hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線過海段通車後,預計新城是大贏家,九記輸家 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 沙中線過海段通車後,預計新城是大贏家,九記輸家

hadboy5 發表於 2015-7-14 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 SE7378 於 2015-7-14 09:32 發表

拆特快線、重組舊線有兩巴公司的時段問題,
做唔到原有時段分配,人地睬你都傻 …

合併如果涉及以下問題,
即係 A 同 B 合併,A 線繁忙時段 C 巴分配多,
B 線繁忙時段輪到 D 巴分配多,
咁到時你打算點樣解決好兩巴之間的利益 ...
但恐怕變第二個西九龍新區,海麗明明係九龍區,而家俾新巴搞到連上水都不如,連彌敦道線都接近無條,12都係格硬拉入去,安達臣幾時有結果
SE7378 發表於 2015-7-14 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-7-13 23:01 發表

依位師兄完全忽略兩大重點:
1. 南港島線 2016 年底通車
2. 沙中線係會展有站

去灣仔北連車都唔洗轉,半個南區又有鐵,
究竟新城仲有咩市場?赤柱、跑馬地、寶馬山、小西灣、香港仔、華富係獨市。

以上咁多個區,載得幾多 ...

北港島線對於新城其實又未必太大影響,
至少添馬全日線而家只有 373A、905,
港島東 <> 灣仔北至少要轉一次車,
最多堆 7 字頭的東廊特快線中,
只有早已蝕到飛起的 720 系列會雪上加霜。

但如果南港島線西段方案落實埋,
香港仔、華富、田灣唔再係獨市的時候,
除左小西灣、柴斜可以在兩繁食水深之外,
跑馬地、寶馬山呢類豪宅區,赤柱呢類旅遊區,
灣北呢類商業區,總客量根本唔足以支持新城的營運。
SE7378 發表於 2015-7-14 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-14 09:43 發表
但恐怕變第二個西九龍新區,海麗明明係九龍區,而家俾新巴搞到連上水都不如,連彌敦道線都接近無條,12都係格硬拉入去,安達臣幾時有結果

安達臣份招標書本身就好過西九新區多多聲 …

海麗邨其實有三條彌敦道線,
係 A21、701 同 971 …

至少西九新區要有條東九線同東區線,
可以係 296C 抑或 914P/X ...
接着就要有條沙田線、荃葵線同元朗線囉 …

wingho_cwh 發表於 2015-7-14 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 k20031103 於 2015-7-13 22:05 發表
未必,因為將來隧巴可以透過合併,改特快線吸引乘客
不過西區特快都跌好多下,有少少擔心港島短途特快係唔係真係有得做
我反而擔心新城多過九記,人地起碼大大個安達臣,洪水橋未開發,新城開拓九龍新界新區新線先有出路 ...

西環果d 真係叫特快線咩? 上一上林士街天橋就話「快」架啦?
短途特快明顥就無得做,因為基本上好多既塞車都係源自港島區

原帖由 SE7378 於 2015-7-14 10:00 發表

A21701971

接着就要有條沙田線、荃葵線同元朗線囉 … ...

問題係得條701叫做用得嘛 唔通搭A車同二十至三十分鐘先一班既脫班過海線出去咩
同埋701只係僅僅出到旺角,彌敦道一個站都無嘛,唔到油麻地同佐敦道一帶,跟住仲要上一上西廊就叫特快,幾樣衰。。:L

原帖由 bjbus 於 2015-7-14 00:33 發表
柴灣-中區,780系有優勢,

南北線通車後,
本來搭118去紅磡的,改搭有位坐 and 快的780系列去灣仔金鐘上車。
118客流減少,九巴變相無肉食

呢個論點有d 可信性成疑喎。。
首先,780系係城記
仲有,重點係118唔係淨係得紅磡一個客倉架嘛
當大家都係度FF 「紅隧口是紅隧線的生命」既時候,其實有無諗過真正靠晒紅隧口先搵到食既路線得兩條?
一條係301,另一條,係104
====== 完 ======

原帖由 hadboy5 於 2015-7-14 08:36 發表
629夠足以令城巴變大輸家啦,仲有其他南區線呢,沙中線全線通車都係2021,反而南港島線2017都已經通左車,城巴起碼輸早五年,到時會不會二合一都係未知之數,分析都要客觀地睇先得㗎,主觀睇只會俾人質疑,人地102又慢又同鐵路平行 ...

無錯,南港島線一通車,城巴即時蝕到入肉,原因係629係「非繁非凡掠水王」,無得掠遊客錢大幅補貼本地線,仲要孭住三條$3.4,仲唔蝕?
比佢所有線加夠一蚊都死啦。。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
stevechau + 10 當大家都係度FF 「紅隧口是紅隧線的生命」 ...

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
hadboy5 發表於 2015-7-14 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-7-14 10:00 發表

係 A21、701 同 971 …

接着就要有條沙田線、荃葵線同元朗線囉 … ...
聽聞招標好似只得沙田線同深水埗線喎,其他地方係真係標書包埋?,東九線係新巴做嗎?真係而家先知囉,搞到依家新區要依賴296C 導致無得搬去長沙灣,去佐敦以南的彌敦道線都要靠機
場線過海線先有,價錢遠比本土線貴,安達臣真係有潛力去屯元大埔同上水
 樓主| bjbus 發表於 2015-7-14 12:22 | 顯示全部樓層
tonyyang 發表於 2015-7-14 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-7-14 12:22 發表

629其實可以轉型為一條直達高鐵站及旺角直巴站的西隧線路,
專門做強國客,
過海收20我都覺得都有人搭

乜強國人一來到香港,就行李都唔擺低,即刻走去海水公園玩呀?真係咁好玩咁吸引佢哋?
GB2444,FX8032,DM4781
hadboy5 發表於 2015-7-14 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyyang 於 2015-7-14 12:30 發表

乜強國人一來到香港,就行李都唔擺低,即刻走去海水公園玩呀?真係咁好玩咁吸引佢哋?
我都唔明呢批人點解唔搭鐵,轉一次車幾個站就到達旺角,又快又穩陣,交易廣場都可以塞到你傻啦行西隧,紅隧即使少左批私家車都係依然咁塞
siusiupeople 發表於 2015-7-14 13:48 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
matchnacu 發表於 2015-7-14 14:00 | 顯示全部樓層

沙中線另一個問題,九記會否失去九龍城土瓜灣一帶ge客倉,打個比如九巴85系可能全炒,6C仲會唔會咁好客? 何文田堆巴士線九記又會否更加頹做呢?