hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴停站標準
開啟左側

[問題] 九巴停站標準

exspeed 發表於 2015-7-25 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-7-24 00:46 發表
117港島方向紅隧口果個站:
唔過香隧但用上7字黎誤導人已經不在話下

117 個 7 字關香隧咩事 ? 你又引人發笑嗎 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kei_hk 發表於 2015-7-25 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2015-7-24 01:20 PM 發表
30X真係唔知佢係咪想老屈黃埔紅磡客俾多D錢見車就上搭去旺角深水埗,黃埔到深水埗段完全重疊。係想做油尖旺去荃灣客,點解唔整個212轉30X BBI呢?咁30X就可以一出黄埔直飛西廊大角咀先再入返荔枝角道會合返212。 ...

算啦﹐過多幾年地鐵一通黃埔﹐212 & 30X 點都會有一條線被開刀﹐以212 的機會較高﹐到時又睇下巴士線會點改啦。

講真﹐有時比多錢都唔係問題﹐最大問題係去到紅隧口塞車﹐基於這個問題﹐相信唔少人會改投地鐵出入黃埔一帶及深水埗至油麻地一帶﹐212 仲有無足夠的客去支持﹐真係唔多樂觀。
隨時交給 30X 配合雙向分段處理cut 212 這個問題﹐介時30X 仲有機會留低。

咖喱 發表於 2015-7-25 16:58 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2015-7-24 14:51 發表

紅隧主轉車站已經無位再放117了吧, 除非用入面的線同佢換,但講真又無線適合換出去(不然將108都搬埋出去 ),所以說到底都無得執
其實 117 放埋落 108 個位就得
橫掂大家都咁疏車
去信和廣場同波斯富街嘅可以叫兩飛又方便 d
係唔知點解兩間公司都唔做

而家成日响隧道口等 108
見住架 117 响岀面走, 感覺堅係唔好受
kmb71k 發表於 2015-7-25 17:00 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2015-7-22 09:38 發表
黃大仙鐵路站同沙田坳道都好近
最好除62X/258D/259D停
龍翔官立中學,沙田坳道
其餘路線只停天馬苑同埋黃大仙鐵路站

你講下笑好
你話龍翔官立中學同黃大仙鐵路站近呢,呢個我就好同意
但係黃大仙鐵路站同沙田坳站相隔咁遠,都話叫近

原帖由 paul2357paul 於 2015-7-24 00:46 發表
619與641:
港澳碼頭至菲林明道路口果段既站位有唔少都唔同,而641更無啦啦在金鐘冇左個上客站(係咪冇住宅既選區零舍好恰d)

本身下繁同一時段都有601P經東廊過觀塘, 慢少少都有601同619(東行)

原帖由 ckw7a5 於 2015-7-24 11:19 發表
不過307係寶鄉街真係頂住晒後面D車
改去同E41一齊會好D(不過到時又同74X互頂....)

E41廣福道個站本身都自身難保, 每班車都有一大堆人等車
以及本身又要停埋64K 74K 75K等去大埔墟站既路線

原帖由 exspeed 於 2015-7-25 12:09 發表

咁307 967呢D應該要改編號

以上回應,是否可行?是否合適?
Ricky403 發表於 2015-7-25 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2015-7-24 13:20 發表
30X真係唔知佢係咪想老屈黃埔紅磡客俾多D錢見車就上搭去旺角深水埗,黃埔到深水埗段完全重疊。係想做油尖旺去荃灣客,點解唔整個212轉30X BBI呢?咁30X就可以一出黄埔直飛西廊大角咀先再入返荔枝角道會合返212。 ...

到時荃威又會話冇車去油旺
bobbycheng 發表於 2015-7-25 20:37 | 顯示全部樓層
601,619,671等線新光戲院同港運城好近
但電廠街同新光戲院相對黎講就遠好多
EX-TL 發表於 2015-7-26 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2015-7-25 20:37 發表
601,619,671等線新光戲院同港運城好近
但電廠街同新光戲院相對黎講就遠好多

呢兩個站點遠都係搭佢, 因為地鐵站仲遠.

同樣地, 對面美麗閣到炮台山站其實仲遠, 但中間段路都算順,
搭地鐵由地底上番嚟條路分分鐘仲長.
paul2357paul 發表於 2015-7-26 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-7-25 17:00 發表
......本身下繁同一時段都有601P經東廊過觀塘, 慢少少都有601同619(東行)......

601P既服務時間比641既更短,而且641要服務灣北而服務唔到灣東和老銅,因此金鐘既客最好交俾641而非601P,而601P最好由灣仔開出。
paul2357paul 發表於 2015-7-26 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2015-7-25 12:09 發表

但事實上所有出入南區既過海線都有7字。

原帖由 kmb71k 於 2015-7-25 17:00 發表
......咁307 967呢D應該要改編號

307誤導既原因係因為大埔線唔用十位數字7,967誤導既原因係因為與67系混淆,與117誤導既原因完全不同類型。

AV296-HL1875 發表於 2015-7-26 10:34 | 顯示全部樓層

尖沙咀彌敦道往碼頭方向
條條線停完金馬倫道/金巴利道,之後都會停中間道
得98D無站,去到尖東站先停
其實好唔方便,尤其去碼頭行好遠