開兜返轉頭益下天平都好嘛

270C開一班車,根本完全唔夠
其實正正忽略翠麗同天平,係,雖然有277E,但一直以黎翠麗都係死角位,多年黎出市區無太多巴士服務.
條270C大可以以翠麗做總站,經天平、馬適路入聯和墟.
我深信以上水北(天平、翠麗)同聯和墟幾個屋苑,再加埋逸峯,至少足夠佢開多兩三班車.

我睇到既,只係小恩小惠.
美其名係成功爭取聯和墟有巴士線出尖沙咀,但實際上只係求其質一條一班車單向線.
根本睇得出黎
北區人口增加係事實,呢幾年係373A全日;270A伸延去尖沙咀;277E上水直出東九龍;T270/T277等,確實方便唔少
但大多數只集中粉嶺南部.
成個區,交通服務係方便成個區居民,而唔係一忽方便;一忽唔方便

‧Tony仔