hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站

castanopsis 發表於 2015-7-22 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 hadboy5 於 2015-7-22 00:08 發表
我都而家都唔係好明796X點重疊法,有轉車站可以重整三條新巴路線唔好咩,796C迴旋處後上隧道同部分深旺客,唔經調景嶺,796X直行寶邑路,798吸返趕走左的將南,同埋深旺客 ...

將南再分工真係唔見得有好處
如果尚德客去土瓜灣都從直車變轉車,運輸署真係等收投訴信啦
根本飛寶邑路飛調景嶺、尚德飛調景嶺既時間係完全彌補唔到等車既時間
咁既情況下,係連直車變轉車既最低條件都未達到
所以將南最多係個別路線微調做好分工,根本無可能尚德客、寶邑路客、調景嶺客全部推上轉車站
3AV53 發表於 2015-7-22 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-22 00:21 發表
我唔覺得一區一線係好事囉,起碼98D,296D,796P,係咪應該分工更好呢
我寧願有頻密既班次,再轉多次車,都唔會想成個將軍澳有三條一樣樣既疏線囉
你道出左另一個重點,就係將軍澳連每區有一條短途線駁上去轉車呢個咁基本既要求都做唔到。

同時,邊區肯自己轉車換人地區密車?邊個議員敢做下屆佢唔駛旨意再選。
superbus 發表於 2015-7-22 00:28 | 顯示全部樓層
整咗個轉車站, 將軍澳居民唔一定有著數
但可以肯定既係一定有為數唔少既秀茂坪藍田人同你爭車坐
最起碼 98D、296A 呢兩條線一定當災

castanopsis 發表於 2015-7-22 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-22 00:21 發表
我唔覺得一區一線係好事囉,起碼98D,296D,796P,係咪應該分工更好呢
我寧願有頻密既班次,再轉多次車,都唔會想成個將軍澳有三條一樣樣既疏線囉

上述三條線入面
98D班次本身已經密
而兩巴有決心既,296D/796P唔使轉車站都可以拼為一條頻密尖咀線
根本唔需要靠轉車站都已經搞得掂

況且,你想將三條線拼為一條車海尖咀線,全將軍澳齊齊轉車
首要條件係全將軍澳每區都要有一條價錢合理既直出線做駁腳
寶林本身得條98D算合格,但抽走埋就根本上唔到轉車站(唔好同我講靠297/P,297/P早繁有登車困難,非繁疏到死)
坑口就更加得條A29
調景嶺望落有好幾條線,但加埋其實都唔多密,下繁仲要爆到瀉,而且要解決埋跨公司轉乘問題
根本就唔work

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
stevechau + 5 基本已講晒實際不可行之處~

查看全部評分

GK3258 發表於 2015-7-22 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 00:35 發表

上述三條線入面
98D班次本身已經密
而兩巴有決心既,296D/796P唔使轉車站都可以拼為一條頻密尖咀線
根本唔需要靠轉車站都已經搞得掂

況且,你想將三條線拼為一條車海尖咀線,全將軍澳齊齊轉車
首要條件係全將軍澳每區都 ...
事實上要實行係無可能,我認同
但係純理論黎講呢個站可以整得好好睇睇,對將軍澳居民可以係便利。當然實際做落太多因素唔可行啦
3ASV174 發表於 2015-7-22 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2015-7-22 00:28 發表
整咗個轉車站, 將軍澳居民唔一定有著數
但可以肯定既係一定有為數唔少既秀茂坪藍田人同你爭車坐
最起碼 98D、296A 呢兩條線一定當災
人地大大條密車 16 到家門口,又使乜乞衣落黎爭 296A 坐呢?
至於 98D 都係回程先有o的影響,但人地又唔一定只係坐 98D,可以上 296D 796X 796P,再者 98D 咁貴,尖沙咀上又要兜返上油麻地落車個站又遠,都未必真係好多人揀佢。

反而真係會出事係 296D,
到時有車海 296A,再唔係上 296C 又得,上左轉車站先有 98D 轉 98D 無既最多上返 296D 亦無損失時間,
回程就倒返轉,唔需要專登等疏車既 296D,轉車站開通後,此線價值係零。

補差價轉車站配合唔係八爪魚形狀既轉車網絡,疏車線一定自動頹落去,因為搭密車線上轉車站轉車肯定著數o的,
到時疏車直達線係無生存空間。
ATS131@45 發表於 2015-7-22 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 00:02 發表

要做轉車站既,唔係土瓜灣出口,而係九龍灣出口
九展係好有潛力做一個小型轉車站
包保轉車客一定多過將隧轉車站
其中幾個轉乘組合真係可以節省好多時間、明顯擴大網絡既覆蓋範圍
例如:
1. 將軍澳來往尖東,98D/296D215X/21 ...

我唔認同,事實上土瓜灣出口係好有需求為土瓜灣區加設巴士站
siusiupeople 發表於 2015-7-22 09:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
982X 發表於 2015-7-22 09:51 | 顯示全部樓層
老九係尚德淨番296A
GK3258 發表於 2015-7-22 10:08 | 顯示全部樓層

整左轉車站,老九死死氣都會拆條坑口直岀密線掛
至於296D,應該繼續博插落彩明,再改先去尖東再入九龍鐵路站,再死bomb密條線