hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] (分析)身為將軍澳一份子,我反對興建將軍澳巴士轉乘站

hadboy5 發表於 2015-7-22 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-7-22 10:08 發表
整左轉車站,老九死死氣都會拆條坑口直岀密線掛
至於296D,應該繼續博插落彩明,再改先去尖東再入九龍鐵路站,再死bomb密條線
有轉車站後有朝朝半滿的特車做後備 當然會咁做啦,但而家咁做同送客俾鐵無分別,幫98A 減磅少脫班我諗九巴必定會做掛
castanopsis 發表於 2015-7-22 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-22 09:29 發表

692 就肯肯定唔係.

早繁每班都有20-40個客坑口上車
話多,唔係多,但話少,亦真係唔係少
而回程692坑口佔既客量比例絕對唔係低,下午/下繁穩定地街市落10-20個

反而現存既694在缺乏宣傳下,坑口客量仍然係不堪入目
早繁坑口兩個站加埋好少過10個人
下繁兩個站落車既人數亦只係10個左右,已經計埋流水客
YY487 發表於 2015-7-22 12:43 | 顯示全部樓層
ATS131@45 發表於 2015-7-22 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 YY487 於 2015-7-22 12:43 發表

啟德隧道土瓜灣出口一早有巴士站預留位
不過我唔會覺得東行個預留位係適合俾巴士停站

我所指的是西行
hadboy5 發表於 2015-7-22 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ATS131@45 於 2015-7-22 13:23 發表

我所指的是西行
單方向難有作為喎,雖然部份路線都係單方向
stevechau 發表於 2015-7-22 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-7-21 22:13 發表
大家不如睇下其他區開左轉車站後,cut左幾多車先

開左轉車站,將南資源重疊問題相信會被整頓
好似296C/796C同296D/796X,有左轉車站係咪仲要留晒4條?

反而坑口同寶林無咁嚴重,但本身已經有齊車出巿區主要地方,轉車站對佢地 ...

根本有無轉車站, 2/796C都應該要搞...只係成班人都無心搞~
有心搞既唔靠轉車站都得~
kc_loo 發表於 2015-7-22 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-7-22 00:02 發表

要做轉車站既,唔係土瓜灣出口,而係九龍灣出口
1. 將軍澳來往尖東,98D/296D<>215X/219X係明顯快過一程搭到尾(296D落車仲要行)

如果咁轉車點解唔MTR?
35分鐘佈已經到, 選擇巴士時間已經唔係首選, 最大問題係唔想轉車

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
stevechau + 5 選擇巴士時間已經唔係首選, 最大問題係唔想 ...

查看全部評分

stevechau 發表於 2015-7-22 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-7-22 00:21 發表
我唔覺得一區一線係好事囉,起碼98D,296D,796P,係咪應該分工更好呢
我寧願有頻密既班次,再轉多次車,都唔會想成個將軍澳有三條一樣樣既疏線囉

但前提係, 真係要條條入轉車站既線都要密先得~
所以轉車站極其量算係分工好左, 但整體服務係唔會點好得幾多~
ATS131@45 發表於 2015-7-22 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-7-22 14:01 發表
單方向難有作為喎,雖然部份路線都係單方向

又唔係喎, 你搭296D去九碼最起碼快30分鐘
通宵又有車俾土瓜灣出入將軍澳同其他旺區

加左呢個站,真係方便唔小
hadboy5 發表於 2015-7-22 16:59 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-7-22 14:31 發表

但前提係, 真係要條條入轉車站既線都要密先得~
所以轉車站極其量算係分工好左, 但整體服務係唔會點好得幾多~
有轉車站後拉直路線,即使唔加車都會密左啦,分工好D 就無問題,但前提要密,有D 地方永遠都係轉車快過一種程車,尤其係四個小區都有直接的路上隧道的將軍澳