hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區巴士小組會議(開辦270C, A43P及T270改經欖隧) ...
開啟左側

[問題] 北區巴士小組會議(開辦270C, A43P及T270改經欖隧)

LNChickenRice 發表於 2015-7-7 20:09 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

係天北批區議員搞「大酬賓」
先搵E34A開玩笑...
明知唔夠巴士用仲要兜大圈
咁各位巴絲
小弟份工如果真係因為咁就拜拜0左
係唔係要「鮮血之結末」去搵民___聯班「蟲」0黎「找數」呢?
[恕不接受三跪九叩道歉...戲都唔俾你做....]

PS 無咁大架巴士,唔該唔好玩一線通天下
製造不必要0既計時咒怨彈
(土製菠蘿Out-date啦,「見鬼」反而更有效
連炸彈都唔駛放,無手尾...幾好~)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
JF1261 發表於 2015-7-7 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-7-7 13:54 發表
270P同T270有什麽分別?兩者客量又如何?

270P 上水開經清河, 華明圈, fing 足25-30分鐘先上公路
T270 上水開只停欣翠花園, 嘉盛苑, 粉嶺站, 景盛苑四站就上公路, 只需15分鐘就離開北區

270P 市區主要做奧運站一帶, T270 就九龍站+尖沙咀

客量270P 差過T270,
PF2802 發表於 2015-7-7 20:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2015-7-6 21:57 發表
其實T270 近呢個幾月客量都有所上升
我開頭坐果陣上層得20-30人, 可以一人霸2個位
到呢排好多時都坐滿上層

而行車時間方面, 其實就比較飄忽, 主要係大老山隧道公路同沙田路路況比較難預計
我坐尾班7:45開果班車, 出 ...
373A全日左幾耐用新界西堆過海線黎比 話自己待遇差?
TR5774
腦夫子 發表於 2015-7-7 21:59 | 顯示全部樓層

希爾頓對出T3路工程都差唔多完工,而家先改T270走線會唔會尷尬左D?
mak5052 發表於 2015-7-7 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2015-7-6 20:36 發表
T來又T去
不如用返70呢個開頭算啦...
(翻用取消路線個號碼「有乜咁奇」?
反而新線開新號碼:係,同之前0既「大長今」70唔同
不過搞到270「一家十三口」
反而乘客先頭痕...「太似樣啦」)
認同,既然373A都準備自立門戶做978,我想整個270A系列都可這樣(自立門戶做70系),不過我是想270A更名70
JF1261 發表於 2015-7-7 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 PF2802 於 2015-7-7 20:44 發表
373A全日左幾耐用新界西堆過海線黎比 話自己待遇差?

宜家又無話要求好似960 咁開到幾分鐘一班
要求1900-2000 20分鐘一班呢個要求都唔過份呀, 又唔係無客

不過算吧啦, 坐968去大欖轉車好過
好過企373A 返北區..

JA3907 發表於 2015-7-8 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2015-7-7 23:51 發表

宜家又無話要求好似960 咁開到幾分鐘一班
要求1900-2000 20分鐘一班呢個要求都唔過份呀, 又唔係無客

不過算吧啦, 坐968去大欖轉車好過
好過企373A 返北區.. ...

其實如果對比307從試行全日到有今日既班次,
373A既遭遇都算系甘。
我同意條線客量有上升潛力,
但至少平日假日非繁經驗,
均暫時無加班壓力。

如果要做短期措施,
可否先加一班中環起載測試水溫?
尤其假日應該反映唔錯。
做人有人品,做巴迷有巴品
pch_yeung 發表於 2015-7-8 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 腦夫子 於 2015-7-7 21:59 發表
希爾頓對出T3路工程都差唔多完工,而家先改T270走線會唔會尷尬左D?

都唔一定, 遲下鄉事會路天橋重建, 完成之前該段埔公都無可能提高限制速度至70
hadboy5 發表於 2015-7-8 19:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2015-7-8 00:57 發表

其實如果對比307從試行全日到有今日既班次,
373A既遭遇都算系甘。
我同意條線客量有上升潛力,
但至少平日假日非繁經驗,
均暫時無加班壓力。

如果要做短期措施,
可否先加一班中環起載測試水溫?
尤其假日應該反映唔錯。 ...
之前RDP 係咪話加班至非繁20?
271_N271 發表於 2015-7-8 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2015-7-7 20:28 發表

270P 上水開經清河, 華明圈, fing 足25-30分鐘先上公路
T270 上水開只停欣翠花園, 嘉盛苑, 粉嶺站, 景盛苑四站就上公路, 只需15分鐘就離開北區

270P 市區主要做奧運站一帶, T270 就九龍站+尖沙咀

客量270P 差過T ...
講開270P,呢條路線係青沙既定位同272X相約
但兩條路線早繁使用率都唔突出
(272X我早排搭都係坐得一半左右,而家唔知)

究竟係朝早去奧運站同旺角既需求唔高
定還是路線出左問題?