hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 加烈山道天橋問題
開啟左側

加烈山道天橋問題

wingho_cwh 發表於 2015-7-10 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-10 14:57 發表
我反而會諗,有無可能挖低下面條馬路黎提高淨高

其實之前已有相關討論
結論係「太複雜,同埋山頂班貴人唔會願意比你夜晚開工搞個地基」
大家可以先爬文

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=741953&page=12#pid2655794
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kitarolo 發表於 2015-7-10 17:19 | 顯示全部樓層
削低地台的確有創意...
一來住得附近必然係貴族,無可能
會容許半夜開工,二來好難類似港鐵
咁日間照常使用(工程應難以一夜完成)

「萬一」無法購入低車身版巴士,33XX退役
之後,因客量問題用單層亦唔見得係合理方案.
依我認為應設立橋底處兩側設立交通燈,名正言順
讓4.3~4.4米高的巴士通過拱位的中間即可,由於通過
時間很短,並不會顯著影響交通流量.
LNChickenRice 發表於 2015-7-10 22:29 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

換一句話:橋下單排行車
橋兩邊各設交通燈一座,之後「一方通行」處理

山頂0既富貴街坊、司機朋友願意的話
呢個都不失為其中一個方法...
(唔肯的話就真係要搵ADL改車處理...
又或者請其他車身廠出手打救...)

雙層巴士改唔惦的話:
最差0既做法(差到遊客怕怕0既做法)
15號全單層巴士用車
(學黃大仙211 0既玩法:頻密班次處理)
載唔惦的話就加開大道東特別班次...
[不過小新要將15號當成8p/2x咁頻密班次
人手問題、噪音問題...]
(保育古蹟雖則代價高,不過前人紀錄
後人睹物思古,汲取教訓...
呢d歷史教育:多多錢都唔及古蹟說的更多...)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
ky927 發表於 2015-7-10 22:40 | 顯示全部樓層

仲有一個方法,唔拆橋,唔挖深路都可以行雙層.......

全線15用開頂巴士
ccicoltd 發表於 2015-7-10 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewyl 於 2015-7-10 14:31 發表

好 似 話 係 一 級 歷 史 建 築 ,
因 為 係 香 港 第 一 條 行 車 天 橋 .
所 以 不 能 拆 , 不 能 改 .   

有聽過歷史建築,又有聽過法定古蹟,卻從未見過有關的文獻。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GK3258 發表於 2015-7-11 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2015-7-10 17:19 發表
削低地台的確有創意...
一來住得附近必然係貴族,無可能
會容許半夜開工,二來好難類似港鐵
咁日間照常使用(工程應難以一夜完成)

「萬一」無法購入低車身版巴士,33XX退役
之後,因客量問題用單層亦唔見得係合理方案.
...
日頭工程,單線雙程整完左整右,一個月內應該搞得掂(最煩應該係管線?)
結構方面,向下應該唔會太影響到條橋?
nwfb94A 發表於 2015-7-11 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-7-10 22:40 發表

全線15用開頂巴士
我諗d客會爆晒頭
kmb71k 發表於 2015-7-11 05:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-11 00:46 發表
日頭工程,單線雙程整完左整右,一個月內應該搞得掂(最煩應該係管線?)
結構方面,向下應該唔會太影響到條橋?

條路下面應該有舖設一些地下管道, 應該唔係就咁挖深咁簡單
要搞我諗無兩三個月都未必掂
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2015-7-11 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-7-10 22:40 發表

全線15用開頂巴士
有客企起身就大獲
請用文明來說服我。
藍田武 發表於 2015-7-11 09:43 | 顯示全部樓層