hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1/8 起 63X, 268X 於旺角加站 (往洪水橋方向) ...
開啟左側

[服務調整] 1/8 起 63X, 268X 於旺角加站 (往洪水橋方向)

stevechau 發表於 2015-7-22 15:02 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-22 08:46 發表

美孚少客丫嗎,做咩為左那少少美孚客花成車客5 分鐘?

轉下車駛死咩? 唔轉得的搭鐵囉,大大個西鐵站係隔離。

美孚真係唔少客...繁時經常性有客上唔到車~
再者, 以你既LOGIC...你嫌巴士慢咪唔好搭巴士去轉車LOR, 上車阻住個位阻住晒~
做咩為左你一個而浪費幾分鐘??
stevechau 發表於 2015-7-22 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-22 11:20 發表

落美孚要食多2枝燈,寶輪街左轉1枝,美孚站百老匯街出口1枝,仲未計西廊落美孚路口塞車,埋站,5分鐘係最合理估算。

你就真係識講笑,西鐵轉荃灣線的通道就算行咁遠日日大把人行,2個站有通道連接架,唔叫隔離咁係咩? ...

兩支燈又如何??係唔使就唔使GALA...你D時間都唔係用家時間亂咁估~

有條通道就=係格離?? 尖東同尖咀站行到隻狗咁都叫係格離LA~
睇黎係唔係過左格離區都會話近算係格離~
stevechau 發表於 2015-7-22 15:08 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-7-22 14:53 發表
其實停美孚咪用多一兩分鐘, 268X 相對來講其實唔係話真係咁多客

另外, 如同前面有人所講, 大把人死等68X, 轉車站又唔係唔洗等車

其實條線本身夠密既, 我覺得話想快多2-3分鐘而飛起美孚係可接受~
但而家條線都仲係疏, 快得果兩三分鐘就要叫人係轉車站等10幾20分鐘, 我又覺得講唔通~
053h4 發表於 2015-7-22 15:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2015-7-22 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 tunghang 於 2015-7-22 14:55 發表
呢條線比較少西九龍人搭?

應該咁講...西九龍人好多都唔興你玩咩分拆特快...
事關西九龍條路夠集中, 又唔算慢~

咁你叫班人下下走去轉車人地真係睬你都傻...
而線又唔可以無服務係果區...咪搞埋D各15/20分鐘既班次出黎...
變相係九龍除左旺角某小部份既位之外, 其他舊有服務都要由密車變左要食疏車特快LOR~
但到頭來咁行西廊飛起長沙灣一帶先快得果10-15MINS...
你等車多左既時間都唔只LA...所以成日都話, 呢D位要特快係搵笨實的~
你特快慳到既時間都唔夠等車期間所損失的時間...

另一方面....元朗出發美其名叫聯合班次...
但聯合班次唔同聯合路線...你要去SSP班次聯合條268X比人托咩~
你要去ARGYLE以南, 你聯條68X又搵人笨...
你唔同當年6&6A既聯合班次係真係兩條線都去得返原有地方丫MA~
stevechau 發表於 2015-7-22 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-7-22 15:10 發表

我覺得同班次無關

68X 客量真係多過268X, 268X 而家絕大多數班次, 包括下繁都有座位剩唔洗企, 我覺得為做埋美孚好合理

都係果句...268X而家上橋既行法, 唔做埋TST個餅根本就唔夠大~
不過又總有班人覺得係唔應該做TST, 因為九記又驚又話會影響埋條269B等等。

但只要諗深一層, 而家268X係JD根本同之前68X一樣唔會有客...
出到YMT都係執得10個8個...之前既68X同而家既268X一樣, 真係多客排上車既去到創興先有~
咁以前68X頭唔多客, 都有呢度開始&快富街坐得滿, 之後SSP開始同你打爆佢~
但而家268X去到創興已經係旺角既尾二站, 係食糊位...呢度都坐唔滿打後既站都救佢唔到~
唯有望以前快富街班客知奶路臣街開站肯多D行返過果邊上車, 咁268X先有望多D客~

一路都係果句...入新界西既車, YTM係有埋客, 但真係可以多客到打得爆架車令到成條線客量數據多既...係長沙灣道~ 即係YTM係令到條線可以叫糊, 食唔食得出係睇長沙灣道~
偏偏個個天才都嫌呢條路唔夠快係都要飛起佢, 咁咪抵你D線唔夠客LOR~

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 個個都要飛起佢, 咁咪抵你唔夠客 ...

查看全部評分

GU9338 發表於 2015-7-22 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-22 11:20 發表 你就真係識講笑,西鐵轉荃灣線的通道就算行咁遠日日大把人行,2個站有通道連接架,唔叫隔離咁係咩? ...

有通道連接 = 隔離 ?
咁沙角同新城市都係隔離 , 愉景新城同荃灣廣場都係隔離 , 港澳碼頭同畢打街都係隔離 ?
聽落都覺得嚇死人 , 恕我 (或其他站友) 無法理解

講番正題 , 正因為西鐵轉車要行咁遠 , 所以大西北 X 線就算停埋美孚 , 都唔見得會倒客落西鐵 , 無必要飛起佢
至於 63X 停唔停就可以考慮既
請用文明來說服我。
kiwai 發表於 2015-7-22 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-7-21 22:46 發表

可是,而家問題係,68X客量大跌,268X爆到上唔到車.
原帖由 053h4 於 2015-7-22 15:10 發表

我覺得同班次無關

68X 客量真係多過268X, 268X 而家絕大多數班次, 包括下繁都有座位剩唔洗企, 我覺得為做埋美孚好合理

究竟邊條線好客D?
我應該信邊個?
siusiupeople 發表於 2015-7-22 16:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-7-22 16:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽