hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [蘋果日報]運房局擬一年內試驗調低巴士過海後車費 ...
開啟左側

[問題] [蘋果日報]運房局擬一年內試驗調低巴士過海後車費

stevechau 發表於 2015-7-15 13:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kl9327 於 2015-7-14 22:19 發表
本身隧巴分段收費比起市區線收得略高就係要令到佢避免被短途客拖長車程
點知你仲要係度大放厥詞
話短途客係唔影響行車時間
之後就話隧巴線冇得進步
小弟真係十分佩服 ...

你服就得LA...你服咪即係人地無講錯LOR~
stevechau 發表於 2015-7-15 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kl9327 於 2015-7-14 22:13 發表
齋落唔上當然快好多啦
有時就係果幾十秒搞到過唔到個燈位
咁就浪費左一兩分鐘係等交通燈度
而呢d情況絕對唔會發生係一兩個站咁少
如果遲下再減價
我諗每條過海線可以繼續加時 ...

我上面有答左人, 請睇下而家D線同客發生緊咩事~

不過我又唔SUGGEST減價...無咁既必要~
甚至西九龍呢邊, 過海後分段加價去唔到20%應該都仲有唔少人會坐~

因為你除左睇有咩巴士線係重疊之外...麻煩睇埋紅VAN收緊咩價同幾耐先有車&開到車~
stevechau 發表於 2015-7-15 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-15 00:45 發表
有個例子會係過海線頭兩三個站已經頂左閘,咁第四個站(仲未過海)照計可以飛站啦係唔係?點知有$2客落車,唔係浪費大家時間叫咩?

但係而家佢唔係頭幾個站既問題...係已經過晒海行左超過一半去到中尾段既問題~
人地頭段咁做...OK FINE, 你講得通, 咁發忟係好正路~
但而家既情況係D客都起碼落左一半, 上車既人仲快過落車堆人(自己得閒係NATHAN上過海車返西九龍試下吧)...咁仲點阻你時間??
stevechau 發表於 2015-7-15 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2015-7-14 23:03 發表

你覺得d人係真心比多d錢上車?
定係某兩間港島巴士公司陰干晒d流水線,
攪到d人被迫上過海車? (一係就等到天荒地老)

其實而家唔淨止係港島有咁既問題...連西九龍都係咁...
我唔知東九龍除左101之外有無咁既問題...不過以而家過海車分段價+班次+返總站既速度&時間~
如果真係多人知價既話...實係越黎越多人會搭過海分段車~
stevechau 發表於 2015-7-15 13:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ahken 於 2015-7-15 00:50 發表
正解,所以我係極反對走呢種回頭路
每條過海線唔提速又狂加時既時候,0066未通哂車都已經收左大班客了

你反對都無用...呢D流水客反而唔少都係因為0066爆得滯被推返上地面搭車的~
而事實上以NATHAN至MF為例...搭巴士地面出發去等車(行去月台)到地面落車(月台上地面計)...
時間上巴士(尤其係過海車)係秤先好多!!!

某D時間以112為例...前晚同屋企人TIME SQUARE走...
佢坐鐵我行去SOGO搭112, 最後大家都係保安道見返一齊上樓...

地鐵對市區人黎講, 好多時D時間唔係想像中咁吸引...

都係果句...你用市區流水既方式去做新界線係會死...
但用新界線既BBI同特快去做市區客, 係死得更快~
市區客一路都係話比你知, 大多數時間要既唔係特快亦唔係平價...係密車~
而呢方面過海車係做到晒...仲要做得好好~
stevechau 發表於 2015-7-15 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyyang 於 2015-7-15 11:06 發表

102,112,118,171,970 / 970X如果好似你話齋,個個站都停多幾十秒,就係為咗一批已經有資源去處理嘅乘客,代價係要沿線數以千計嘅乘客等候時間延長,車程延長,甚至總站踢車走變相減少班次,你估呢班客同巴士公司肯唔肯過你? ...

實肯...一定肯!!! 賭乜都得~

因為對你口中既長途客黎講, 佢已經落緊車甚至係落左車...對佢地既影響唔係你想像中咁大~
再者, 咁多年以黎...都無出現過上車客搞到慢...
因為時間花得更多既係客落車既時間...

同一個站, 你上3-5個人快定係落20個客快??

都係果句...人地而家講緊既唔係要美孚-SSP班客坐過海線出YTM...
而係相反地架車過左海之後, 已經落緊大部份客既同時上返少部份客...

觀乎呢個POST...好多人似乎係直頭離地到唔知個建議實質係講緊乜...
同時亦唔知現實發生緊乜...

如果比呢D人知道...現實發生緊既情況同佢地口中講緊既岩岩相反...都唔知佢地點算~
ccchhhuuunnn 發表於 2015-7-15 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-15 13:42 發表

但而家既情況係D客都起碼落左一半, 上車既人仲快過落車堆人(自己得閒係NATHAN上過海車返西九龍試下吧)...咁仲點阻你時間??

搭開流水線嘅都熟悉, 就係
分別由上層同下層經過落車門落車嘅乘客人鏈會Block住條路,令到同站第一位上車乘客喺車廂中間停咗喺度(尤其係低地台車)
後面嘅人亦都一個跟住一個在走廊排隊等郁,人多的話會倒頂返車頭,令到後面嘅人未上得車住,要等人落曬車先有得郁,呢個情況新界西北K51好常見

但彌敦道車海(無論南北行)係絕少見到倒頂情況,真係大部份時間都係上車嘅人快過落車堆人
如果話上車無影響但落車有影響,咁不如話人多咗車重咗所以慢咗都計埋

1XX做咗流水線好耐,元朗去荃灣你都唔會搭53喇
kl9327 發表於 2015-7-15 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-15 13:32 發表

都係果句...都咁多年, 長得幾多?? 有無數據??
無數據既其實時間即係無多到GAWOR~
咁時間無多到, 又做得多客左多左錢收...何樂而不為??
原來冇數據就係代表行車時間冇多到
你既推論都真係幾冇logic
stevechau 發表於 2015-7-15 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kl9327 於 2015-7-15 14:37 發表
原來冇數據就係代表行車時間冇多到
你既推論都真係幾冇logic

家陣係你地無DATA去SUPPORT你地話會慢左既LOGIC...
而我已經提供左大量既實例等你地去推翻現實...

所以現階段無LOGIC既都仲係你地...我就等緊你地有具質素的LOGIC比我接招LA~
kl9327 發表於 2015-7-15 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-15 14:45 發表

家陣係你地無DATA去SUPPORT你地話會慢左既LOGIC...
而我已經提供左大量既實例等你地去推翻現實...

所以現階段無LOGIC既都仲係你地...我就等緊你地有具質素的LOGIC比我接招LA~ ...
你舉例就得,我舉例就唔得仲要俾data你?