hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 982X 加密班次
開啟左側

[服務調整] 982X 加密班次

bnr34 發表於 2015-7-10 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-7-8 21:59 發表

半個鐘到灣仔,星期六唔塞都唔得啦。

經你提醒, 我發覺我講漏好多野, 仲有好多野要補充
慣咗由自己住博康所以由呢度開始計, 唔醒起182總站到博康大約需要8-12分鐘左右
不過我想講呢, 我以前日日返柴灣, 182由1車到7車都搭過, 邊班車係紅隧塞幾耐, 大約都預到
到而家只係間中返柴灣而搭3車, 我都仍然係半個鐘左右就到入境處落車
如果你問個總站上車既, 的確半個鐘都唔得; 但如果你問個秦石新翠上車既, 佢肯定搭你半個鐘都唔使囉

P.S. 182唔止星期六得, 星期日去到七八點至上車都得, 轉埋車最快九個字可以去到西灣河添

HG6729 發表於 2015-7-10 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2015-7-10 22:42 發表

經你提醒, 我發覺我講漏好多野, 仲有好多野要補充
慣咗由自己住博康所以由呢度開始計, 唔醒起182總站到博康大約需要8-12分鐘左右
不過我想講呢, 我以前日日返柴灣, 182由1車到7車都搭過, 邊班車係紅隧塞幾耐, 大約 ...

搭80X >> 682 OR 去觀塘轉紅VAN , 個穩定性似乎強DD BOR
Mandy+263M=HG6729
bnr34 發表於 2015-7-11 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2015-7-10 23:21 發表

搭80X >> 682 OR 去觀塘轉紅VAN , 個穩定性似乎強DD BOR

星期日朝早, 182時間表多得巴士公司又齊頭又砍開寫, 即使20分鐘一班, 預到站時間其實唔難
80X係13-14分鐘一班既時段 (例如7至10), 數得幾班就會開始易計錯 (例如數下9點後幾時先有車)

但更重要還是第2程車易唔易等
682得一條線但最快都要12-15分鐘一班
去西灣河, 最方便我可以170或者182去到銅記行入去轉2X
去太古, 我直頭可以182灣仔轉A12/18X/720/722
反正4條線星期日朝早返東區都係近乎吉車遊街, 沿路又唔塞車, 早啲遲啲落公路分別唔大

P.S. 東廊線咁方便, 好多同事住大埔/馬鞍山/九龍東返柴灣都索性去稅務大樓轉車
創世電視 發表於 2015-7-11 22:47 | 顯示全部樓層

nelson72A 發表於 2015-7-12 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 bnr34 於 2015-7-11 09:33 發表
但更重要還是第2程車易唔易等
682得一條線但最快都要12-15分鐘一班
去西灣河, 最方便我可以170或者182去到銅記行入去轉2X
去太古, 我直頭可以182灣仔轉A12/18X/720/722
反正4條線星期日朝早返東區都係近乎吉車遊街, 沿路又唔塞車, 早啲遲啲落公路分別唔大

其實非繁假日係大老山隧道搭682去太古/西灣河只需30分鐘

原帖由 bnr34 於 2015-7-11 09:33 發表
P.S. 東廊線咁方便, 好多同事住大埔/馬鞍山/九龍東返柴灣都索性去稅務大樓轉車

如果早繁真係咁搭既話,唔怕東區走廊西行塞車嗎?
另外,你講到182咁快,點解你唔係紅隧轉118,反而要驚告士打道塞車係灣仔轉巴士?

回到正題
當早繁88R西隧班次剩係服務第一城既情況下,5分鐘一班都可以坐滿甚至要企個時
服務範圍更廣既982X再加班後應該會受歡迎
Snowbb 發表於 2015-7-12 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-7-7 21:35 發表
由182抽過去?密到6分鐘/班,係嘅話182咪拉到好疏?

拉疏 182 唔覺得有咩問題 ,

反而 182 原先班返工客上晒 982X , 182 朝早客量偏低 .
Snowbb 發表於 2015-7-12 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2015-7-8 19:55 發表

頭幾班車可以半個鐘到灣仔嗎?
獨市客又有得佢地死? 想當年七點幾第一班182特車到沙角既時候, 正常班次可以坐滿窗口位架啵

182 半個鐘到灣仔 ?

淨係紅隧塞車已經冇可能吧
 樓主| PS8851@182 發表於 2015-7-12 18:20 | 顯示全部樓層
 樓主| PS8851@182 發表於 2015-7-12 18:23 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2015-7-12 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 nelson72A 於 2015-7-12 17:10 發表

其實非繁假日係大老山隧道搭682去太古/西灣河只需30分鐘

如果早繁真係咁搭既話,唔怕東區走廊西行塞車嗎?
另外,你講到182咁快,點解你唔係紅隧轉118,反而要驚告士打道塞車係灣仔轉巴士?
...

我都知682假日係快, 不過我搭的話要先搭80X上大老山, 萬一80X追唔到682, 就要企12-15分鐘等下班
唔記得講, 我啲同事通常最遲7:20-7:30已經係稅務大樓落車, 東廊西行最多係落橋慢車
乜我有講過驚告士打道塞車咩? 我返工地方係柴灣工業城落車仲要向後行, 118去唔到, 118P又撞彩睇等幾耐, 點解唔去稅務大樓搭個位數字班次又只需10-15分鐘車程既788?