hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 獨媒:教院校巴新學年再加價 校方批運輸署九巴無承擔 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 獨媒:教院校巴新學年再加價 校方批運輸署九巴無承擔

kiwks-616 發表於 2015-7-12 21:34 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

何來免費大埔墟

有聽聞係無公司肯入標,來來去去都係強記入標,仲要好貴下!(當然教院出既標可能好爛下
LRT1027 發表於 2015-7-12 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-7-12 19:46 發表
而青衣某學院只得兩繁兩三班往來葵芳校巴,43/m太貴又耐,小巴經常打蛇餅,但又唔要求改善43m服務,真是包容好榜樣
青衣IVE 交通方便好多
起碼有一半既人去青康路搭巴士(42A,243M,249M為主)
小弟2009-2012年在青衣IVE讀, 都係搭足3年249M
EH2674 發表於 2015-7-14 00:12 | 顯示全部樓層
quote]原帖由 LRT1027 於 2015-7-12 22:38 發表
青衣IVE 交通方便好多
起碼有一半既人去青康路搭巴士(42A,243M,249M為主)
小弟2009-2012年在青衣IVE讀, 都係搭足3年249M [quote]

就算行出去,都灰樓梯口上晒88D/88M啦,43M個站咁遠...
P.S.當年讀IVE既43/43A常客
強人所難,不可一不可再
3ASV174 發表於 2015-7-14 00:35 | 顯示全部樓層

篇文有樣野無講,
就係當年 275 爆晒廠,教院係嘈到發瘟,因為o的學生經常早堂上唔到 275 而遲到,
但九巴就繼續 hea 做話知你死,教院係頂唔順先自己搞校巴,最後九巴竟然大條道理連條線都摺埋。

唔知點解依家會倒果為因變左教院的錯,
2015 年九巴的確係進取,但 2008 年九巴服務係一舊臭屎,依家o的人真係善忘。

教院同科大唔同,
科大都叫有 91 91M 298(M) 792M,仲有幾條小巴線,教院真係得 275 275 275 275 同埋 275,條 26 就算罷啦,
當趕返學時連條 275 都係廢既,咁你可以點?
AD118 發表於 2015-7-14 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-7-14 00:35 發表
篇文有樣野無講,
就係當年 275 爆晒廠,教院係嘈到發瘟,因為o的學生經常早堂上唔到 275 而遲到,
但九巴就繼續 hea 做話知你死,教院係頂唔順先自己搞校巴,最後九巴竟然大條道理連條線都摺埋。

唔知點解依家會倒果為因變左教 ...

依種就係罵人嘅典型例子,自己一味鬧人點解做得咁差,覺得人哋好易改善問題,到自己做個陣一樣做得咁差,先明白係咁難做
兩邊都有錯,九巴死都唔肯加班
但教院自己欄招積鬧人都做唔D,最終自己又係做唔掂
3ASV174 發表於 2015-7-14 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2015-7-14 00:59 發表

依種就係罵人嘅典型例子,自己一味鬧人點解做得咁差,覺得人哋好易改善問題,到自己做個陣一樣做得咁差,先明白係咁難做
兩邊都有錯,九巴死都唔肯加班
但教院自己欄招積鬧人都做唔D,最終自己又係做唔掂 ...
咁教院都真係無辦法先自己搞校巴,
佢本業都唔係做運輸,如果連佢搞巴士都搞得仲好過九巴既,咁九巴真係唔該執左佢。
lsc04d11 發表於 2015-7-14 05:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwks-616 於 12-7-2015 09:34 PM 發表
何來免費大埔墟

有聽聞係無公司肯入標,來來去去都係強記入標,仲要好貴下!(當然教院出既標可能好爛下

但因教院在2008年開辦免費校巴往來大學站,九巴在客量大跌下,在2012年取消275,以74K繞經教院取代。朱仲強昨日重提此事,指九巴和運輸署在當年合併275和74K兩條途徑教院的巴士線上「呃人」,憶述當初運輸署和九巴言之鑿鑿指合併兩條路線對教院交通沒有影響,並在大埔區議會通過合併才告訴校方,完全是「打橫來」。

我係睇篇文先知有免費車呢一回事,唔係我講……

有人(/實驗?)話過,免費同只收$1,反應都會差好遠,何妨係免費與收四個幾既275比?

SOR,冇免費大埔墟,有免費大學站,咪仲衰,港鐵車費又低多少少。重點唔係駁去大埔墟定大學站,駁到港鐵學生就已經……(有幾多個住大埔區呢?或北區呢?)