hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [蘋果日報]運房局擬一年內試驗調低巴士過海後車費 ...
開啟左側

[問題] [蘋果日報]運房局擬一年內試驗調低巴士過海後車費

stevechau 發表於 2015-7-14 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Haydn 於 2015-7-14 17:49 發表
要減就減左43C 44 52X 58X 59X 67X 68X 265B既九龍分段先la, 有乜理由去佐敦既收6.2, 呢堆去旺角既都係6.2?
老老豆豆去佐敦果堆都唔係好合理la, 6.2分段竟然比流水線6仲貴1.1 (條6仲要係去埋尖咀tim)
過海果堆其 ...

咁同6號接近平行既, 起碼都仲有條234X一樣收緊5.1落TST...
所以個建議咁做, 個實際效果係想多D客上車JE~
因為過海之後, 你點行都無得快...尤其西九龍果堆線~
咁既然係唔係都無得快, 倒不如要佢做返多少少野, 做多D客好過~
stevechau 發表於 2015-7-14 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-14 16:50 發表
咪係囉 叫人走回頭路都有既

你無得進...自然要諗第二條路~
紅小之所以殺食同搵到食, 除左因為佢某段路夠快外...
人地係市區果種又平又密車既分段收費先係佢既王牌武器~
如果走回頭路係唔影響車程(廢話, 根本就無影響過), 又可以賺多D客又更易上到車~
一石三鳥既做法, 咁多人都睇唔出...我就真係睇到好多人係「堅離地」中~
Haydn 發表於 2015-7-14 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-14 18:00 發表

咁同6號接近平行既, 起碼都仲有條234X一樣收緊5.1落TST...
所以個建議咁做, 個實際效果係想多D客上車JE~
因為過海之後, 你點行都無得快...尤其西九龍果堆線~
咁既然係唔係都無得快, 倒不如要佢做返多少少野, 做多D ...

234X個5.1分段係太子開始...美孚深水埗都係6.2, 又唔係快好多, 如果收5.8我諗會好d
旺角果堆落到美孚就應該直接收5.1 la
(講到234X分段, 話說小弟有次係美孚搭234X去尖咀, 一上車見到八仔機上面顯示5.1, 我諗應該係車長禁多左一次分段...作為良好市民梗係同車長講番, 等佢轉番6.2先拍卡la)
ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-14 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-14 18:04 發表

如果走回頭路係唔影響車程(廢話, 根本就無影響過), 又可以賺多D客又更易 ...

同意
#9 我都有講, 越黎越塞車, 行車時間越黎越長
真正長途紅隧客越黎越少, 跟住巴士公司又再因塞車過鐘同載多啲主要客源又推曬啲車開短棍, 跟住正線頭尾段偏遠地區又越黎越疏車, 又再趕走更多偏遠長途客, 惡性循環

進係有得進, 101X 102P 106A呢啲咪進
中間行特快仲有邊咁多流水
退? 你唔郁佢, 佢自己都因為上述原因自然慢慢退緊, 唔駛搞佢都自然陰乾緊頭段尾段
就算唔短棍, 頭段尾段都只係載空氣
101 102 106 呢啲又有幾多人搭曬全程!?
最大客源仍然係來回兩岸近岸不遠處
拖慢車程唔見得拖得幾慢同有幾多個人
可能得巴迷覺得又要最平又要去得遠又唔好影響遊車河爽快度

3357。KS8450 發表於 2015-7-14 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-7-14 14:47 發表

某個個名意頭好差、應該拎去人道毀滅嘅大喇叭?

亡國興?
其實本身而家d人都好有錢
過海車到對面岸後照樣有大把人坐
例子: 619系銅鑼灣後上中環
101 104過海後沿途往堅城
112 116 銅鑼灣去北角
106 東區去藍灣
根本係d人都唔理你咩車照上
同埋一向都多$2 客專揀呢d車上
巴士其實分分鐘仲多左人上車
取代了部分不過海線功能
長遠計可能仲要多謝個個議員
kay 發表於 2015-7-14 19:33 | 顯示全部樓層
如果102/106減價,新巴可以單方向執左條82

或者今日巴士資源不足,過海線頭同尾無用盡既地方就拎黎用盡佢..
世界很簡單 人類很複雜
hk20020062 發表於 2015-7-14 21:03 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-14 17:56 發表

幾時有?? 而家係長途客落緊車, 我地短途客上車補返佢D位~
一上一落時間一樣...唔會齋落唔上就快左好多嘛~
咁延得你幾多?? 一單多5MINS好未?! 仲要條條線都無多咁多時間BOR~
所以某程度上, 而家係叫推多D客上車... ...
你班短途客剩係上車唔會落車嘅?
本身只落長客,班短客都落車係咪拉長時間呀?
hk20020062 發表於 2015-7-14 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-14 18:04 發表

如果走回頭路係唔影響車程(廢話, 根本就無影響過), 又可以賺多D客又更易 ...
咁家陣條路係咪冇第二啲路線去相同地方先?
kl9327 發表於 2015-7-14 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-14 17:56 發表

幾時有?? 而家係長途客落緊車, 我地短途客上車補返佢D位~
一上一落時間一樣...唔會齋落唔上就快左好多嘛~
咁延得你幾多?? 一單多5MINS好未?! 仲要條條線都無多咁多時間BOR~
所以某程度上, 而家係叫推多D客上車... ...
齋落唔上當然快好多啦
有時就係果幾十秒搞到過唔到個燈位
咁就浪費左一兩分鐘係等交通燈度
而呢d情況絕對唔會發生係一兩個站咁少
如果遲下再減價
我諗每條過海線可以繼續加時
kl9327 發表於 2015-7-14 22:19 | 顯示全部樓層

本身隧巴分段收費比起市區線收得略高就係要令到佢避免被短途客拖長車程
點知你仲要係度大放厥詞
話短途客係唔影響行車時間
之後就話隧巴線冇得進步
小弟真係十分佩服